به گزارش خبرنگار ایرنا، به ظاهر کوچک اش نمی آید که بتواند خون یک انسان را بین ۲۰ تا ۹۰ دقیقه یک نفس بمکد؛ با وجود اینکه لزج وچندش آور است اما این روزها خیلی ها مشتاقـند که این خون آشام سیاه ِکوچک مثل کـَـنِه به آنها بچسبد و حالشان را خوب کند.
موجودی نرم تن و آبزی که تا دیروز خیلی از شالیکاران از ترس چسبیدن به پاهای شان از آن فرار می کردند، امروز خیلی ها را به سمت خود کشانده است. از پزشک و طبیب گرفته تا جویندگان کسب و کار پُر رونق و بهره برداران حوزه شیلات، در پی زالو هستند.
آنطور که از گفته های متولیان طب سنتی مازندران بر می آید اگرچه آمارهای رسمی از میزان استقبال مردم مازندران از زالو درمانی در دست نیست اما مشاهدات عینی حاکی است تعداد زیادی از مردم این استان، برای کاهش درد و درمان بسیاری از بیماری های شان از جمله بیماری های مفصلی به این شیوه درمانی روی آورده اند.
در بزاق زالو چندین نوع ماده متفاوت وجود دارد و حتی در برخی منابع آمده است که بزاق زالو حاوی ۱۰۰ نوع آنزیم است. یکی از این مواد هیرودین است که بسیار رقیق کننده است. زمانی که زالو یک قسمت بدن میزبان را گاز میگیرد، هیرودین ترشح میکند که سبب روانی جریان خون در منطقه مورد نظر میشود و درنتیجه این ماده چندین برابر آسپرین قدرت رقیق کنندگی دارد، همچنین این ماده باعث کاهش درد و بیحسی در میزبان میشود.
یک ماده دیگر تریگلسیریداز است که سبب آب شدن چربی روی عروق میشود و سبب باز شدن عروق آن منطقه میشود.
آنزیم هیالورونیداز خاصیت ضدانعقادی دارد و به عنوان یک آنتیبیوتیک قوی محسوب میشود که باعث حل کردن مواد بافتی میشود. ماده بعدی هیستامین است که سبب گشاد شدن عروق میشود.
در طب سنتی قدم اول برای درمان تغییر سبک زندگی است سپس در کنار آن باتوجه به تشخیص پزشک زالو درمانی (لیچ تراپی) برای درمان بیماریهای واریس، دیسک کمر، خار پاشنه، مشکلات پوستی مانند آکنه، افراد دیابتی، بیماران قلبی و عروقی، وزوز گوش، هموروئید، زخم معده، پروستاتیت، برونشیت، التهابات کبد و کیسه صفرا تجویز می شود.
علاوه بر این از آنزیم و روغن زالو برای تهیه انواع لوازم بهداشتی و آرایشی استفاده و حتی در برخی کشورها از زالوی خشک به عنوان ماده خوراکی چیپس استفاده می شود.
مازندران به عنوان استان مرطوب و بارانی یکی از کانون های اصلی تولید زالو به صورت طبیعی به شمار می رود و غالبا این موجودات در شالیزارهای پُرآب قابل رویت هستند. با توجه به فواید و استقبال چشمگیر از زالو برای درمان میزان زالوهای تاکنون پرورش آن به صورت سنتی و در منازل انجام می شد که جوابگوی نیاز مصرف کشور نبوده است.
بنا به داده های آماری موجود میزان تولید زالو در کشور هشت تا ۱۰ میلیون قطعه در سال است اما میزان مصرف آن در بخش های درمانی چندین برابر آمار تولید آن موجود است.
برای رفع کمبودها در این حوزه شیلاتی که درآمدزایی و سودآوری بالایی نیز دارد نخستین مرکز صنعتی تولید و تکثیر زالو در مازندران و استان های شمالی کشور در روستای بالا افراکتی قائمشهر روز سه شنبه هفته جاری همزمان با ایام الله دهه فجر به بهره برداری رسید.
رییس اداره شیلات شهرستان قائمشهر روز سه شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مرکز پروش صنعتی زالو در روستای بالا افراکتی این شهرستان به عنوان نخستین مرکز تولید و تکثیر این موجود در مازندران و شمال کشور محسوب می شود.
صفی الله عسگری فر ظرفیت تولید سالانه این مرکز را ۴۰۰ هزار قطعه زالو اعلام کرد و ادامه داد: وسعت فضای این مرکز چهار هزار متر مربع و فضای هر سه سالن پرورش زالو ۹۵۷ متر مربع است.
وی ادامه داد: این مرکز با ۲۴ میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی و ۳۶ میلیارد ریال تسهیلات بانکی احداث شده و زمینه اشتغال مستقیم هشت نفر را نیز فراهم کرده است.
رییس اداره شیلات شهرستان قائمشهر با اشاره به اینکه زالوهای مازندران جز گونه های مرغوب زالو در جهان به شمار می رود، اضافه کرد: کاهش و از بین رفتن بخشی از زالوهای استان از اثرات و تبعات مصرف کودها و سموم شیمیایی است که مرکز صنعتی زالوی بالاافراکتی با پرورش و تکثیر زالوهای بومی مازندران به روند احیای این گونه جانوری استان کمک می کند.
وی ادامه داد:در حال حاضر سالانه هشت تا ۱۰ میلیون قطعه زالو در کشور تولید می شود اما نیاز کشور به آن چندین برابر این تعداد است.
عسگری فر اضافه کرد:بدلیل نبود مرکز صنعتی تولید، واحدهای فعلی پرورش زالو در مازندران به صورت مشاغل خانگی و خرد است و زالوها از واسطه ها و قاچاق تهیه می شود که با صنعتی شدن روند تولید می توانیم به خودکفایی در این زمینه برسیم.
کرم رضایی مجری و سرمایه گذار این طرح نیز به خبرنگار ایرنا گفت: زالوی مازندران از نژاد مرغوب جهانی به شمار می رود چرا که زالوهای این خطه از شمال کشور از جثه بزرگتری برخوردار است که در امر زالو درمانی کاربرد بیشتری دارد.
وی ادامه داد: زالو علاوه بر خاصیت درمانی در بخش های دیگر نیز قابلیت دارد که از آن جمله تهیه صابون و روغن با کاربرد بهداشتی و آرایشی است.
این پرورش دهنده زالو اظهار داشت: علاوه این موارد مصرف در برخی کشورهای از جمله چین و تایوان از زالوی خشک به عنوان چیپس استفاده می شود.
رضایی با تاکید بر ارزش اقتصادی و سودآوری زالو در بازارهای داخلی و جهانی توضیح داد: در حال حاضر هر قطعه زالو در بازار داخلی ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار ریال و در کشورهای اروپایی ۶ یورو و در آمریکا ۱۸ دلار فروخته می شود.
نظر شما