حدادعادل: ویژگی بارز استاد مجتهدی علاقه‌ به فرهنگ ایران و زبان فارسی بود

تهران- ایرنا- رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، پاکیزه طبعی، مهذب بودن، علاقمندی به فرهنگ ایران و زبان فارسی را بارزترین ویژگی شخصیتی مرحوم استاد «کریم مجتهدی» چهره ماندگار کشور بیان کرد.

غلامعلی حداد عادل روز سه شنبه در حاشیه آیین تشییع پیکر زنده یاد استاد «کریم مجتهدی» از اساتید بنام فلسفه کشورمان از مقابل ساختمان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دانشگاه تهران در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، اظهار داشت: مرحوم دکتر مجتهدی از استادان دانشمند، باشخصیت و پرکار دانشگاه تهران بود.

وی ادامه داد: آن مرحوم سالها در دانشگاه تهران با تدریس فلسفه به تربیت شاگردان بسیاری همت گماشت و پس از بازنشستگی نیز در سایر مراکز آموزشی از جمله دانشگاه صنعتی شریف، پژوهشگاه علوم انسانی مشغول خدمت بود.

حداد عادل با بیان اینکه، استاد مجتهدی در طول عمر با برکت خود صاحب تألیفات و آثار سودمندی بود و پاکیزه طبع و مهذب بودن از ویژگی های اخلاقی بارز آن مرحوم بود و البته بسیار به فرهنگ ایران و زبان فارسی علاقمند بودند.

وی در پاسخ به سوالی در مورد سابقه همکاری با زنده یاد استاد مجتهدی، بیان کرد: ما سالها در گروه فلسفه با هم همکار بودیم و ایشان در کنار مرحوم مهدوی استاد راهنمای پایان نامه بنده بودند.

به گزارش ایرنا، استاد مجتهدی (متولد شهریور ۱۳۰۹ در تبریز) فیلسوف ایرانی و استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران بود. وی دانش‌آموخته فلسفه از دانشگاه سوربن پاریس در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بود. مجتهدی پایان نامه کارشناسی ارشد خود را زیر نظر یکی از بزرگ ترین فلاسفه قرن بیستم ژان وال با عنوان بررسی تحلیل استعلایی کانت و رساله دکترای خود را با مشاوره هانری کربن نگاشت که در سال ۱۳۴۳ موفق به اخذ درجه دکترای خود شد و همان سال به ایران بازگشت.

دکتر مجتهدی در تهران به پیشنهاد و راهنمایی مرحوم یحیی مهدوی در گروه فلسفه دانشگاه تهران مشغول تدریس شد و بیش از ۳۵ سال تا بازنشستگی (بهار ۱۳۸۲) به تدریس ادامه داد. وی سهم موثری در رشد پژوهش‌های فلسفی در ایران ایفا کرد.

این استاد دانشگاه با آثار مکتوب زیادی در ذهن و زمانه دانشجویان و استادان فلسفه ماندگار شده است. کتاب فلسفه نقادی کانت که اول بار سال ۱۳۶۳ چاپ شد، وی را به عنوان کانت‌شناس به جامعه دانشگاهی فلسفه ایران شناساند. وی در این کتاب ابتدا روش استعلایی و عقل از نظر کانت را توضیح داده، سپس رابطه قوا در نقد عقل محض، نقش تخیل، عقل قانون گذار، عقل سلیم زیباشناختی، نظریه قوا و نظریه غایات را بیان کرده است.

وی همچنین در سال ۱۳۸۰ به عنوان چهره ماندگار فلسفه ایران معرفی شد و در سال ۱۳۸۹ در مقام محقق پیشکسوت در علوم انسانی، تقدیرنامه یونسکو و مدال طلای جهانی ابن‌سینا را دریافت کرد. مرحوم مجتهدی در سال ۱۳۹۰ نیز از سوی بنیاد ملی نخبگان به عنوان استاد ممتاز معرفی شد.

زنده یاد مجتهدی نویسنده کتاب‌های مرجع فلسفی مانند «فلسفه و تجدد»، «دکارت و فلسفه او»، «فلسفه در قرون وسطی» و… است که طی ۶ دهه فعالیت فکری، با آثار و کوشش‌های علمی خود، سهم بزرگی در تاریخ اندیشه معاصر ایران داشت.

این چهره ماندگار فلسفه که عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بود، از چهار ماه پیش به دلیل سکته و کهولت سن، تحت مراقبت‌های ویژه بیمارستانی در منزل برادر خود قرار داشت. طبق برنامه قرار است پیکر آن مرحوم برای خاکسپاری به سمت بهشت زهرا (س) منتقل شده و در قطعه نام آوران به خاک سپرده شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha