جدال هوبره با خشکسالی خراسان‌شمالی + فیلم

بجنورد-ایرنا- هوبره؛ پرنده‌ای زیبا که در مناطق بیابانی خراسان شمالی زیست می کند و زیستگاه‌ها این گونه ارزشمند در سال های اخیر دستخوش خشکسالی و کاهش بارندگی شده است و این زیبای کمیاب در معرض انقراض قرار دارد. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، هوبره پرنده‌ ای زیبا است که در طبقه بندی حفاظتی مهره داران ایران، گونه در معرض خطر انقراض و در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت ( IUCN ) به عنوان گونه‌ آسیب‌ پذیر معرفی شده است.

تپه ماهورها، کویرها و نواحی بیابانی در ۱۶ استان کشور زیستگاه این پرنده زیبا و نادر است، در خراسان شمالی هم مناطق جنوبی استان یعنی شهرستان های گرمه و جاجرم زیست دارد به طوری که پناهگاه حیات وحش میاندشت و پارک ملی ضامن آهو از جمله زیستگاه‌های مهم هوبره در این خطه از شمال شرق کشور است البته این پرنده باشکوه در برخی مناطق اسفراین و مانه هم مشاهده شده است.

جمعیت هوبره در خراسان شمالی زیاد نیست بر اساس اعلام مسوولان حفاظت محیط زیست در سرشماری ها، شمار اندکی از این گونه مشاهده شده است، ضمن اینکه هوبره قدرت استتار بالایی دارد و مشاهده آن به سادگی میسر نیست از این رو برآورد می شود که جمعیت آن بیش از شمار مشاهدات باشد.

تخریب زیستگاه هوبره

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در این باره می گوید: ۲۸ قطعه هوبره در سرشماری امسال در مناطق مختلف استان مشاهده شد که برآورد می شود ۱۸ قطعه از این تعداد مربوط به هوبره های مهاجر باشد که برای زمستان گذرانی در این استان فرود آمده اند.

محمد تقدیسی با بیان اینکه پارسال ۳۸ قطعه هوبره در این استان سرشماری شد اظهار می کند: هوبره قدرت استتار بسیار بالایی دارد از این رو به آسانی قابل مشاهده و سرشماری نیست و به یقین تعداد این گونه بیش از سرشماری است.

وی می افزاید: تخریب زیستگاه ها، یکی از مهم ترین تهدیدها برای زیست هوبره در خراسان شمالی محسوب می شود و توسعه زمین های کشاورزی و تخریب عرصه های طبیعی و محدود شدن زیستگاه ها سبب شده تا این پرنده زیبا و کمیاب در یافتن غذا با مشکل روبه رو شود.

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اظهار می کند: تغییر کاربری زمین ها و توسعه کشت وکار سبب شده تا غذا در طبیعت کم شود و بقای این گونه در معرض خطر قرار گیرد، خشکسالی ها وکاهش بارندگی ها هم در این باره موثر بوده و مشکلات را تشدید کرده است.

وی خاطرنشان می کند: حضور گردشگران در بیابان و مناطق کویری یکی دیگر از تهدیدها است در سال های اخیر برگزار تورهای آفرویدی کویری زیاد شده  و حضور گردشگران موجب تخریب و ناامن شدن زیستگاه می شود.

تقدیسی تصریح می کند: لانه گذاری هوبره در کنار بوته ها انجام و در این زمینه حضور خودروهای آفرویدی با تخریب لانه ها و آسیب به جوجه های پرندگان همراه می شود.

وی اظهار می کند: شکار بی رویه، قاچاق و زنده گیری هوبره یکی از تهدیدهای این گونه است، البته قاچاق این پرنده در استان خراسان شمالی مشاهده نشده و شکار هم بسیار کم بوده است. هوبره پس از زنده گیری به صورت غیرقانونی به کشورهای حاشیه خلیج فارس منتقل می شود و عمده مشتریان این پرنده، کشورهای عربی است.

رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی تصریح می کند: براساس مصوبه شورای عالی محیط زیست جریمه شکار و زنده گیری هر قطعه هوبره ۳۰۰ میلیون ریال تعیین شده است.

وی می افزاید: برخورد با سیم های انتقال برق یکی دیگر از تهدیدها برای هوبره است، این حادثه سال گذشته و امسال در استان گزارش شد و در آن هوبره های آسیب دیده ناشی از برخورد با سیم برق، برای تیمار به پارک پردیسان بجنورد منتقل شده و پس از بهبودی در طبیعت رهاسازی شدند.

آموزش روستاییان؛ راه نجات هوبره

رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم نیز در مورد راهکارهای حفاظت از هوبره می گوید: برای صیانت و حمایت از هوبره تلاش داریم تا جوامع محلی و ساکنان روستاهای همجوار با زیستگاه های این پرنده، آموزش های لازم را فراگیرند و بیش از پیش نسبت به حفاظت از آن حساس باشند، در این باره کلاس های آموزشی برای روستاییان برگزار شده است و البته برگزاری این برنامه ها تداوم دارد.

احمد صفرزاده درباره نقش هوبره در طبیعت اظهار می کند: هوبره از گیاهان، حشرات، عقرب و مارمولک‌های کوچک تغذیه می‌کند از این رو در تعادل جمعیت این گونه ها نقش موثر دارد، هوبره همچنین با تغذیه از گیاهان و بذر گیاهان نقش موثری در انتشار بذر گیاهان و رویش گونه های مختلف گیاهی دارد.

وی می افزاید: هوبره در زمان خطر و حمله پرندگان شکاری برای دفاع از خود مدفوع چسبناک را پرتاب می کند تا فرصت فرار داشته باشد به همین دلیل به پرنده بمب انداز شهرت دارد.

به گزارش ایرنا، ۶۵ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور، ۱۴۱ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه، چهار گونه خزنده دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه موجود کشور در خراسان شمالی زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت(IUCN) در رده‌های بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.

پارک های ملی به نام های "سالوک"، "ساریگل" و "ضامن آهو" چهار منطقه حفاظت شده به نام های "سالوک"، "قرخود"، "گلول" و "سرانی"، یک پناهگاه حیات وحش بنام میاندشت و سه اثر طبیعی ملی به نام های ارس سرانی، صنوبر نظرعلی و سروهای قره باغ از جمله جاذبه های طبیعی بکر خراسان شمالی است که تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست این استان قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha