۱۸ دی ۱۴۰۲، ۹:۳۷
کد خبرنگار: 1336
کد خبر: 85346260
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

کره‌جنوبی چگونه در حال تبدیل شدن به غول تسلیحاتی دنیاست؟

تهران- ایرنا- اگر چه کره‌جنوبی در عرصه تجارت جهانی تسلیحات، در بازه زمانی ۲۰۲۲-۲۰۲۳ موفق شده است، جایگاه نهم را در زمینه صادرکنندگان بزرگ دفاعی به خود اختصاص دهد اما تحلیلگران می‌گویند سرعت توسعه سئول در تولید و صادرات سلاح نشان دهنده هدف آنها برای تبدیل شدن به غول تسلیحانی در دنیاست.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا کره جنوبی سریع‌ترین صادرکننده تسلیحات در جهان است و صادرات دفاعی آن تنها در یک دوره پنج ساله ۱۷۷ درصد رشد داشته است. این کشور در بازه سالهای ۲۰۲۲-۲۰۲۳ از این نظر در جایگاه نهم جهانی قرار گرفت.

کره جنوبی به‌تازگی با بهره‌گیری از صنایع غیرنظامی خود به‌عنوان بستر ساخت و توسعه تسلیحات با شتاب فراوانی در حال تبدیل شدن به یکی از غول‌های تسلیحاتی دنیاست، این در حالیست که تمرکز کره جنوبی بر تسلیح خود به جدیدترین تجهیزات نظامی می تواند تبعاتی را در شبه جزیره کره داشته باشد.

کره‌جنوبی در سال‌های اخیر موفق شده است به تعداد مشتریان خود برای خرید تسلیحات نظامی بیفزاید و جایگاهی را در میان صادرکنندگان بزرگ تسلیحات دنیا کسب کند.

اکنون این سوال برای تحلیلگران مطرح می‌کنند که چه عواملی سبب شده است کره جنوبی به چنین جایگاهی در زمینه صادرات تسلیحات نظامی دست یابد؟

جنگ اوکراین
در بیان چرایی رسیدن کره جنوبی به جایگاه فعلی در زمینه صادرات تجهیزات نظامی، کارشناسان روابط بین الملل بر این باورند تاثیرات ژئوپولیتیک جنگ روسیه در اوکراین، کشورهایی مانند لهستان و فنلاند را بر آن داشت تا در سال ۲۰۲۲ میلادی از کره جنوبی تسلیحات خریداری کنند.


از سوی دیگر، برخی از کشورها در جنوب شرقی آسیا که درگیر اختلافات دریایی با چین هستند، با هدف تقویت قدرت دفاعی خود می‌کوشند تجهیزات سخت افزارهای نظامی خود از جمله هواپیما و کشتی‌های دریایی را از کره جنوبی خریداری کنند.

پایگاه خبری «اینترنشنال پالسی دایجست» در گزارشی می نویسد تغییرات آشکاری در خصوص دور شدن برخی از کشورها در جهان از تسلیحات نظامی سنتی غرب و توجه به تجهیزات نظامی کره جنوبی در جهان در حال وقوع است.

بنابر اعلام موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم، آمریکا این تغییر رویکرد در زمینه خریداری تدارکات نظامی به سوی متحد خود یعنی سئول را مورد تایید قرار داده است.

بنظر می رسد مجموعه‌ای از عوامل از جمله افزایش تقاضای جهانی به دلیل نگرانی ناشی از جنگ اوکرانی، زمان بندی طولانی جهت تحویل تسلیحات نظامی از سوی آمریکا، هزینه‌های بسیار زیاد مربوط به خرید و نگهداری تسلیحات در این مساله تاثیر گذار باشند.

کارشناسان می گویند، این رویکرد کره جنوبی را به عنوان یک زرادخانه در حال ظهور تبدیل کرده است و سبب شده است کشورهای عمده واردکننده تسلیحات به ویژه در اروپا و آسیا به کره جنوبی به عنوان یک جایگزین قابل اتکا بنگرند.


به گزارش راشا تودی، جنگ اوکراین موجبات رونق صادرات تسلیحات نظامی را در کره جنوبی فراه کرده است به طوری که مجموع صادرات این کشور ۲۰۲۲ به حدود ۱۷ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با رقم ۷.۲۵ میلیارد دلاری که در سال ۲۰۲۱ به ثبت رسید، با افزایش فراوانی روبرو شده است.

افزایش صادارت تجهیزات نظامی
نگاهی به داده های تجاری کره جنوبی نشان می دهد لهستان به عنوان پنجمین منبع تجاری بزرگ کره جنوبی در زمینه صادرات صنعت دفاعی تبدیل شده است.

کره‌جنوبی چگونه در حال تبدیل شدن به غول تسلیحاتی دنیاست؟

به گزارش یونهاپ، براساس داده های سازمان تجارت بین الملل کره جنوبی، این کشور مازاد ۲.۷۱ میلیارد دلار در تجارت با لهستان در اوایل ۲۰۲۳ را ثبت کرده است که در پی ثبت تجارت ۱۰.۸۵ میلیارد دلار با آمریکا، ۷.۶ میلیارد دلار با ویتنام، ۵.۳ میلیارد دلار با هنگ کنگ و ۳.۶ میلیارد دلار با هند در رتبه پنجم قرار گرفته است.
این سازمان همچنین اعلام کرد در سال ۲۰۲۲ کره جنوبی تانک و وسایل نقلیه نظامی به ارزش ۲۵۵ میلیون دلار را به لهستان فرستاده است که بالغ بر ۲۰۱ میلیون دلار محصولات مشابه به این کشور اروپای شرقی در تمام سال ۲۰۲۲ بوده است.

سال گذشته لهستان قرادادهایی برای خرید به ارزش حدود ۲۰ تریلیون وون معادل ۱۵.۵ میلیارد دلار برای خرید تانک های K۲، خمپاره اندازهای خودران K۹ و جت های جنگنده FA-۵۰ از شرکت روتم هیوندایی، شرکت هوافضای کره و شرکت صنعتی هوافضای هانوها با کره جنوبی امضا کرد.

همچنین کره جنوبی برای رسیدن به چنین جایگاهی به ابتکار عمل نیز دست زده است. به عنوان مثال، سئول جنوبی به منظور کمک به ورشو جهت خریداری تسلیحات به ارزش ۲۲ میلیارد دلار از سئول، پنج بانک داخلی این کشور را بسیج کرده است.

به نوشته راشاتودی، یکی از مقامات کره جنوبی که نخواست نامش فاش شود، گفته است که سئول با هدف کمک به ورشو برای خریداری تسلیحات به ارزش ۲۲ میلیارد دلار از این کشور؛ خواستار دریافت کمک مالی از پنج بانک داخلی این کشور شده است.

رویترز نیز پیش تر توافق صادرات سلاح به لهستان را بزرگ‌ترین توافق تسلیحاتی کره جنوبی توصیف می کند و می نویسد پنج بانک کره جنوبی در حال بررسی تامین یک وام مشترک به عنوان اقدامی کمکی هستند تا ورشو قادر باشد تسلیحات نظامی از سئول خریداری کند. این گزارش می افزاید تسلیحات مذکور سامانه‌های توپخانه و جنگنده را نیز شامل می شود.

به نوشته رویترز، پس از آغاز جنگ در اوکراین، لهستان هزینه‌های نظامی خود را افزایش داده، بطوریکه دولت ورشو وعده داده که ارتش را دو برابر کند و در سال ۲۰۲۳ حدود چهار درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینه‌های دفاعی اختصاص داد.

از دیگر سو، به باور کارشناسان، تداوم جنگ سرد میان غرب و چین در شرق آسیا، رهبران استرالیا و کره‌ جنوبی را برآن داشته است تا در زمینه "شراکت استراتژیک جامع" توافق کرده و یک قرارداد دفاعی به ارزش یک میلیارد دلار (استرالیا) امضا کنند.

براساس توافقی که آذرماه ۱۴۰۰ میان رهبران کره جنوبی و استرالیا به امضاء رسید، شرکت دفاعی "هانوا" کره جنوبی متعهد شده است تجهیزاتی شامل تسلیحات توپخانه، خودرو و رادار را در اختیار ارتش استرالیا قرار دهد.

به نوشته خبرگزاری "ای ای" استرالیا این توافق به ارزش۷۱۷ میلیون دلار آمریکا بزرگترین قرارداد دفاعی میان استرالیا و یک کشور آسیایی مانند کره جنوبی به شمار می رود.
از دیگر سو، کره جنوبی می کوشد تا سال ۲۰۲۷ به چهارمین صادرکننده تجهیزات نظامی جهان تبدیل شود.

سئول در سال‌های اخیر نهمین صادرکننده تسلیحات دفاعی در دنیا به شمار می آید. این در حالیست که یون سوک یول، رئیس‌ جمهوری کره جنوبی، در برنامه‌ای بلندپروازانه خواستار رونق صنایع نظامی کشورش شده است.

نگاهی به عمده محصولات صادراتی کره‌جنوبی نشان می دهد خودروهای زرهی و تانک در جایگاه نخست قرار دارند.

کره‌جنوبی چگونه در حال تبدیل شدن به غول تسلیحاتی دنیاست؟

علاوه بر این کره‌جنوبی موفق شده است مشتری‌های دیگری را در قاره‌های مختلف دنیا برای تسلیحات خرد خود، ازجمله موشک‌انداز و بمب‌های خوشه‌ای پیدا کند. کره جنوبی در زمینه تسلیحات دریایی هم رشد سریعی داشته است.

کارشناسان بر این باورند فعلا عطش کره‌جنوبی برای صادرات بیشتر تسلیحات، به زودی فرو نخواهد نشست و این کشور برنامه ریزی فراوانی برای توسعه صادرات تسلیحاتی خود در سر دارد.

بنظر می رسد رشد کره جنوبی در زمینه تولید تجهیزات پیشرفته نظامی برای این کشور تبعاتی را به دنبال خواهد داشت که یکی از آنها کشیده شدن پای سئول به مناقشات بزرگ در سطح جهان است.

مسئله بسیار مهم تر، کره‌شمالی است. هرچه کره‌جنوبی در تولید تسلیحات پیشرفته موفق تر شود و خود را به جدیدترین تسلیحات نظامی مجهز کند، کره شمالی بیشتر تحریک خواهد شد تا به فکر توازن قوا در منطقه برآید و به شدت آزمایشهای موشکی خود خواهد افزود که این مساله در نهایت سبب تشدید ناآرامی در شبه جزیره کره خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha