به گزارش خبرنگار ایرنا، هر ساله وزارت جهاد کشاورزی طبق پیش بینی وضعیت آب و هوایی برنامه کشت دانه روغنی به عنوان کشت پاییزه برای استان های مختلف در قالب ابلاغیه و تعهد استانی ارایه می دهد که بر اساس آمار رسمی مدیریت زراعت جهادکشاورزی مازندران تعهد امسال کشت کلزا در استان ۱۵ هزار هکتار بوده است.
بارندگی به موقع مبنای کشت و کار محصولات پاییزه به خصوص در زمین های دیمزاری استان مازندران است، وضعیتی که به دلیل کاهش بارندگی در مهر و آبان ماه چهار سال گذشته همواره سبب شد تا سطح کشت کلزا به عنوان مهمترین محصول دانه روغنی استان با کاهش محسوسی نسبت به سطح ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی مواجه شود.
تعهد پارسال جهاد کشاورزی مازندران برای کشت کلزا نیز ۲۰ هزار هکتار بوده است اما به دلیل کاهش بارندگی فقط هشت هزار و ۱۰۰ هکتار زیر کشت رفت که از این میزان ۱۴ هزار تن دانه روغنی کلزا تولید شده است.
کارشناسان زراعت جهاد کشاورزی مازندران دلیل اصلی نرسیدن به آمار تعهدات کشت کلزا در استان تنها عدم بارندگی بموقع در ماه مهر و زمان پیک کشت این محصول در مناطق میانبند و جلگه می دانند.
کشت کلزا در مازندران به طور معمول از نیمه دوم شهریور در مناطق میان بند و ارتفاعات آغاز می شود و در مهر ماه تا حداکثر ۱۵ آبان ماه پیک کشت این محصول در جلگه و دشت است. البته کلزا کاری را می توان در زمین های شالیزاری تا پایان آبان ماه هم انجام داد.
تغییر اقلیم و احتمال برداشت زودهنگار کلزا در مازندران
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن تایید کاهشی شدن سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا طی چهار سال گذشته، بیان کرد: امسال بر خلاف سال گذشته با بارش به موقع به خصوص در مهرماه، ۱۱ هزارو ۲۰۰ هکتار کلزا کاری شد که این رقم نسبت به سال گذشته سه هزار هکتار بیشتر است.
خلیل حقیقی با توضیح این که امسال برای چهارمین سال متوالی نسبت به ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی کاهش سطح زیر کشت کلزا را شاهد هستیم، درعین حال توضیح داد: افزایش قیمت خرید تضمینی و پرداخت به موقع مطالبات کلزا کاران سبب شد تا انگیزه و استقبال کشاورزان به کشت این محصول استراتژیک بیشتر شود.
وی تصریح کرد: قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم کلزا در سال گذشته ابتدا ۲۲۰هزار ریال تعیین شده بود ولی دولت برای حمایت بیشتر از کشاورزان با اصلاح قیمت ، خرید تضمینی کلزا را با پرداحت مابه التفاوت به ۳۰۰ هزار ریال افزایش داد.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران وضعیت رویش و گلدهی دانه روغنی کلزا را بسیار مطلوب توصیف کرد و گفت: با توجه به افزایش دمای هوا و تعداد روزهای آفتابی، برداشت زودهنگام این محصول دو از انتظار نیست.
حقیقی نوسانات آمار کشت محصولات پاییزه در مازندران را امر طبیعی دانست و گفت: جابجایی کشت کلزا، گندم، سویا و علوفه دامی به ویژه شبدر در اراضی شرق مازندران که عمده کشت پاییزه استان در این مناطق انجام می شود، بر اساس وضعیت آب و هوایی و البته حمایت دولت در خرید تضمینی است.
کلزا از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین است.
وی وضعیت کشت و رشد و نمو گندم به عنوان یکی دیگر از کشت های مهم پاییزه در مازندران را مطلوب دانست و گفت: امسال نیز همانند سال گذشته ۶۰ هزار هکتار از زمین های استان زیر کشت گندم رفته است.
این کارشناس کشاورزی مازندران گفت:هر ساله حدود ۱۸۰ هزار هکتار از زمین های خشکه زاری و شالیزارهای استان زیر کشت انواع محصولات پاییزه از جمله گندم، جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات می رود.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی، مازندران ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی دارد که سالانه از این اراضی حدود هفت میلیون تن محصول از جمله برنج، مرکبات، گل گیاه، انواع آبزیان و دام وطیور برداشت می شود.
مازندران در تولید ۱۵ نوع محصول کشاورزی رتبه اول تا سوم را دارد.
آب و هوای معتدل خزری جلگه های غربی و مرکزی استان تا کوهپایه های شمالی البرز را شامل می شود که در آن به دلیل کمی فاصله کوهستان و دریا رطوبت تجمع یافته و به بارش های قابل ملاحظه و دمای معتدل می انجامد. میانگین بارندگی سالیانه در نوار ساحلی مازندران حدود یکهزار میلی متر است که از غرب به شرق کاهش می یابد.
آب و هوای کوهستانی مازندران از دو نوع معتدل در دامنه های البرز تا سرد در قلل و ارتفاعات بالاتر از سه هزار متر متغیر است. کاهش میزان بارندگی سالیانه، کاهش متوسط درجه حرارت ماهانه، زمستان های سرد همراه با یخبندان های طولانی و تابستان های کوتاه از ویژگی های مناطق کوهستانی مازندران است.
قرارگیری مازندران در حاشیه دریای خزر سبب شده است تا این استان در طول سال از آب و هوایی همسایگانی چون سرزمین سیبری، دریای مدیترانه و دریای خزر و فلات مرکزی ایران متاثر شود.
نظر شما