شایان نادری روز جمعه در جشنواره عشایری در منطقه فتح المبین شوش با بیان اینکه ۲۹ میلون راس دام و ۲۵ درصد گوشت قرمز کشور توسط عشایر تولید میشود بیان کرد: بهره گیری از ظرفیت دامپروری جامعه عشایری برای جلوگیری از نوسان قیمت گوشت قرمز در بازار مورد تاکید قرار گرفته است.
وی ادامه داد: طرح تولید قراردادی دام سبک با تولید یک میلیون راس دام آغاز و تا ۶ میلیون راس قابل ارتقاست که در این طرح دام با قیمت تضمینی از عشایر خریداری میشود.
رییس سازمان امور عشایر کشور تصریح کرد: این طرح علاوه بر تنظیم بازار گوشت قرمز در کشور نقش موثری در اقتصاد جامعه عشایری خواهد داشت.
وی اظهار کرد: متاسفانه سال گذشته ۲۰ میلیون راس دام سبک کشور که بخش زیادی از آن دام مولد بود به دلیل فشارهای اقتصادی به دامداران در کشتارگاههای ذبح شد.
نادری با بیان اینکه ۵۰ دستگاه برای خدمت رسانی به جامعه عشایری در کشور مسوولیت دارند گفت: تامین اعتبار تکمیل طرح آبرسانی به مناطق عشایری غرب کرخه از محل اعتبارات ملی به طور جدی در حال پیگیری است.
مدارس کانکسی و سیاه چادری در بسیاری از استانها برچیده شده است
رییس سازمان امور عشایر کشور با بیان اینکه مدارس کانکسی و سیاه چادری در بسیاری از استانها برچیده شده است ادامه داد: طرح برچیده شدن مدارُس کانکسی مناطق عشایری با بیش از ۱۰ دانش آموز در ابتدای دولت در دستور کار قرار گرفت و در بسیاری از استانهای کشور اجرا شد.
وی ادامه داد: ساخت مدارس عشایری با همکاری بنیاد برکت و سازمان نوسازی مدارس آغاز شده است که تاخیر خوزستان در اجرای این طرح پیگیری و موانع اجرای آن در استان برطرف میشود.
نادری با بیان اینکه تجهیز و نوسازی چاههای منطقه برای تامین آب عشایر تامین اعتبار میشود گفت: برای تامین تانکر مورد نیاز عشایر خوزستان سهمیه ویژه در نظر گرفته میشود تا تامین آب مناطق عشایری این استان به وضعیت مطلوبی ارتقا یابد.
جمع آوری مدارس سیاه چادری خوزستان نیاز به همت ملی دارد
مدیرکل امور عشایر خوزستان نیز در این نشست با بیان اینکه منطقه غرب کرخه یکی از کانونهای مهم عشایری کشور است گفت: منطقه غرب کرخه یکی از متراکم ترین مناطق استکان عشایر کشور است که بیش از یک هزار و ۲۰۰ خانوار در این کانون و حاشیه اطراف آن مستقر هستند.
سید اسکندر موسوی زاده افزود: عشایر واقع در بخش فتح المبین شوش و غرب کرخه بیش از ۳۲۰ هزار راس دام در حال پروار بندی هستند.
وی کمبود ماشین آلات برای تامین نیازهای خانوارهای عشایری را یکی از مسایل مهم این جامعه دانست و ادامه داد: بیش از ۳۰ تانکر آب رسانی در خوزستان مشغول آب رسانی به عشایر استان است که نیاز کنونی بیش از ۲ برابر این تعداد است.
مدیرکل امور عشایر خوزستان با بیان اینکه بهبود آب، امنیت و جادههای کانون عشایری و تامین علوفه دام این منطقه در حال پیگیری است گفت: پنج دستگاه ماشین آلات راهسازی برای تجهیز راههای عشایری خوزستان سال گذشته خریداری شده است ولی همچنان با توجه به وسعت و وضعیت جغرافیایی نیاز استان بیش از این تعداد ماشین است.
وی با بیان اینکه ۳۴ مدرسه ابتدایی و ۲ مدرسه متوسطه در سیاه چادرهای غرب کرخه برگزار میشود تصریح کرد: جایگزین کردن مدارس سیاه چادری با کانکس در غرب کرخه نیاز به همت ملی دارد.
موسوی زاده ادامه داد: عشایر غرب کرخه تولیدکنندگان اصلی دام در کشور هستند که نقش مهمی در پایداری اقتصادی مقاومتی کشور دارند.
وی با اشاره به راه اندازی نخستین کتابخانه عمومی عشایر در بخش فتح المبین شوش طی یک ماه گذشته گفت: جشنواره طعم کتاب با عشایر و راه اندازی این کتابخانه با استقبال گسترده جامعه عشایری مواجه شده است.
بخش فتح المبین شوش بزرگترین کانون عشایری کشور است
فرماندار شوش با بیان اینکه بخش فتح المبین شوش بزرگترین مرکز استقرار عشایر در کشور است گفت: یک هزار خانوار عشایری با جمعیت بیش از هشت هزار نفر با ۳۲۰ هزار راس دام در بخش فتح المبین شوش مستقر شدهاند.
محسن حویزه افزود: آب و امنیت ۲ مطالبه مهم عشایر منطقه هستند که حل این مسایل مورد تاکید و در دستور کار مدیریت شهرستان شوش است.
وی با بیان اینکه عشایر نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارند ادامه داد: اسکان امن همراه با تامین زیرساختهای مورد نیاز عشایر مستقر در این منطقه به عنوان اولویت در حال پیگیری است.
به گزارش ایرنا، استان خوزستان با دارا بودن ۳۹ هزار خانوار عشایری بزرگترین استان عشایری کشور در فصل قشلاق از نظر جمعیتی است. جمعیت عشایر خوزستان در فصل قشلاق ۱۵ درصد جمعیت عشایر کل کشور است.
عشایر هفت استان ییلاقی در فصل قشلاق در خوزستان ساکن هستند. این عشایر از استانهای اصفهان، چهار محال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، همدان، ایلام و کرمانشاه در فصل قشلاق در خوزستان ساکن هستند.
کوچ عشایر به مناطق قشلاقی خوزستان از اواخر مهر همزمان با سرد شدن هوا در مناطق ییلاقی شروع میشود.
عشایر کشور در مجموع حدود ۲۵درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور را تامین میکنند. صنایع دستی، شیر و فرآوردههای لبنی از تولیدات عشایر است که سهم قابل توجهی در سبد درآمدی آنان دارد.
برخی از خانوارهای عشایری استان با وسایل نقلیه و برخی دیگر نیز از ۱۹ "ایلراه" عشایری وارد استان خوزستان می شوند.
جمعیت دام عشایر خوزستان بیش از ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار راس است.
نظر شما