به گزارش ایرنا، بازار تاریخی سرپوش به طول ۱۴۰ متر با حدود ۱۰۰ حجره و مغازه در ضلع جنوبی خیابان محوری "بیهق" در مرکز شهر سبزوار قرار دارد که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و بیشتر صنوف مستقر در این مجموعه تاریخی طلافروشی، پارچهفروشی و واحدهای عرضه کیف و کفش است.
این بازار کهن که در مجاورت مسجد تاریخی جامع و در محدوده بافت تاریخی سبزوار قرار دارد، مشکلات فراوانی به لحاظ زیرساخت های شبکه آب و فاضلاب و تاسیسات برق دارد و سقف آن نیز ناایمن است که مرمت و بهسازی این مجموعه علاوه بر ایمنی بخشی آن به رونق تجارت و کسب و کار و نیز جذب گردشگران کمک می کند.
سالهاست که ضرورت اجرای طرح مرمت این بازار تاریخی مطرح شده است، اما تاکنون هیچ اقدامی برای آن صورت نگرفته است از سالها پیش، با توجه به وقوف دست اندرکاران به نیاز مرمتی این بنا، اجرای طرح مرمت این بازار تاریخی با همیاری و مشارکت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، شهرداری و هیات امنای بازار مطرح بوده است، اما تاکنون هیچ اقدامی در این حوزه صورت نگرفته است.
بازار سرپوش با مشکلات فراوان زیرساختی
این بازار تاریخی قدمت زیادی دارد که طی دهه های گذشته نیز اقدام مرمتی درخوری در این مکان انجام نشده است و هم اینک کار به مرحله اضطرار و ضرورت مرمت فوری این بازار سنتی رسیده است.
رییس هیات امنای بازار تاریخی سرپوش سبزوار گفت: این بازار مشکلات فراوانی از نظر زیرساختی دارد که نبود شبکه جمع آوری فاضلاب، فرسودگی شبکه برق آن و ناایمن بودن سقف بازار از عمده این موارد است.
حسن بابایی افزود: در سالهای گذشته طرحی برای بهسازی این بازار از سوی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سبزوار تهیه شد و اجرای آن منوط به همکاری سه جانبه کسبه محل، میراث فرهنگی و شهرداری شده بود اما تاکنون تنها بازاریان پای تعهد این تفاهم نامه مانده اند، اما اقدام موثری از سوی ۲ نهاد میراث فرهنگی و شهرداری صورت نگرفته است.
رییس هیات امنای بازار تاریخی سرپوش سبزوار گفت: سبزوار در اجرای طرح فاضلاب در خطه خراسان پیشتاز است و در عمده مناطق شهر شبکه جمع آوری فاضلاب اجرا شده است اما بازار مرکزی این شهر از وجود این شبکه بی نصیب مانده است که این موضوع مشکلات بهداشتی زیادی را برای کسبه محل ایجاد کرده است.
وی افزود: تنها یک چاه جذبی برای فاضلاب کل بازار وجود دارد که آبهای باران و آب های ناشی از شست و شوی حجره ها که بر اثر شکستگی شیشه های سقف بازار جاری می شود مشکلاتی را برای بازاریان و مشتریان ایجاد می کند.
بابایی خاطرنشان کرد: از دیگر مشکلات این بازار، فرسودگی شبکه برق آن است که بسیار خطرآفرین است لذا انتظار می رود شرکت امور برق سبزوار نسبت به بهسازی و نوسازی آن اقدام کند.
وی اظهار داشت: شهرداری سبزوار نیز به این بازار کم توجه است چنانکه حتی نسبت به طرح ممیزی اقدامی انجام نداده است و عوارضی هم برای این محله در نظر گرفته نشده است در حالی که اجرای طرح ممیزی این محله و کسب درآمد از آن، تعهد شهرداری را نسبت به اجرای برنامه ریزی شهری و عمرانی در این منطقه بیشتر می نماید.
بازار مشکلات فراوانی از نظر زیرساختی دارد که نبود شبکه جمع آوری فاضلاب، فرسودگی شبکه برق و ناایمن بودن سقف شیشه ای بازار از عمده موارد آن استبیشتر بخوانید:
طرح مرمت و بهسازی بازار تاریخی سرپوش سبزوار تصویب شد
مرمت بازار تاریخی سرپوش سبزوار ۳۰ میلیارد ریال اعتیار نیاز دارد
ضرورت مسقفسازی بازار سرپوش
یک عضو دیگر هیات امنای بازار سرپوش سبزوار گفت: برخی از بخش پوشش سقف این بازارچه، شیشه ای و آسیب پذیر و در دیگر بخش ها هم فرسوده و غیرمقاوم است، لذا اصلاح و بهسازی سقف بازار سرپوش سبزوار ضروری است.
سیدابوالفضل نصراله زاده افزود: تاکنون نشست های زیادی برای بهسازی بازار سرپوش برگزار شده است اما به دلیل نبود اعتبار، به نتیجه نرسیده است.
وی اظهار داشت: کسبه محل در تامین سهم خود برای بهسازی بازار هیچ مشکلی ندارند، اما میراث فرهنگی و شهرداری در عمل اقدام موثری برای آن انجام نداده اند.
این عضو هیات امنای بازار سرپوش سبزوار گفت: هم اینک عملیات کف سازی و زیباسازی این بازار با مشارکت کسبه محل آغاز شده است اما میراث فرهنگی تعهد گرفته است که اگر این کف سازی بر مبنای اصول و ضوابط بافت تاریخی نباشد، اجاره تخریب آن را خواهد داشت.
کسبه محل در تامین سهم خود برای بهسازی بازار مشکلی ندارند، اما میراث فرهنگی و شهرداری در عمل اقدام موثری در این زمینه انجام نداده اند
نبود اعتبار، مانع اصلی مرمت بازار سرپوش سبزوار
یک عضو دیگر هیات امنا و فروشنده کیف و کفش بازار سرپوش سبزوار نیز گفت: نبود اعتبار، مانعی بزرگ در مسیر مرمت بازار سرپوش است.
کاظم مجاهدی فر افزود: طرح مرمت و بهسازی بازار سرپوش سبزوار سال ها پیش تصویب شد که با همکاری کسبه، شهرداری و میراث فرهنگی اجرا شود اما با وجود آمادگی کسبه برای تامین یک سوم سهم مشارکتی خود، شهرداری و میراث فرهنگی پای کار نیامدند.
شهرداری از وظیفه خود طفره نمی رود
معاون معماری و شهرسازی شهرداری سبزوار در این خصوص گفت: شهرداری اقدام برای ساماندهی بازار تاریخی سبزوار را از وظایف ذاتی خود می داند و به هیچ وجه از آن طفره نرفته و شانه خالی نمی کند.
احسان امامی به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: شهرداری سبزوار نخستین جایی بود که برای تهیه طرح و رسیدگی به وضعیت این بازار حدود ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار تخصیص داده است.
وی در عین حال این حوزه را با معاونت فنی و عمرانی شهرداری مرتبط دانست و خواستار توضیح خواستن از آن معاونت و نیز روابط عمومی شهرداری در این خصوص شد.
شهرداری ساماندهی بازار تاریخی سبزوار را وظیفه ذاتی خود دانسته و از آن شانه خالی نمی کند
این در حالی است که معاون فنی و عمرانی شهردار سبزوار، اقدام برای ساماندهی بازار تاریخی این شهر را متوجه معاونت معماری و شهرسازی شهرداری برشمرد.
جعفر صائمی نسب در عین حال با رد ادعای اعضای هیات امنای بازار سرپوش، گفت: شهرداری پای کار است و تا جایی که من می دانم برای آن اعتباری هم گذاشته است.
بیشتر بخوانید:
چالش قنات و قنوت؛ آیا آبها مسجد جامع تاریخی سبزوار را فرو میبلعند
سبزوار با صدها اثر تاریخی و فرهنگی محل مناسبی برای گردشگران است
حفظ جایگاه تاریخی و اقتصادی بازار سرپوش در گرو مرمت فوری
یک کارشناس رشته معماری گفت: بازار تاریخی سرپوش یکی از نمادهای تاریخی و تجاری شهر سبزوار است که در گذر زمان دچار فرسودگی شده و لازمه حفظ جایگاه تاریخی و اقتصادی این بازار در گرو مرمت فوری آن است.
محمدمهدی باعثی افزود: طرحهای فنی مورد نظر و تصویب شورای فنی میراث فرهنگی برای بهسازی این بافت تاریخی سالهای گذشته فراهم شده است، لذا باید در قالب یک قرارداد این طرح اجرایی شود.
این معمار حفاظتگر ابنیه تاریخی گفت: با توجه به پیشینه تجاری شهر سبزوار، مرمت و بهسازی بازار تاریخی سرپوش، تاثیر قابل توجهی بر اشتغال و توسعه اقتصادی این شهرستان خواهد داشت.
رییس پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی سبزوار نیز گفت: عملیات بهسازی و مرمت اضطراری بازار تاریخی سرپوش سبزوار، که قدمت آن به دوره قاجار می رسد، با هدف جلوگیری از تخریب احتمالی این بنا ضرورت دارد.
محسن برآبادی افزود: این عملیات باید با مشارکت مالکان حجرهها، سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری و با نظارت کارشناسان مرمت اداره میراث فرهنگی اجرا شود.
وی گفت: طرح ساماندهی تهیه شده باید با مشارکت کسبه بازار، شهرداری و میراث فرهنگی اجرا می شد و هر یک از طرفها، یکسوم اعتبار اجرای طرح را تامین می کردند که میراث سهم خود را گذاشت اما چون اضلاع دیگر مشارکت پیش نیامدند، این اعتبار در محل دیگری هزینه شد.
وی تاکید کرد: البته از حق نباید گذشت که شهرداری سبزوار هم علاوه بر پرداخت سهم خود در تهیه طرح، هزینه های آزمایش مکانیک فنی خاک را در بحث سازه ای بنا پرداخت کرده است.
برآبادی افزود: متاسفانه هیات امنای بازار سرپوشیده نیز به دلیل وجود برخی مشکلات داخلی، انسجام و اتفاق نظر چندانی در خصوص ساماندهی آن ندارند و این هم از دیگر مشکلات این طرح است.
وی اظهار داشت: میراثفرهنگی آمادگی دارد که در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز و مشارکت و همیاری کسبه بازار، شهرداری و دیگر نهادهای مرتبط، ترمیم و مرمت این بازار را عملیاتی کند.
شهر سبزوار به دلیل تجاری بودن دارای بازارهای فراوانی است که بازارهای سرپوش و حاج زمان در خیابان بیهق بخشی از این بناهای به یادگار مانده از گذشته است.
بازار تاریخی سرپوشیده سبزوار بخشی باقیمانده از بازار قدیم سبزوار است که در خیابان مرکزی بیهق قرار گرفته و در تاریخ ۶ مهر ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۳۴۳۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سبزوار در فاصله ۲۳۰ کیلومتری غرب مشهد واقع است.
نظر شما