زلزله بم، نگرش سازمان‌های مسئول و محققان را به ایمنی در برابر زلزله تغییر داد

تهران- ایرنا- پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی در یادداشتی به مناسبت بیستمین سالروز زلزله بم اعلام کرد که پس از این زلزله مهیب و خسارت‌بار سازمان‌های مسئول و محققان با نگرش جدیدی به مساله ایمنی در برابر زلزله پرداختند و برنامه‌های مختلفی را اجرا کردند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، شهر بهم در استان کرمان بیست سال پیش در همین روز، پس از چند پیش‌لرزه در ساعت ۵:۲۶ بامداد با زلزله ای به بزرگای ۶/۵ ناشی از حرکت گسل لرزه‌زای بم به شدت آسیب دید و خسارات و تلفات زیادی را تجربه کرد. این زلزله فاجعه بار جان حدود یک‌سوم از ساکنان شهر بم را گرفت. حدود شصت هزار مجروح بر جای گذاشت و علاوه بر تخریب ساختمان‌ها و بناهای تاریخی این شهر از جمله ارگ تاریخی بم و بازار بم را ویران کرد و کشور را در اندوهی عمیق فرو برد.

پس از این زلزله مهیب و خسارت بار که تاسف همه را برانگیخت، سازمان‌های مسئول و محققان با نگرش جدیدی به مساله ایمنی در برابر زلزله پرداختند و برنامه های مختلفی را اجرا کردند که از آن جمله می‌توان به تربیت نسل جدیدی از مهندسان و متخصصان حوزه زلزله، بهبود ضوابط و مقررات طراحی و اجرای ساختمان، بهبود ضوابط و روش‌های بهسازی لرزه ای، توجه خاص به مراکز و ساختمان‌های مهم و حیاتی مانند بیمارستان‌ها، مدارس و توسعه روش‌های امدادرسانی اشاره کرد.

پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله نیز همگام با سایرین تلاش کرد در راستای افزایش ایمنی و تاب آوری کشور اقداماتی مهم و زیربنایی را انجام دهد. تلاش برای ایجاد یک آزمایشگاه پیشرفته در تراز بین المللی در زمینه مهندسی زلزله، تکمیل زیرساخت ها برای رصد کامل کشور با توسعه شبکه باند پهن لرزه نگاری، توسعه سامانه‌های هشدار سریع و همکاری با برخی مراکز کشور در اجرای آنها، همکاری در بازسازی و بهسازی زیرساخت‌ها با هدف کاهش آسیب پذیری همکاری در به‌روزرسانی آیین نامه های طراحی، ارزیابی، بهسازی و تعمیر ساختمان‌ها و مشارکت در تدوین قوانین بالاسری مدیریت بحران کشور از جمله این اقدامات است.

زلزله بم، نگرش سازمان‌های مسئول و محققان را به ایمنی در برابر زلزله تغییر داد


زلزله های بعدی حتی با بزرگای بیشتر از زلزله بم نشان داد اقدامات صورت گرفته در کشور به خوبی موجب کاهش خسارات و تلفات شده است. با وجود این، رسیدن به ایمنی کامل در برابر زلزله و ایجاد شهرهای تاب آور نیازمند تلاش مستمر مراکز پژوهشی و سازمان‌های مسئول است.

پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ضمن ابراز همدردی با خانواده های آسیب دیده از زلزله های گذشته، خود را متعهد می‌داند با ادامه تلاش‌ها و بر پایه سرمایه های عظیم انسانی و با امکانات موجود در راستای توسعه دانش و فناوری در حوزه‌های مختلف مرتبط با زلزله و انجام پژوهش‌های کاربردی با هدف کاهش خسارات و افزایش ایمنی ایران عزیز اسلامی تلاش وافر کند تا آینده‌ای پایدارتر و تاب آور ساخته شود.

به گزارش ایرنا، مؤسسه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با مجوز شورای گسترش آموزش عالی در آذرماه ۱۳۶۸ با توجه به آسیب پذیری و واقعیت لرزه خیز بودن کشور، بر اساس پیشنهاد سازمان یونسکو و تصویب دولت، تأسیس شد. این مؤسسه در پاییز ۱۳۷۸ بر اساس مصوبه چهارصد و هشتمین جلسه شورای گسترش آموزش عالی به پژوهشگاه ارتقا یافت و در مردادماه ۱۳۸۰ اساسنامه جدید پژوهشگاه تصویب شد. تشکیلات جدید پژوهشگاه نیز در ۲۲ شهریورماه ۱۳۸۶ به تصویب هیأت امنای پژوهشگاه رسید و از طرف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای اجرا ابلاغ شد.

پژوهشگاه از سه معاونت فناوری، پژوهشی و تحصیلات تکمیلی، اداری، مالی و توسعه منابع و چهار پژوهشکده زلزله شناسی، مهندسی سازه، مهندسی ژئوتکنیک و مدیریت خطرپذیری و بحران، تشکیل شده است. همچنین مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باندپهن کشور با ایستگاه لرزه نگاری مستقر در نقاط مختلف کشور نیز از جمله بخش های دیگر و تازه تاسیس پژوهشگاه است.

همچنین آزمایشگاهی جامع در حوزه مهندسی زلزله، شامل سازه، خاک و ارتعاشات در کشور نیز توسط پژوهشگاه در حال ساخت است تا امکان پاسخگویی به نیازهای کشور در زمینه های مختلف صنعت ساختمان و ابنیه فنی، صنایع دفاعی، نفت و پتروشیمی، آب و برق، نیروگاه هسته ای و حتی وسیع تر از آن را در منطقه فراهم شود. ساخت این آزمایشگاه از خرداد ۱۳۹۱ در زمینی به وسعت ۷۶۰۰ متر مربع در شمال شرقی تهران در منطقة سوهانک آغاز شده است. زیربنای فاز اول این مجتمع آزمایشگاهی ۸۰۰۰ متر مربع پیش بینی شده است. مرحله دوم آن بالغ بر ۱۲۰۰۰ مترمربع است که شامل بناهای اداری، پژوهشی و پشتیبانی خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha