به گزارش ایرنا، یکی از گلایههای مردم اهواز و استان پخت نان بیکیفیت از سوی نانواها و نبود اثری از عطر و بوی خوش پخت نان است که در گذشته تا چندین متر از نانواها به مشام میرسید.
پخت نان بیکیفیت و بیات و غیرقابل استفاده شدن زود هنگام آن باعث هدر رفت هر چه بیشتر این کالا و انرژی خواهد شد که برای پخت آن صرف میشود.
به طور متوسط ۱.۷ میلیون تن گندم طی هر سال زراعی در استان کشت و برداشت میشود و این میزان تولید، استان را در صدر جدول تولید این محصول راهبردی کشور قرار داده است.
بر اساس اعلام مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خوزستان این استان قطب نخست تولیدات محصولات اساسی کشاورزی است و امسال ۲.۵ برابر نیاز خود، گندم تولید کرده است.
نیاز ماهانه خوزستان به گندم با احتساب رشد مصرف، ۵۷ هزار تُن و نیاز سالانه ۶۸۴ هزار تن است.
کیفیت گندم خوزستان نیز در کشور در بالاترین رتبه قرار دارد و همواره استانهای دیگر برای خرید گندم این استان با یکدیگر رقابت دارند.
حال این سوال مطرح میشود که با وجود اینکه هیچگونه مشکلی در تامین گندم با کیفیت در استان وجود ندارد چرا نانواییهای استان و به ویژه شهرستان اهواز نان بیکیفیت پخت میکنند که باعث نارضایتی مردم شده است.
سه هزار نانوایی در استان وجود دارد که از این تعداد ۶۰۰ نانوایی در اهواز فعال است، با دستور ستاد تنظیم بازار خوزستان نیز توزیع آرد در بین نانواییهای استان افزایش یافته تا مشکلی در تامین این کالا و پخت نان وجود نداشته باشد.
نبود کارگر ماهر یکی از دلایل پخت نان بیکیفیت در اهواز
نشستها و جلسات تخصصی زیادی در اهواز برای علتیابی پخت نان بیکیفیت در استان برگزار شد اما هنوز این مشکل در استان حل نشده است.
مشاور استاندار خوزستان در حوزه صنعت، خوشههای صنعتی، مشاغل خانگی و روستایی، نان و غله، علت اصلی پخت نان بیکیفیت در اهواز را نبود کارگر ماهر در نانواییها اعلام کرده است.
محمدحسین چراغی با ابراز گلهمندی از پخت نان بیکیفیت در اهواز افزود: متاسفانه در نظرسنجی که از مردم اهواز انجام شد، اغلب مردم از کیفیت نان ناراضی هستند، پخت نان بیکیفیت در خوزستان با تولید باکیفیتترین گندم کشور قابل قبول نیست.
وی گفت: به دلیل گران بودن برخی اقلام مثل برنج ، گرایش مردم به نان بیشتر شده به همین دلیل باید برای ساماندهی پخت نان در اهواز و استان چاره اندیشی شود.
مشاور استاندار خوزستان در حوزه صنعت ، خوشههای صنعتی ، مشاغل خانگی و روستایی ، نان و غله با بیان اینکه امسال یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن گندم در استان تولید شده است، اظهار کرد: خوزستان به لحاظ تولید و کیفیت گندم رتبه اول کشور را دارد و در استانهای دیگر از گندم خوزستان برای بالا بردن کیفیت آرد خود استفاده میکنند، به همین دلیل پخت بی کیفیت نان در اهواز زیبنده نیست.
چراغی یادآور شد: طی بررسیهای انجام گرفته نبود نیروی انسانی ماهر و تهیه نکردن خمیر با کیفیت عامل اصلی پخت بی کیفیت نان در اهواز است.
وی با بیان اینکه با نظارت نمیتوان وضعیت کیفیت نان را در اهواز تغییر داد گفت: مسئولیتپذیری نانواها و استفاده از نیروی ماهر میتواند در تولید نان با کیفیت اثر مثبت داشته باشد.
مشاور استاندار خوزستان در حوزه صنعت، خوشههای صنعتی، مشاغل خانگی و روستایی، نان و غله اضافه کرد: به همین دلیل برنامهریزی شده تا برای ماندگاری کارگران نانواها، مهارتآموزی و ثبات شغلی آنها اقدامات موثری انجام شود تا در دراز مدت شاهد افزایش کیفیت پخت نان در اهواز باشیم.
وی گفت: تشدید نظارت و آگاهی بخشی برای پخت نان با کیفیت در شهرستان اهواز باید انجام شود.
چراغی اظهار کرد: متاسفانه با وجود اینکه خوزستان از نظر کمیت و کیفیت تولید گندم در کشور سرآمد است اما کیفیت پخت نان در استان و به ویژه شهرستان اهواز نامطلوب است.
وی با بیان اینکه مردم اهواز از کیفیت پخت نان ناراضی هستند ادامه داد: برنامههای مختلفی برای بهبود کیفیت پخت نان در اهواز برنامهریزی شده که یکی از آنها ایجاد مشوق برای نانواییها است.
مشاور استاندار خوزستان در حوزه صنعت ، خوشههای صنعتی ، مشاغل خانگی و روستایی ، نان و غله افزود: نظارت بر کیفیت نان از زمان تولید آرد و خمیر مایه در کارخانهها تا پخت آن در نانواییها انجام خواهد شد که این مشکل در اهواز حل شود.
برگزاری نمایشگاه نان در اهواز راهکاری برای برونرفت از پخت نان بیکیفیت
فرمانداری اهواز به منظور ترغیب نانواها به پخت نان با کیفیت و آشنایی مردم با انواع نان نمایشگاه نان را برای نخستین بار در اهواز راه اندازی کرد.
جشنواره نان در محل سیلوهای تاریخی اهواز در تاریخ ۲۴ تا ۲۶ آبان ماه برگزار شد و مرد استقبال مردم قرار گرفت.
فرمانداری اهواز تلاش دارد تا از مسیر آموزش و ترغیب نانواها به پخت نان با کیفیت این مشکل را در اهواز حل کند.
به گفته فرماندار اهواز این جشنواره برای آموزش و معرفی نان با کیفیت و مغزی به مردم برگزار شد.
سید احمد موالیزاده در ادامه با اشاره به ۲ معضل در بخش پخت نان اهواز بیان کرد: وجود صفهای طولانی نانواییهای دولتی و کمبود این نوع از نانواییها باعث ناراضایتی مردم شده بود.
وی گفت: در این راستا، طی ۶ ماهه امسال مجوز راهاندازی یکصد نانوایی در اهواز صادر و فعالیت خود را آغاز کردند.
موالیزاده اضافه کرد: کاهش سهمیه آرد بسیاری از نانواییها به دلایلی در سالهای گذشته به تعطیلی برخی از آنها منجر شد که با پیگیریهای صورت گرفته سهمیه آرد این نانواییها برگشت داده شد.
فرماندار اهواز افزود: با اقدامات صورت گرفته شرایط پخت نان در اهواز از نظر کمیت بهبود یافت اما در بخش کیفیت همچنان مشکلاتی وجود دارد.
سرپرست فرمانداری اهواز با اشاره به اینکه برای افزایش کیفیت پخت نان اهواز اقداماتی در حال انجام است اظهار کرد: نشستی با نانواییهای با تجربه استان برگزار شد تا از دانش آنها در کنار تکنولوژی روز برای بهبود کیفیت پخت نان در اهواز استفاده شود.
وی در این مسیر از تمام مردم اهواز درخواست کمک و همیاری کرد تا این معضل برطرف شود.
ضرورت آموزش پخت نان با کیفیت به نانواهای خوزستان
یکی از حلقه های مفقوده در پخت نان با کیفیت در استان آموزش پخت نان مناسب به نانواهایی است که به تازگی وارد این چرخه شدهاند.
نانواهای با سابقه به تدریج از چرخه فعالیت خارج شدهاند و نانواهایی که به تازگی در قالب نانواهای دولتی و یا آزاد پز فعالیت میکنند از تجربه و آموزش آنها بی بهره ماندهاند.
در سالهای اخیر برای رفاه حال مردم در خرید نان مجوز راهاندازی نانوا تسهیل شده و تعداد نانواها به ویژه آزادپزها افزایش چشمگیری یافته است.
اما آیا نظارتی بر نحوه پخت نان از سوی این نانواها و اینکه تجریه و علم کافی برای راهاندازی نانوایی را دارند یا خیر وجود دارد؟
آیا نانواهایی که وارد این رسته شغلی میشوند دورههای آموزشی لازم را برای ورود به این کار بسیار مهم که غذای اغلب مردم را تهیه میکنند سپری کردهاند؟
ضرورت سپری کردن دوره آموزشی پخت نان و تهیه خمیر مناسب یکی از مهمترین مواردی است که باید در زمان اعطای مجوز به نانوا مد نظر باشد.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان در همین راستا بیان کرد: گندم خوزستان از کیفیترین گندمهای کشور است و خوزستان در زمینه تامین آرد و گندم کیفی مشکلی ندارد اما ضرورت دارد برای کیفیتر شدن پخت نان استان در زمینه آموزش نیروی انسانی این حوزه تقویت شود و دستگاه و تجهیزات به روزتر شوند.
امید جهاننژادیان مردم را مطالبهگران اصلی نان با کیفیت عنوان کرد و گفت: همه تلاش دستگاههای مرتبط با حوزه نان استان ارتقای کیفیت نان است و اقداماتی در این زمینه برنامهریزی شده است.
وی آشنایی با فرهنگهای غذایی و نانهای محلی اقوام مختلف استان، پخت نان با آرد کامل به صورت سنتی و صنعتی، فروش نان و فرآوردههای گندم، دعوت از سازندگان برتر و تجهیزات استاندارد در حوزه نان، بسترسازی جهت ارتقای کیفی نان و ترویج فرهنگ استفاده از نان کامل سبوسدار، احیای سنت حسنه پخت نانهای محلی اقوام مختلف خوزستان را از دیگر راههای خروج از معضل پخت نان بیکیفیت در اهواز دانست.
فرهنگ استفاده از نان با کیفیت از مدارس خوزستان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خوزستان گفت: فرهنگسازی استفاده و افزایش آگاهی از نان باکیفیت و سبوسدار در قالب ارائه آموزشهای لازم، برای نخستین بار در سال تحصیلی جاری از مدارس استان شروع شده است .
جهان نژادیان بیان کرد: دانشآموزان ظرفیت بسیار خوبی برای ترویج فرهنگ استفاده از نان با کیفیت در جامعه محسوب میشوند که به منظور بهرهمندی هرچه بهتر از این ظرفیت، برگزاری صبحانه سالم در مدارس استان جهت آشنایی با نان با کیفیت برنامهریزی شده است.
وی گفت: با همکاری آموزش و پرورش خوزستان فرهنگ استفاده از نان سبوسدار در مدارس ترویج خواهد یافت تا در کنار آن خانوادهها نیز از این موضوع مهم آگاهی یابند.
جهاننژادیان ادامه داد: همچنین برابر با این برنامهریزیهای انجام شده، راهاندازی مجتمع نانهای رژیمی و دهکده نان در دستور کار قرار دارد.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان افزایش سبوس آرد تولیدی در استان را از دیگر برنامههای این اداره کل برای پخت نان با کیفیت عنوان کرد.
پایین بودن قیت نان یکی از عوامل پخت نان بی کیفیت در خوزستان
رییس اتحادیه نانواهای اهواز یکی از عوامل پخت نان بیکیفیت در این شهرستان و استان را پایین بودن قیمت نان به نسبت زحمتی که در شرایط بد آب و هوایی خوزستان برای پخت این کالا انجام می شود عنوان کرد که باعث بی رغبتی نانواها در پخت نان باکیفیت شده است.
سید صالح صیوانی گفت: نشستهای زیادی را با مسئولان استان برای افزایش قیمت نان متناسب با هزینهها و شرایط نامناسب آب و هوایی خوزستان نسبت به استانهای دیگر برگزار شد اما با این پیشنهاد موافقت نشد.
وی گفت: در نهایت ماه گذشته با همسانسازی قیمت نان خوزستان نسبت به استانهای دیگر موافقت شد و قیمت نان تافتون و لواش از پنج هزار ریال به ۶ هزار و ۵۰۰ ریال افزایش یافت.
وی ادامه داد: متاسفانه در خوزستان با وجود شرایط بد آب و هوایی و سختی کار قیمت نان از استانهای دیگر پایینتر است با این وجود همسانسازی قیمت نان میتواند باعث ترغیب نانواها در پخت نان با کیفیت شود.
رییس اتحادیه نانواهای اهواز با بیان اینکه قیمت مواد اولیه و دستمزد کارگران افزایش یافته است و باید به همین نسبت قیمت نان تعیین شود، افزود: حمایت از نانوا در کاهش کم فروشی و افزایش کیفیت نان اثرگذار است.
بر اساس این گزارش دلایل و عوامل مختلفی در اهواز و اغلب شهرستانهای استان باعث شده تا نان بی کیفیت توسط نانواها پخته شود و به دست مردم برسد.
نارضایتی مردم در این بخش گواه این را می دهد که باید کمیته کارشناسی برای حل این مشکل در اهواز و استان تشکیل شود تا همانگونه که خوزستان برند کشور در تولید گندم با کیفیت است در پخت نان با کیفیت نیز به این جایگاه دست یابد.
نان،پایه و ابتداییترین کالای سبد غذایی هر خانوار است که انتظار میرود در یک کیفیت استاندارد به دست مردم برسد، این اقدام در نهایت از دور ریز و هدر رفت نان و گندم نیز جلوگیری خواهد کرد.
نظر شما