موانع سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد از بانک ها تا فرار نخبگان

یاسوج - ایرنا –سرمایه‌گذاری یکی از عوامل مهم و موثر بر رشد اقتصادی هر جامعه است که به عوامل مختلفی؛ همانند امنیت سرمایه گذاری و تسهیل گری نهادهای دولتی بستگی دارد اما برخی از کارشناسان عملکرد نامناسب بانک ها، نبود فرهنگ کار و حتی فرار نخبگان را از موانع مهم برای جذب سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد می دانند.

به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد اگرچه از نظر منابع طبیعی غنی است و ظرفیت های خوبی برای توسعه گردشگری و کشاورزی دارد اما بهره مندی از این منابع نیازمند توجه و سرمایه گذاری ویژه دارد چرا که با افزایش سرمایه گذاری انتقال فناوری صورت گرفته و رشد بهره وری محقق می شود، سرمایه انسانی تشکیل شده ، صادرات تقویت و رقابت پذیری بهبود می یابد.

بنابراین این خطه زر خیز با کمبود سرمایه به عنوان منبع تولید و بهره وری رو به روست و اینکه چطور این خطه با ظرفیت ها و فرصت های سرمایه گذاری نتوانسته است به خوبی به جذب سرمایه گذاران و رونق تولید دست پیدا کند به عوامل مختلفی بستگی دارد.

موانع سرمایه گذاری در کهگیلویه و بویراحمد از بانک ها تا فرار نخبگان

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با ایرنا با اشاره به برخی از چالش های مهم سرمایه گذاری در استان گفت: مشکلات بانک ها اعم از جذب، تزریق تسهیلات و برگشت اعتبارات یکی از مهمترین موانع سرمایه گذاری در استان است.

"عیسی حسنی" ادامه داد: برگشت اعتبارات و به موقع جذب نکردن آنها از دیگر چالش های استان است چرا که سیاست های حمایتی دولت منبی بر حمایت از سرمایه گذران و توسعه استان در قالب اختصاص اعتبارات لازم است.

جذب نکردن اعتبارات بانکی و برگشت آنها نیازمند پاسخگویی بانک ها و حتی متولیان دارد ، چرا اعتباراتی که دولت به صورت ویژه به این استان اختصاص داده به موقع جذب نمی شود جای سوال و پیگیری دارد.

وی تزریق قطره چکانی تسهیلات به متقاضیان واحدهای اقتصادی را از دیگر چالش های سرمایه گذاری در استان برشمرد و گفت: با افزایش تورم و پرداخت تسهیلات به صورت اندک و با فاصله های زیاد نه تنها سرمایه گذار بی انگیزه می شود بلکه توان ادامه کار تولیدی را نیز نخواهد داشت.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان گفت: تعدد نهادهای متولی اقتصادی ،نبود انسجام و جزیره عمل کردن این سازمان ها همچنین بوروکراسی گسترده، رفتارهای تبعیض آمیز و برخوردهای سلیقه ای مانعی برای جذب سرمایه گذاری در استان است.

حسنی نبود فرهنگ پذیرش سرمایه گذاری در استان را چالش مهم جذب سرمایه گذاری دانست و ادامه داد: معارض های محلی تا درگیری ها با سرمایه گذار ،کارشکنی هایی برای سرمایه گذاری و رونق تولید در منطقه است.

وی فرار نخبگان اقتصادی، علمی، فرهنگی از استان بدلیل بافت عشیره ای و نامدارایی ها را دیگر مانع مهم سرمایه گذاری در استان دانست و اضافه کرد: سوگیری های قومی و برخوردهای سلیقه ای سد راه نخبگان و شایستگان است که ناگزیز به مهاجرت و فرار از استان می شوند .

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان ،اگرچه رسانه را عامل و ابزاری در خدمت توسعه می‌دانند اما رسانه زدگی ارکان مختلف اقتصادی و اجتماعی استان را مانع مهم دیگری در این مورد می داند به نحوی که تعداد رسانه های استان بیش از نرم کشوری است مثلا ۱۸ برابر استان فارس خبرنگار داریم ولی آیا به همین تعداد رسانه و خبرنگار محصولات تولیدی مبنی بر بازتاب ظرفیت ها و مسایل و مشکلات استان داریم؟

رشد بالای اقتصادی در کهگیلویه و بویراحمد منجر به ارتقای سطح زندگی، کاهش فقر و بیکاری می شود اما دستیابی به این نرخ رشد اقتصادی بالا و جذب سرمایه گذاری نیازمند توجه به عوامل ذیل دارد.

*تجویز راهبردی:
وضعیت فرهنگ کار در هر جامعه بازتابی از عملکرد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن منطقه است ، روحیه کار و فرهنگ کار با در دسترس بودن فرصت های شغلی فراهم و تقویت می شود که وظیفه متولیان استانی و سیاستگذاران است که به این بخش مهم توجه کنند چرا که تقویت فرهنگ کار نه تنها بر کاهش بیکاری اثرگذار است بلکه در کاستن ناهنجاری ها، بزه های اجتماعی و ایجاد یک جامعه پویا، محرک و سازنده موثر خواهد بود.
از طرفی کارشناسان ضعف فرهنگ کار را مانع مهمی در استان برمی شمارند چرا که اگر سرمایه و حتی مواد و فرصت های سرمایه گذاری وجود داشته باشد ولی فرهنگ کار و پشتکاری نباشد امکان ترکیب سرمایه و مواد وجود نخواهد داشت و تولیدی رخ نخواهد داد.
تاکید بر کارهای خلاق و اثرگذار و حتی کارگارهای زودبازده باز نیازمند توجه ویژه دولت دارد اگر در استان به خصوص در مرکز استان تعداد کارواش ها، نانوایی ها، کافه ها، رستوران ها نسبت به دیگر اصناف بیشتر است اما با اشباح شدن آنها و اخلال در بازار اینگونه شغل ها و خدمات در درازمدت باز نه تنها بر خیل بیکاران افزوده می شود بلکه باعث سرخوردگی و بی انگیزگی می شود پس چه بهتر که دولت و متولیان استانی با احصای ظرفیت های بومی و ارایه تسهیلات ویژه فرصت های شغلی جدید ایجاد کنند.
مدیرانی که کلید توسعه استان را در صنعتی شدن استان و ایجاد پروژه های نفتی اعم از پتروشیمی ها که ناسازگار با زیست بوم منطقه در دست دارند چقدر برای شناسایی و تقویت ظرفیت های بکر طبیعی و سرمایه گذاری در این بخش اقدام کردند؟
شاید بتوان رابطه ای بین احداث شرکت های نفتی و بی انگیزگی و خلاقیت های کاری و حتی فعالیت های تولیدی در استان پیدا کرد چرا که آرزوی هر فردی استخدام در شرکت نفتی یا دیگر شرکت های مرتبط است اما اگر متولیان استانی بتوانند زیرساخت ها و فرصت های شغلی بر اساس ظرفیت های بکر طبیعی استان (تقویت گردشگری، گیاهان دارویی و حتی محصولات مختلف کشاورزی) ایجاد کنند ایا فرصت های جدید رونق بیشتر اشتغال و اشتیاق بیشتری برای کار و حتی تقویت فرهنگ کار ایجاد نمی شود.
فراهم کردن امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری برای فعالان اقتصادی بخش غیردولتی نیز باید از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد چرا که سرمایه گذار زمانی اقدام به سرمایه گذاری می کند که هم اطمینانی از سودآوری داشته باشد و هم امنیت سرمایه آن یا نبود تعرض به سرمایه آن برای وی فراهم باشد بنابراین حداقل ۲ دغدغه بجا و اثرگذار سرمایه گذار در استان باید مدنظر متولیان قرار گیرد.
در کنار عوامل برشمرده، روند نامنظم پروازهای فرودگاه یاسوج، نبود مکان های اقامتی و تفریحی در شهرستان های مهم استان در کنار خطرات راه ها و حادثه خیزی آنها ، ضعف ها در زمینه عمران شهری به خصوص مرکز استان که از زیرساخت های لازم محروم است و شهریاسوج که ظرفیت پذیرش گردشگران زیادی در طول سال دارد اما بسترهای مناسب برای جذب گردشگری را ندارد و موانع دیگری که ما نتوانستیم بهنگام به جذب سرمایه گذاران بپردازیم.
موضوعی که معمولا در فضای عمومی در بین مردم استان رواج دارد اینکه چطور فرزندان این استان در دیگر استان های دیگر می درخشند و پشتکار و خلاقیت خود را نشان می دهند اما در استان خود خلاقیت ها و نوآوری های لازم را نداشته یا بروز نمی دهند، پس صرفا بحث فردی مطرح نیست باید بررسی کرد تبعیض گرایی ها،برخوردهای سلیقه ای، قوم گرایی ها و ساختارها و نهادهای اقتصادی و اجتماعی استان چقدر در ناکامی این افراد نقش دارد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha