آفریقای جنوبی، کشوری که در تاریخ پرفراز و نشیب خود چیره شدن بر آپارتاید را تجربه کرده، بهدلیل رویکرد آزادیخواهانه و حقطلبانهاش برای فلسطین، این روزها به قهرمان وجدانهای بیدار و آزاده جهان تبدیل شده است. دو هفته پیش آفریقای جنوبی دادخواستی ۸۴ صفحهای را علیه اسرائیل به دیوان بینالمللی دادگستری ارائه کرد. آن هم در شرایطی که بیشتر کشورهای دنیا، هراسان از تحمل خسارتهای اقتصادی یا سیاسی، ترجیح دادهاند چشم خود را بر نسلکشی بیرحمانه رژیم صهیونیستی در غزه ببندند.
در این دادخواست با یادآوری تخلف اسرائیل از کنوانسیون ۹۸۴ ضد نسلکشی، از دادگاه لاهه خواستهشده اسرائیل را ملزم کند کشتار مردم غزه را متوقف کرده و از محاصره فیزیکی و روانی آنها دست بردارد. همچنین از دادگاه لاهه خواسته شده اسرائیل را ملزم کند راه را برای دسترسی مردم غزه به کمکهای بشردوستانه باز کند.
آفریقای جنوبی دادخواستی ۸۴ صفحهای را علیه اسرائیل به دیوان بینالمللی دادگستری ارائه کرد؛ آن هم در شرایطی که بیشتر کشورها، هراسان از تحمل زیانهای اقتصادی یا سیاسی، چشم خود را بر نسلکشی صهیونیستها بستهاندیک روز تاریخی
بررسی پرونده نسلکشی صهیونیستها در غزه ممکن است برای به نتیجه رسیدن روندی چند ساله را طی کند اما تیم حقوقی آفریقای جنوبی درخواست برگزاری دادگاه به صورت خاص و اضطراری برای صدور دستور توقف نسلکشی اسرائیل در غزه را مطرح کرد و بر این مبنا دادگاه لاهه در روزهای آینده بر اساس مستندات ارائه شده، حکم موقت صادر خواهد کرد.
کنوانسیون ۱۹۸۴ پس ازهولوکاست مطرح شد وبر اساس آن کشورها میتوانند برای جلوگیری یا توقف یک نسلکشی در هرجای جهان، اقدام کنند. این کنوانسیون برای همه کشورها الزامآور بوده و در صورت پیروزی آفریقای جنوبی در دادگاه و اثبات نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه، اسرائیل ملزم به عمل به حکم صادر شده توسط دادگاه لاهه خواهد بود.
کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی، مالزی، ترکیه، اردن و بولیوی از این اقدام آفریقای جنوبی تجلیل و حمایت کردند. پنجشنبه و جمعه گذشته جلسه عمومی رسیدگی به این پرونده در دادگاه لاهه برگزار شد و آفریقای جنوبی مدارک و مستندات خود را از نسلکشی رژیم صهیونستی در غزه به دادگاه ارائه کرد.
جلسات دادگاه در حالی برگزار شد که تعداد قابل توجهی از مردم در حمایت از فلسطین و اقدام آفریقای جنوبی، در اطراف دادگاه جمع شده بودند. ارائه اطلاعات از سوی تیم حقوقی آفریقای جنوبی سه ساعت طول کشید. «عادله حسیم» پنج اقدام اصلی اسرائیل در نسلکشی فلسطینیان را برای دادگاه شرح داد:
کشتار جمعی فلسطینیان
کشتار بیش از ۲۳ هزار شهروند فلسطینی که ۷۰ درصد آنها زنها و کودکان بودهاند و مفقود شدن ۳ هزار فلسطینی در سه ماه گذشته؛ بمباران گسترده و بدون توقف اسرائیل و استفاده از بمبهای ۲۰۰۰ پوندی که از سنگینترین و مخربترین بمبهای موجود در دنیا هستند؛ بمباران مدارس، مساجد،کلیساها، بیمارستانها و کمپهای پناهجویان از جمله موارد مطرح شده بود.
آسیب فیزیکی و روحی
دومین مورد اشاره شده در دادگاه، اعمال آسیبهای جدی روحی و جسمی توسط اسرائیل به مردم غزه است. در حالی که سیستم بهداشت و درمان در غزه از هم پاشیده، حملات اسرائیل به معلول و زخمیشدن بیش از ۶۰ هزار نفر منجر شده است که بیشتر آنها کودکان و زنان هستند. ویدئوهای منتشر شده از رنج مردم غزه در دادگاه مورد اشاره تیم حقوقی آفریقای جنوبی قرار گرفت.
از جمله رویکرد نسلکشی صهیونیستها در غزه، کشتار بیش از ۲۳ هزار شهروند است ۷۰ درصد آنها زنها و کودکان بودهاند و ۳ هزار فلسطینی نیز در سه ماه گذشته مفقود شدهاندجابهجایی اجباری و محاصره غذایی
سومین مورد با شرایط تحمیلشده توسط اسرائیل بود که در نتیجه آن، هزاران خانواده در غزه مجبور به کوچ چندباره شدهاند و نیم میلیون نفر خانهای برای بازگشت ندارند. همچنین دستور تخلیه ۲۴ ساعته اسرائیل در سایه حمله به بیمارستانهایی که مملو از مجروحان بوده، آن هم بدون هیچ کمک و یا امکاناتی برای جابهجایی بیماران و پناهجویان، اقدام دیگر رژیم غاصب صهیونیستی برای نسلکشی فلسطینیان شمرده شد. نماینده حقوقی تیم آفریقای جنوبی با اشاره به دستور رژیم اشغالگر قدس برای تخلیه شمال غزه، جایی که بیش از یک میلیون نفر حضور داشتند، آن هم در مدتی کوتاه و بدون هیچ امکاناتی، تصریح کرد: «خود این دستور، نسلکشی بود».
علاوه بر این، به مسدود شدن راههای ورود غذا و دسترسی مردم به آب، محدود کردن مسیرهای امدادگران و ناتوانایی جابهجایی آنها برای توزیع ذخایر غذایی و گرسنگی گسترده و ادامهدار فلسطینیان نیز اشاره شد. تیم حقوقی آفریقای جنوبی تصریح کرد، عدم وجود آب آشامیدنی بهداشتی و شیوع رو به افزایش بیماریهای اسهالی، نبود سرپناه، لباس و سایر اقلام حیاتی در نتیجه محاصره ادامهدار اسرائیلیها در سه ماه گذشته، ممکن است به کشتهشدن تعداد بیشتری از فلسطینیها منجر شود.
نابود کردن سیستم بهداشت و درمان
حمله نظامی صهیونیستها به سیستمهای درمانی و مراقبت بهداشتی غزه چهارمین مورد مطرح شده از اقدامات اسرائیل در نسلکشی در غزه بود. «عادله حسیم» تصریح کرد، سیستم بهداشتی غزه که طی سالها توسط اسرائیل فلجشده بود در شرایط کنونی قادر به پاسخگویی به تعداد زیاد مجروحان نیازمند درمان نیست.
جلوگیری از تولد فلسطینیان
رژیم صهیونیستی اجازه نمیدهد فلسطینیان به تجهیزات حیاتی مورد نیاز برای زایمان و مراقبت از نوزادان دسترسی داشته باشند. این اقدام، جلوگیری از تولد فلسطینیان محسوب میشود که نوعی نسلکشی است. در این مورد، به گزارش نماینده ویژه سازمان ملل در بررسی خشونت علیه زنان و دختران اشاره شد که خشونت اسرائیل علیه باروری زنان، نوزادان و کودکان فلسطینی را نسلکشی خوانده و درباره آن هشدار داده بود. همچنین ویدئوها و عکسهای منتشر شده از گرسنگی مردم فلسطین، گورهای دستهجمعی، وضعیت روحی کودکان فلسطینی و ابراز خوشنودی سربازان صهیونیستی از نسلکشی مردم غزه در دادگاه به نمایش درآمد.
در دادگاه روز جمعه، طرف اسرائیلی ادعا کرد درخواست آفریقای جنوبی نباید پذیرفته میشد زیرا سازمان ملل برای توقف حملات نظامی در نسلکشی بوسنی اقدامی انجام نداده است. همچنین اسرائیلیها، تیم حقوقی آفریقای جنوبی را به نادیده گرفتن حادثه هفتم اکتبر(۱۵ مهرماه) متهم کردند و با انکار همه اتهامها و اسناد، آفریقای جنوبی را بازوی حقوقی حماس نامیده و از دادگاه خواستند به اتهام رابطه نزدیک آفریقای جنوبی با حماس، علیه آفریقای جنوبی اقدام کند. آنها با تکرار اتهام خود مبنی بر دست داشتن حماس در تلفات غیرنظامیان در غزه، منکر بمباران بیمارستانها شدند و ادعا کردند اسرائیل کمکهای بشردوستانه به مردم غزه را تسهیل کرده است.
سوگیری رسانههای مدعی حقوق بشر
اقدام آفریقای جنوبی در تنظیم دادخواست علیه اسرائیل علاوه بر چالشهای حقوقی، پیامدهای رسانهای مهمی برای رژیم صهیونیستی داشته است. با توجه به اینکه بسیاری از شبکههای دنیا، دادگاه را به صورت زنده پخش میکردند، شمار قابل توجهی از مردم در سراسر جهان شاهد مدارک و مستندات نسلکشی مردم غزه توسط صهیونیستها بودند.
علاوه بر این، اسناد ارائه شده در دادگاه که به تأیید مقامهای دادگاه رسید، اخبار منتشر شده از جنایات اسرائیل را رسمیت بخشید و راه انکار آن را برای رسانههای وابسته به رژیم جعلی بست. در این میان برخی از بزرگترین شبکههای خبری غربی از جمله بیبیسی، سیانان و اسکای نیوز از پوشش خبری زنده دادگاه در روز پنجشنبه که به شنیدن صحبتها و مستندات تیم حقوقی آفریقای جنوبی اختصاص یافته بود، سرباز زدند؛ این در حالی است که دادگاه روز جمعه و صحبتهای تیم حقوقی صهیونیستها به طور کامل توسط این شبکهها به صورت زنده پخش شد. این رویکرد جانبدارانه آشکار، انتقادهای زیادی را نسبت به سوگیری ناجوانمردانه رسانههای جریان اصلی در غرب به دنبال داشته است.
به نظر میرسد واکنش افکار عمومی مردم دنیا در تجلیل و حمایت از عملکرد تیم حقوقی آفریقا جنوبی علیه نسلکشی اسرائیل در غزه، نشانه این حقیقت است که تیم حقوقی اسرائیل در اقناع افکار عمومی برای رد اتهام نسلکشی به شدت شکست خورده است. بسیاری از فعالان فضای مجازی با بازتاب آنچه در دادگاه گذشت، اقدام آفریقای جنوبی را قهرمانانه دانستند و از تلاش این کشور برای پایان دادن به نسلکشی در غزه، آن هم در شرایطی که بیشتر کشورهای دنیا بهویژه کشورهای عربی سکوت کردهاند، تجلیل کردند.
اکنون مردم دنیا منتظرند تا ببینند واکنش قضات دیوان بینالمللی دادگستری به دادگاه برگزار شده چگونه خواهد بود. باید دید از میان فشار افکار عمومی، حقیقت جاری در غزه و قدرت و ثروت صهیونیستها، دادگاه لاهه تسلیم کدامیک خواهد شد.
نظر شما