شورای امنیت سازمان ملل با رای ممتنع آمریکا و روسیه درباره غزه چه تصویب کرد؟ + فیلم

نیویورک - ایرنا- شورای امنیت سازمان ملل سرانجام پس از یک هفته کشمکش و رایزنی ها و جدال لفظی دیپلماتها بر سر عبارت به عبارت قطعنامه پیشنهادی درباره غزه، قطعنامه ای را با ۱۳ رای مثبت و دو رای ممتنع بدون هیچ مخالفتی تصویب کرد که خواستار ارسال کمک های فوری به غزه و نیز "ایجاد شرایط برای توقف پایدار خصومت ها(درگیریها) شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا از سازمان ملل، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه کمک به غزه را به شماره ۲۷۲۰  روز جمعه به وقت محلی برابر با اول دی ماه ۱۴۰۲ و ۲۲ دسامبر ۲۰۲۳ پس از یک هفته کشمکش با ۱۳ رای مثبت تصویب کرد و آمریکا و روسیه بعنوان دو عضو دائم این شورا به آن رای ممتنع دادند و هیچ یک از ۱۵ عضو شورای امنیت با آن مخالفت نکردند.

۱۳ عضو شورای امنیت که به این قطعنامه رای مثبت دادند عبارتند از : آلبانی، برزیل، اکوادور، گابن، غنا، ژاپن، مالت، موزامبیک، سوئیس، امارات، چین، فرانسه و انگلستان .

شورای امنیت سازمان ملل ۱۵ عضو دارد که ۵ عضو آن دائم و دارای حق وتو هستند و ۱۰ عضو دیگر غیر دائم. اعضای دائم شورای امنیت عبارتند از: آمریکا، روسیه، فرانسه، چین و انگلستان.

آمریکا اعلام کرده بود که از جدیدترین پیش نویس قطعنامه شورای امنیت درباره غزه حمایت می کند. در این قطعنامه از درخواست "آتش بس موقت" خودداری شده است. قطعنامه تصویب شده شورای امنیت از همه طرف‌ها می‌خواهد که «ارسال فوری، ایمن و بدون مانع کمک‌های بشردوستانه به صورت انبوه» را به طور مستقیم به غیرنظامیان فلسطینی تسهیل و امکان‌پذیر کنند و به اسرائیل نیز امکان می دهد بر ارسال کمک ها به غزه کنترل داشته باشد.

این قطعنامه همچنین از طرف‌ها می‌خواهد «شرایط را برای توقف پایدار خصومت‌ها ایجاد کنند.» نسخه اولیه خواستار توقف جنگ بود، در حالی که پیش نویس دوم خواستار «تعلیق» جنگ برای ارائه کمک بود.

این قطعنامه همچنین از طرف‌ها می‌خواهد که «استفاده از تمام مسیرهای موجود به سراسر نوار غزه» را برای ارسال کمک‌ها تسهیل کنند. قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل نیز خواسته است که یک مقام را برای نظارت بر ارائه کمک‌ها منصوب کند و از آن مقام می‌خواهد یک مکانیسم سازمان ملل برای تسریع کمک‌ها ایجاد کند. این نشان دهنده تفاوت دیگر با متن اولیه است. پیش نویس اولیه از دبیرکل سازمان ملل درخواست کرده بود تا مکانیزمی الزام آور برای کمک های سریع ایجاد کند.

قطعنامه تصویب شده شورای امنیت همچنین خواستار آزادی "گروگانها" و ورود سوخت کافی به غزه برای رفع نیازهای بشردوستانه است.

به بیان دیگر، از نگاه تحلیلگران مسایل بین المللی می توان گفت آمریکا در نشست علنی روز جمعه شورای امنیت در واقع،  دوباره هرگونه توقف یا تعلیق یا آتش بس فوری را وتو کرد و قطعنامه ای در شورای امنیت به تصویب رسید که همچنان به رژیم اسرائیل اجازه تداوم حملاتش را بدون هراس از مجازات بین المللی می دهد.

روسیه: مخالفت آمریکا با پیش نویس اولیه قطعنامه، آن را بی اثر و خنثی کرد

در ابتدای جلسه رای گیری روز جمعه، واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل گفت که مخالفت آمریکا با پیش نویس قطعنامه اولیه که منجر به چند روز مذاکره شد، پیش نویسی "بی اثر " و "خنثی" ارائه می دهد.

او به ویژه از لحن و زبان ضعیف این قطعنامه که خواستار ایجاد «شرایط برای توقف پایدار خصومت‌ها» بود، انتقاد کرد و گفت که این قطعنامه نمی تواند درگیری ها را متوقف کند و به اسرائیل «دستی  آزاد» برای ادامه عملیات خود می‌دهد.

نماینده روسیه  اصلاحیه ای به این قطعنامه را ارائه کرد که خواستار «تعلیق» جنگ برای دسترسی بیشتر به کمک ها می شد. این اصلاحیه  خواستار «تعلیق» درگیری ها در غزه جهت ارائه کمک بشردوستانه در این منطقه بود.

در رای گیری انجام شده در شورای امنیت، ۱۰ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت به این اصلاحیه رای موافق دادند. ۴ عضو به آن رای ممتنع دادند و آمریکا تنها کشوری بود که با استفاده از حق وتوی خود به این اصلاحیه رای منفی داد.

آمریکا: قطعنامه یک گام قوی رو به جلو است 

اما لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده آمریکا در سازمان ملل در توضیح موضع واشنگتن در مورد اصلاحیه روسیه در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد خطاب به شورای امنیت گفت:  من قصد پاسخگویی به انتقادات روسیه را ندارم. مسکو  کشوری است که به دلیل جنگ بی دلیل خود در اوکراین, از آن شکایت های زیادی می شود. آمریکا از اصلاحیه ارائه شده توسط روسیه حمایت نکرد.

سفیر دولت جو بایدن در سازمان ملل ادامه داد: ما معتقدیم که قطعنامه بشردوستانه ای که پیش روی ما قرار دارد، خواستار اقدامات فوری برای اجازه دسترسی ایمن، بدون مانع و گسترده به کمک بشردوستانه و ایجاد شرایط برای توقف پایدار خصومت ها است. این یک گام قوی رو به جلو است. ما معتقدیم که صدای شورا باید در قطعنامه ای  پیش روی ما وجود داشته باشد و با رای گیری در مورد این قطعنامه پیش رود.

روسیه: آمریکا مجوز کشتار مردم غزه را در متن قطعنامه گنجاند 

واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل در این زمینه گفت که واشنگتن در حال انجام بازی برای گنجاندن مجوز کشتار غیرنظامی‌های فلسطینی توسط اسرائیل است. ایالات متحده در حال دوره‌گردی در منطقه است، اما نه برای پیشبرد صلح، چنانکه همکار آمریکایی‌ام گفت بلکه برای تضمین منافع کوتاه مدت واشنگتن. 

سفیر روسیه در سازمان ملل  افزود: همکاران، اگر این سند مورد حمایت تعدادی از کشورهای عربی نبود ما حتما آن را وتو می‌کردیم. 

این دیپلمات ارشد دولت ولادیمیر پوتین تصریح کرد: همزمان می‌دانیم  بعضی از تهیه‌کنندگان این قطعنامه از جمله کشورهای عربی هم حمایتشان از آن را پس گرفتند اما ما همیشه بر این باور هستیم که جهان عرب خود قادر به تصمیم گیری و قبول مسئولیت کامل آن است و  تنها به این دلیل است که مانع تصویب این سند نمی‌شویم.

آمریکا: قطعنامه حاکی از شدت بحران است/ حماس علاقه ای به صلح پایدار در غزه ندارد

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر و نماینده آمریکا در سازمان ملل اما گفت که شورای امنیت شرایط را برای کمک‌های بشردوستانه ایجاد کرده است و  اسرائیل و حماس باید به قوانین بین‌المللی بشردوستانه احترام بگذارند.

سفیر آمریکا در سازمان ملل و عضو کابینه جو بایدن افزود که »گروگان‌ها» باید فورا و بدون قید و شرط آزاد شوند.

 گرینفیلد تاکید کرد:  «قطعنامه حاکی از شدت این بحران است. حماس هیچ علاقه‌ای به صلح پایدار در غزه ندارد.»

دیپلمات ارشد آمریکا در سازمان ملل حماس را متهم کرد که مصمم است  وحشت هفتم اکتبر را بارها و بارها تکرار کند و گفت که واشنگتن از حقوق اسرائیل برای «حفاظت از مردمش در برابر اقدامات تروریستی» حمایت می‌کند.

سفیر آمریکا در سازمان ملل ادعا کرد: «ما باید برای آینده‌ای تلاش کنیم که در آن اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها بتوانند در کنار هم در صلح زندگی کنند و این تنها راه پیش رو است.»

سفیر آمریکا: اختلافی میان شورای امنیت و سازمان ملل وجود ندارد 

 گرینفیلد همچنین در پاسخ به سوالی در پی تصویب این قطعنامه مبنی بر اینکه  به منتقدانی که فکر می کنند قطعنامه اخیر شورای امنیت هنوز با آنچه سازمان ملل خواستار آن است، مغایر است، چه می گویید؟ پاسخ داد: هیچ اختلافی وجود ندارد. همه ما برای رفع نیازهای بشردوستانه غزه کار می کنیم و در حال تلاش برای رفع فوری این نیازها هستیم. این قطعنامه درباره این موضوع است و در مورد همکاری با سازمان ملل و کمک به سازمان ملل برای انجام کارهای مهم در غزه است.

سفیرآمریکا در سازمان ملل متحد پیش از نشست شورای امنیت  اعلام کرده بود:  واشنگتن آماده است از قطعنامه ای که خواستار افزایش کمک ها به نوار غزه است حمایت کند.

نماینده آمریکا در سازمان ملل با اشاره به مشورت های آمریکا با کشورهای دیگر از جمله امارات متحده عربی و مصر افزود که تلاش سخت و مجدانه ای انجام شد تا «به قطعنامه‌ای دست یابیم که بتوانیم از آن حمایت کنیم.»

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز به خبرنگاران گفته بود: «ما در حال مذاکره در سازمان ملل درباره چارچوب قطعنامه‌ای هستیم که ممکن است بتوانیم با آن موافقت کنیم.»

همزمان، تارنمای آمریکایی - اسرائیلی آکسیوس به نقل از مقامات واشنگتن و تل آویو اعلام کرد: مذاکرات قطعنامه شورای امنیت در سطح بالایی با مشارکت  جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید و آنتونی بلینکن وزیر خارجه دولت انجام شد.

پیش از این، منابع دیپلماتیک به خبرنگار ایرنا در سازمان ملل گفتند که اضافه شدن عباراتی چون «گام‌های فوری» برای ایجاد زمینه‌ای جهت «توقف پایدار خصومت‌ها» در قطعنامه در تصمیم آمریکا برای حمایت از این قطعنامه مؤثر بوده است.

به گفته منابع دیپلماتیک، در این قطعنامه اکنون چنین عبارتی آمده است که «گام‌های فوری برای فراهم کردن فوری دسترسی ایمن و بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه و همچنین ایجاد شرایط برای توقف پایدار خصومت‌ها» می شود.

ایالات متحده آمریکا ۱۷ آذر ماه جاری (۸ دسامبر ۲۰۲۳) به عنوان عضو دائم شورای امنیت، قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی را که بر اساس درخواست آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل بود، برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه برغم کسب ۱۳ رای موافق در این شورا وتو کرد.

به گزارش ایرنا، گروه‌های مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکننده‌ای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که سرانجام پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد.

این وقفه در جنگ، ۷ روز ادامه یافت و سرانجام صبح جمعه ۱۰ آذر برابر با اول دسامبر ۲۰۲۳، آتش‌بس موقت به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت. این رژیم برای تلافی حملات غافلگیرکننده‌ «طوفان الاقصی» و جبران شکست خود و توقف عملیات مقاومت، تمام گذرگاه‌های نوار غزه را بسته و در حال بمباران این منطقه است.

وزارت بهداشت فلسطین در رام الله روز جمعه اعلام کرد که از ۷ اکتبر تاکنون تعداد قربانیان حملات رژیم اسرائیل در غزه از  ۲۰ هزار  نفر فراتر رفته است.

 تور ونسلند، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد برای روند صلح خاورمیانه ۲۸ آذر ماه در نشست شورای امنیت درباره وضعیت فلسطین اعلام کرد: «در حالی که جنگ بین اسرائیل و حماس در غزه ادامه دارد، سال ۲۰۲۳ درحالی به اتمام می رسد که به عنوان یکی از مرگبارترین سال‌ها در تاریخ این درگیری است و وضعیت تقریباً در همه زمینه ها رو به وخامت است.»

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha