۳ دی ۱۴۰۲، ۱۶:۳۰
کد خبرنگار: 1022
کد خبر: 85331964
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

استفاده از آب‌ تصفیه‌خانه صنعتی و شهری، راهکار گسترش مزارع پنبه است

گرگان- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: استفاده از آب‌های نامتعارف نظیر آب‌های شور، زه‌آب‌ و تصفیه خانه صنعتی و شهری، راهکار تامین آب مورد نیاز زراعت پنبه در شرایط خشکسالی و کم آبی است.

به گزارش ایرنا، قربان‌قربانی نصرآباد روز یکشنبه در همایش بین‌المللی دانش، صنعت و تجارت پنبه با حضور مسوولان و کارشناسان داخلی و خارجی در گرگان اظهار کرد: خشکسالی، پرداخت نکردن یارانه به بهره برداران، برداشت غیرمکانیزاسیون و به تبع آن وجود الیاف غریبه در پنبه‌های برداشت شده از جمله چالش‌های زراعت پنبه در کشور است که رفع آن باید مورد توجه قرار گیرد.

وی بیان کرد: محققان در حال تلاش مداوم برای اثرگذاری در رونق کشت پنبه هستند که در این راستا، ۱۴ رقم بذر پنبه تولیدشده محققان برای ترویج کشت این محصول به بهره‌برداران معرفی شده که از این تعداد ۲ رقم جدید در مقابل آفت مقاوم‌ است.

رییس موسسه تحقیقات پنبه کشور تاکید کرد: اقتصادی شدن تولید پنبه درکشور به رفع چالش‌های پیش‌روی تولید این محصول نیاز دارد.

عضو هیات رییسه انجمن صنفی کارخانجات پنبه پاک‌کنی هم گفت: ظرفیت کارخانه‌های پنبه پاک‌کنی استان‌های کشور در اختیار اجرا و گسترش طرح کشت قراردادی این محصول راهبردی است.

محمد رستکار افزود: اعطای عاملیت کود دولتی به کارخانه‌های پنبه پاک‌کنی برای تامین سبد کالایی موردنیاز پنبه کار به رونق بیشتر کشت قراردادی پنبه منجر خواهد شد.

وی گفت: در سال زراعی جاری کشت قراردادی زراعت پنبه در استان فارس توسط کارخانه پنبه پاک کنی در هزار و ۵۰ هکتار اجرا شد و تاکنون ۶ هزار و ۳۵۰ تُن وش پنبه از بهره‌برداران طرف قرارداد تحویل گردید.

استفاده از آب‌ تصفیه‌خانه صنعتی و شهری، راهکار گسترش مزارع پنبه است

رستگار ادامه داد: مدیران کارخانه‌های پنبه پاک کنی اطلاعات کامل اعم از نیاز بذر، کود، عملکرد واحد سطح را دارند و می‌توانند به خوبی مدیریت کشاورزی قراردادی را انجام داده و توازن بین تولید و واردات برقرار کنند.

رستکار گفت: ظرفیت کارخانه‌های پنبه پاک‌کنی کشور ۷۰۰ هزار تُن وش پنبه است که اکنون ۲۰ درصد از این ظرفیت استفاده می‌شود.

به گفته وی پنبه کارخانه‌های پاک‌کنی ظرفیت ایجاد اشتغال مستقیم هزار و ۷۰۰ نفر و غیرمستقیم ۱۰ هزار نفر را دارند.

مدیرکل جهادکشاورزی گلستان نیز گفت: چون زراعت پنبه یکی از محصولات راهبردی است می‌تواند جایگزین مناسبی برای زراعت شالی شود.

محمد برزعلی افزود: از جمله برنامه جهادکشاورزی گلستان در آینده سرمایه‌گذاری در زراعت پنبه در این استان است که استفاده از منابع و نهاده‌ها را به سمت بهره‌وری حداکثری برای تولید پنبه، ایجاد مجتمع کشت و صنعت با هدف کاهش هزینه تولید، سوق می‌دهد.

کشت پنبه در گلستان که به سرزمین طلای سفید معروف است، هر ساله با مساعد بودن شرایط آب و هوایی از اواسط فروردین ماه با ریختن بذر در زمین آغاز و با برداشت محصول در شهریور و مهر به پایان می‌رسد.

شرایط خاص آب و هوایی و حاصلخیزی اراضی زراعی گلستان مستعد کشت پنبه است به‌گونه‌ای که در سال ۱۳۵۳ سطح زیر کشت این محصول به ۱۸۸ هزار هکتار هم رسید اما اجرای سیاست‌های نادرست اقتصاد کشاورزی در اواخر دهه ۷۰، دوره طولانی کاشت تا برداشت و به صرفه‌بودن کشت سایر محصولات زراعی سبب شد تا رغبت زراعت پنبه در گلستان آرام آرام کاهش یابد و سطح زیر کشت آن به ۱۰ هزار هکتار تنزل یابد.

از دهه ۹۰ به بعد، اعمال برخی سیاست‌های حمایتی و برنامه‌های دراز مدت، بروز برخی وقایع اقلیمی و اعمال سیاست‌های اقتصادی در سایر حوزه‌های کشاورزی، بهره‌برداران گلستانی را بار دیگر به کشت پنبه علاقمند کرد به‌گونه‌ای که در سال زراعی جاری مساحت زیرکشت این محصول در استان ۲۰ درصد بیشتر از سال قبل است اما همچنان راه درازی برای احیا و گسترش زراعت این محصول راهبردی در پیش است.

کارشناسان هزینه بالای تولید محصول، نبود توسعه ماشین آلات برداشت، دوره رشد طولانی محصول، عمکرد پایین راندمان تولید در واحد سطح، پرداخت یارانه و شکستن قیمت بازار توسط کشورهای بزرگ تولید کننده وش پنبه و نبود توفیق در تنظیم بازار را از جمله موانع توسعه زراعت پنبه در گلستان می‌دانند.

تامین ارقام مناسب زودرس، سرمایه‌گذاری و حمایت ویژه در تجهیز و توسعه ماشین آلات برداشت، مدیریت مصرف آب، اصلاح خاک‌های کم بازده تحت کشت پنبه، تعیین نرخ تضمینی، رفع مشکلات گمرکی و ترجیحات تعرفه‌ای زیان‌ده، واگذاری امور تولید و بازرگانی نهاده‌ها به تشکل‌ها و بخش خصوصی ذی‌ربط و حمایت از فعالیت آن‌ها و تقویت انجمن‌های صنفی کارخانه‌های پنبه پاک کنی، از جمله راهکارهای کارشناسان برای سرعت در احیای پنبه است.

گلستان با بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت و جای دادن هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا در همسایگی سه استان مازندران، خراسان شمالی و سمنان و کشور ترکمنستان قرار دارد و در تولید محصولات کشاورزی از جایگاه ممتازی در کشور برخوردار است به طوری که بخش کشاورزی این استان با ۲۲۰ هزار خانوار بهره بردار معادل ۳۸ درصد اشتغال خالص را به خود اختصاص داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha