به گزارش ایرنا، لیلا همسر ابراهیم همراه پسرش مهدی و دخترش زهرا درب خانه منتظر هستند که پدر از راه برسد و حداقل امروز بگوید کار پیدا کرده است اما هوا داشت تاریک می شد و همچنان از پدر خبری نبود.
دخترک معصوم و مظلوم با دمپایی وصله شده که یک گوشه اش نیز پاره است چادر مادر را گرفته و با خیال کودکانه و نگاه ناامیدانه اش از نیامدن پدر خسته شده است و امروز هم امیدی برای خوردن غذای گرم ندارد چون در خانه هیچ چیزی برای تهیه غذا ندارند.
مادر زهرا نگاه غمبار و آه و هراسش را بر سیمای گریان دخترش می دوزد و نگران پسرش مهدی است که اخیرا در دام اعتیاد گرفتار شده است و هر روز چنبره بدبختی و فلاکت گره محکم تری بر زندگی آن ها می زند و طعنه های دیگران هم بیشتر و بیشتر می شود.
چند ماهی است که ابراهیم از زندان آزاد شده اما این مدت هر چه تلاش کرده نتوانسته کاری پیدا کند زیرا کسی به او کار نمی دهد و به چشم یک زندانی به او نگاه می کنند.
خانواده های زندانیان بیش از آنکه ماجرای حسرت بار و سایه شوم زندانی شوهر و یا فرزندشان بر آنها سنگینی کند، طعم تلخ کنایه ها و طعنه های معنی دار زن و فرزند همسایه و همکلاسی ها سخت آزارشان می دهد و از سوی دیگر جامعه پذیرای آن ها نیست و عمدتا به دلیل بیکاری، دوباره روی برگردان همان کارهای اشتباه گذشته می شوند.
ضرورت توجه به موضوع اشتغال زندانیان در برنامه هفتم توسعه
اشتغال زندانیان در برنامه هفتم توسعه مورد توجه جدی قرار گیرد تا بتوانیم گامی در راستای کاهش جمعیت کیفری برداریم.
طبق آخرین اطلاعات به دست آمده، بنیاد تعاون زندانیان با همه توان و ظرفیت به میدان آمده و توانسته است بدون کمکهای دولتی و فعالیتهای ترجیحی و رانت به اشتغال زندانیان کمک کند؛ همه امور در بنیاد تعاون زندانیان از طریق شرکت در مناقصه محقق میشود در حالی که در سال ۱۳۲۹ هیات وزیران مصوبه ای دارد که طبق آن زندانیان میتوانند از آن زمان بدون طی تشریفات در مناقصههای دولتی محصولات مورد نیاز خود را خود تولید کنند.
این مصوبه که مبتنی بر توسعه اشتغال زندانیان است در جلسه ۱۸ شهریور ۱۳۲۹ هیات وزیران بنا بر پیشنهاد وزارت دارایی تصویب کرد که «کارخانجات زندان شهربانی (در آن زمان زندانها زیر نظر شهربانی اداره میشد) از نظر انجام معاملات، مانند یک بنگاه دولتی محسوب و کالاهای مورد نیاز شهربانی و سایر موسسات دولتی؛ آنچه که ممکن باشد بدون تشریفات مناقصه از کارخانجات زندان خریداری شود.» و این مصوبه به امضای همه وزرا رسیده است.
اگر این مصوبه با کمک دولت و مجلس احیا شود به معنای اشتغالزایی برای ۳۰ هزار نفر است و در صورتی که این مهم در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گیرد، گام موثری در حمایت از زندانیان برداشته خواهد شد.
در یک دهه گذشته، حاکمیت از سال ۱۳۹۰ مصوب کرد مبلغ ۶۰۰ میلیارد تومان و از سال ۹۱ تا ۹۵ هم هر سال مبلغ یک هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان با هدف توسعه اشتغال زندانیان برای ۳۰ هزار زندانی به بنیاد تعاون زندانیان تسهیلات اعطا شود اما بانکها در این زمینه همکاری نداشتند.
البته طبق اعلام معاون اجرایی رییس جمهور با بیان اینکه آزادی زندانیان یعنی حل مساله مردم و گره گشایی از کار مردم، جنس دولت آیت الله رییسی همین است، یعنی سفر برای سفر و تنها دیدن مردم نیست زیرا اصل موضوع گره گشایی از کار مردم، نوکری مردم و حل مساله مردم است.
این مهم نشان می دهد که دولت سیزدهم به آزادی زندانیان توجه ویژه ای دارد و بدون تردید طرح هایی که گرد محرومیت را از چهره این زندانی ها بزداید را اجرایی خواهد کرد.
نگاه جامعه به زندانی و خانواده آن ها باید تغییر کند
کارشناس حوزه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: یک زندانی که با تحمل سختی ها دوره محکومیت خود را در زندان گذرانده است و نادم و اصلاح شده و اکنون هنوز دچار سرخوردگی و خود کمتر بینی در جامعه شده و همین امر زمینه بروز آسیب ها را برای خانواده فراهم می آورد.
میرمحمدی افزود: نگاه و رویکرد جامعه به زندانی و بویژه خانواده های آنان که هیچ نقشی در بروز جرم آن شخص زندانی نداشته اند باید تغییر کند.
وی تاکید کرد: مشکلات اقتصادی خانواده های زندانیان آسیب زا است. تعداد زیادی از زندانیان در کهگیلویه و بویراحمد مرتکب جرایم غیر عمد شده اند، خانواده آنها دچار مشکلات اقتصادی زیادی هستند.
کارشناس حوزه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: خانواده ها و کودکان معصومی که کمترین و حتی هیچ گونه نقشی در ارتکاب جرم نداشته اند باید با تمام توان مورد توجه و کمک از سوی متولیان امر قرار گیرند.
مهارتآموزی هزار و ۱۶۶ زندانی در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کهگیلویه و بویراحمد از آموزش مهارتی به ۱۱۶۶ زندانی در رشتههای مختلف خبر داد و افزود: کمک به ارتقاء سطح آموزش و کسب مهارتهای مختلف فنی، حرفهای و کشاورزی زندانیان از جمله اهداف این سازمان است.
منصور بیژنی افزود: از آنجا که زندانها نقش مهمی در باز اجتماعی شدن مجرمان و بزهکاران در بند دارند، ارائه مهارت و آموزش حرفههای مطلوب میتواند در بازگشت سالم آنان بسیار مؤثر باشد.
بیژنی با تقدیر از همکاری اداره کل آموزش فنی و حرفه ای، سازمان جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی و گردشگری، ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون هزار و ۱۶۶ زندانی در دورههای مختلف مهارتی آموزش دیده اند که از این تعداد ۸۳۴ نفر موفق به کسب گواهینامه معتبر آموزشی شده اند.
مدیرکل زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی استان با بیان اینکه ۴۵ رشته با ۳۰ مربی در مراکز مهارت آموزی مراکز ندامتگاهی استان آموزش دیده اند، افزود: دورههایی از قبیل پرورش زنبور عسل، پرورش قارچ خوراکی، مکانیک، نقشه کشی ساختمان، سفالگری، برق ساختمان، گلیم بافی و معرق کاری با حضور مربیان اعزامی آموزش داده شد.
اعطای تسهیلات به کارآفرینان حوزه اشتغال زندانیان کهگیلویه و بویراحمد
مدیر کل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: کارفرمایانی که زندانیان واجد الشرایط در استان را به کار گیرند از تسهیلات بانکی با سود پایین برخوردار می شوند.
بیژنی اظهار کرد: همچنین مشوق هایی برای کارآفرینان حوزه اشتغال زندانیان استان شامل معافیت از مالیات نیز جز برنامههای دولت در برنامه امسال است که میتواند به حوزه شغل زندانیان و حتی خانواده و فرزندان آنها نیز کمک کند.
وی افزود: برنامه توسعه اشتغال زندانیان با هدف ارتقای کمک معیشتی آن ها از برنامههای دارای اولویت ما است و برای حمایت از اشتغال، توانمندسازی و ایجا زمینه بازپروری زندانیان، از کارآفرینان دعوت می شود با مجموعه زندانهای استان همکاری کنند.
مدیر کل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: می طلبد با آموزش، فرهنگ سازی و استفاده از ظرفیت رسانه ها و مطبوعات، زمینه پذیرش زندانیان و معتادان بهبود یافته در جامعه فراهم شود زیرا این زندانیان پس از برگزاری دورههای آموزشی و اشتغالزایی حتما عنصرهای مطلوبی برای جامعه خواهند شد.
بیژنی از کارفرمایان متقاضی خواست، درخواست خود به همراه مستندات لازم از جمله مجوز فعالیت از دستگاه های اجرایی، سوابق شغلی، میزان توانمندی های فردی، مالی و قابلیت های اجرایی طرح اشتغال زایی را تا چهارم دی به آدرس یاسوج، خیابان پاسداران، اداره کل زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی استان کهگیلویه و بویراحمد تحویل دهند.
اشتغال زندانیان بسیار حیاتی است
زندان یاسوج جزو شلوغ ترین زندان هاست و با توجه به بافت عشیره ای موجود در استان، زندانیان ما متفاوت هستند و نگاه جامعه باید به زندانیان تغییر کند.
سید علی ملک حسینی از نبود فرصت های شغلی پایدار در استان و سرمایه گذاری در کسب و کارهایی که طبق تعریف اشتغال محسوب نمی شوند گلایه بسیاری دارد.
دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: برخورد آخرین تیری است که باید از کمان خارج شود و نگاه ها به مسائل فرهنگی باید عمیق تر باشد.
وی تاکید کرد: جامعه ای که بخواهد مشکلاتش را با برخورد حل کند، توهین به جامعه است.
ملک حسینی گفت: چنانچه زندانی حمایت نشود و برای اشتغال و مهارت آموزی آن کاری صورت نگیرد قطعا بد تر از گذشته اش در جامعه ظاهر خواهد شد.
یادگیری و کسب مهارت و آموختن چگونگی تحمل و مقابله با بحران ها و آسیب های اجتماعی هنری است که کمتر در جامعه نهادینه شده است.خانواده زندانی که بواسطه زندانی شدن یکی از اعضای خود در معرض بسیاری از تهدیدها، معضلات و مشکلات قرار گرفته باید آموزش های مناسب و خود آگاهی لازم را برای مقابله با این آسیبها کسب کند.
به نظر می رسد بازگشت خانواده ها به زندگی و زندانیان به جامعه مستلزم کمک جامعه است و در گام نخست نگاه به خانواده زندانیان باید اصلاح شود.
نظر شما