به گزارش ایرنا، فیلم کوتاهی قتل عام گونههای درختی محور جنگلی عباس آباد-کلاردشت از سه روز گذشته در شبکه های اجتماعی غرب مازندران منتشر و با واکنش جنگل دوستان و علاقه مندان به محیط زیست و کاربران این شبکه ها همراه شده است.
جنگلهای غرب مازندران به گفته کارشناسان از افزایش قاچاق چوب و قطع درختان توسط سودجویان به ستوه آمده است، آنان میگویند چرا با داشتن قانون جامع جلوگیری از قاچاق چوب و حتی اجرای طرح تنفس جنگل، این فصل غمانگیز منابع طبیعی کشور حذف نشد، مشکل در کجاست: مدیریت، امکانات، کمبود نیرو، نهادینه نشدن فرهنگ حفاظت و یا قوانین.
سوال اینجاست که آیا نمی توان جلوی قاچاق چوب را گرفت؟ نیروهای یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی برای حذف این مشکل عرصه های جنگلی شمال تلاش وافر دارند پس مشکل کار در کجاست که قاچاقچیان با داشتن پرونده های متعدد تعزیراتی بارها اقدام به قاچاق می کنند. نتایج بررسی های تحقیقاتی چه می گوید؟ آیا ما عرصه های طبیعی را اینگونه از پیشینیان تحویل گرفته ایم؟ چرا نتوانستیم دردهای جنگل های شمال را کاهش دهیم؟ آیا از این ریه های سرزمین نباید حفاظت همه جانبه کرد؟
قدمت جنگل های شمال ایران به بیش از ۴۰ میلیون سال قبل بر می گردد و دارای ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچه ای و هزار و ۵۵۸ گونه علفی و بوته ای است. مساحت این عرصه های جنگلی در حدود یک درصد جنگل های اروپاست ولی تعداد گونه های آن ۱۶ درصد گونه های موجود در کل قاره اروپاست.
جنگل های هیرکانی با گستره حدود ۱.۹ میلیون هکتار از آستارا در شمال استان گیلان آغاز می شود و تا گُلی داغی در شرق استان گلستان به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد بخشی کوچکی از جنگلهای هیرکانی هم معادل ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار دارد.
اداره کل منابع طبیعی نوشهر به انتشار مطلبی در شبکه های اجتماعی با عنوان قطع درختان هیرکانی در حاشیه جاده عباس آباد - کلاردشت جوابیه صادر کرد که در آن آمده است: قطع شبانه درختان جنگلی حاشیه جاده عباس آباد به کلاردشت توسط عوامل سودجو و متخلفین سابقه دار با سوابق کیفری و حبس متعدد و دارای اعتیاد به مواد مخدر که به صورت باندی و سازمان یافته فرا استانی فعال هستند، صورت پذیرفت.
این ادامه این جوابیه اضافه شده است: برای این متخلفان که با هوشیاری مامورین منابع طبیعی شناسایی و اقدامات قضایی با تشکیل پرونده انجام شده و حکم جلب سودجویان از سوی دادستان محترم شهرستان عباس آباد صادر که به زودی با همکاری نیروی انتظامی و عوامل امنیتی شهرستان، دستگیر و تحویل مراجع ذیصلاح قضایی خواهند شد.
اداره کل منابع طبیعی غرب مازندران ضمن قدردانی از همه کسانی که نگاه ویژه به منابع طبیعی دارند خواست تا هرگونه موارد تخلف را به کد امداد جنگل و مرتع با شماره ۱۵۰۴ و ۱۳۹ اطلاع دهند.
محسن عبدالللهی رییس اداره منابع طبیعی شهرستان عباس آباد روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا گفت : در این ارتباط حکم جلب هفت نفر قاچاقچیان چوب های جنگلی گرفته شد.
وی بدون اشاره به میزان کشفیات چوب در سال جاری افزود : این افراد هر کدام سابقه دار و در دستگاه قضایی پرونده دارند.
به گفته وی بیشتر گونه های درختی قطع شده در مجور جنگلی عباس آباد از نوع توسکا، بلوط و راش بوده است.
به اعتقاد کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران- نوشهر موضوع حفاظت از عرصههای منابع طبیعی و محیطزیست مقولهای همگانی بوده و وظیفه همگان است و دستگاه خاصی هم نمیتواند بهتنهایی از عهده این کار برآید.
آنان می گویند قاچاق چوب معضلی ریشهدار و پیچیده است، پراکندگی سطح منابع طبیعی، کم بودن تعداد نیروهای حفاظتی در مقابل سطح منابع طبیعی، فقر مالی و فرهنگی برخی از اقشار جامعه، مجهز بودن قاچاقچیان چوب به تجهیزات مخابراتی پیشرفته و امکان برقراری ارتباط بهتر به صورت باندهای وابسته به هم، نیاز چوب کارخانه ها، گرانی قیمت چوب و عدم بازدارندگی قوانین کنونی در برخورد جدی با قاچاق چوب باعث شده تا برخی از افراد سودجو به امر قاچاق چوب از جنگلهای بپردازند.
متأسفانه از سال ۹۳ قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز، جرایم مربوط به قاچاق چوب و زغال جنگلی از صلاحیت رسیدگی قضایی خارج و به دستگاه اداری تعزیرات حکومتی محول شد، علاوه بر کم اهمیت تلقی شدن منابع طبیعی در این قانون؛ با حذف مجازاتهای کیفری، آثار بازدارندگی مجازاتهای منابع طبیعی به شدت کاهش یافته و باعث ترغیب مرتکبین به اینکونه اعمال خلاف قانون در مناطق جنگلی شد.
این کارشناسان دلایل دیگری که برای پدیده قاچاق چوب در کشور مطرح کردند که معتقدند "کاهش واردات چوب به کشور از یک سو و افزایش قیمت چوب از سوی دیگر، گرایش مردم به محصولات چوبی و ساخت ابزار آلات مختلف چوبی از جمله این موارد بوده که باید برای مقابله با آن چاره جویی کرد.
علاوه بر این در زمانی که طرح بهرهبرداری از جنگلها فعال بود تعداد زیادی از مراکز انباشت و حمل چوب و کارگاههای چوببری راه اندازی شد که با اجرای طرح تنفس جنگل فکری برای آینده آنها صورت نگرفته و در نتیجه تقاضا برای خرید چوب در بازار زیاد اما عرضه کم است.
نکته دیگر این که مسوولان امر می گویند سود قاچاق چوب در برابر جریمههای ناچیزی که در صورت کشف محموله های قاچاق انتظارشان را می کشد، بسیار کلان تر است و همین باعث شده هر روز صدای تیشه به ریشه جنگل ها بلند و بلندتر شود. قوانین کنونی حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی جوابگوی جلوگیری از قاچاقچیان چوب نیست.
با این توصیف تبلیغات متناسب و هوشمندانه و همه جانبه، برخورد قضایی و انتظامی قاطع و افزایش نیروهای حفاظتی و اجرای مقررات بازدارنده از عوامل مهم و بازدارنده قاچاق چوب و دیگر مشکلات فراروی جنگل های شمال است.
نظر شما