به گزارش ایرنا، در تقویم ۲۰ بهمنماه به نام روز چهارمحال و بختیاری نامگذاری شده است، سرزمینی مرتفع در کوهستانهای زاگرس که همسایه اصفهان، خوزستان، لرستان و کهکیلویه و بویراحمد است.
زمانی بود که برخی از افراد نام چهارمحال و بختیاری را با استان دیگر اشتباه میگرفتند و نام مرکز استان را شهر دیگری میپنداشتند یا حتی فکر میکردند؛ شهرکرد متعلق به کردستان است و مردم این شهر از نظر نژاد "کرد" میدانستند، اکنون این استان به واسطه برخی از مزیتهای که دارد بیشتر از گذشته شناخته شده است.
چهارمحال و بختیاری با مساحت ۱۶ هزار و ۵۳۲ کیلومترمربع در جنوب غربی ایران بین ۳۱ درجه و ۹ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۴۸ دقیقه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۲۸ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی در مرکز رشته کوههای زاگرس قرار دارد.
این منطقه از شمال و شرق به استان اصفهان، از غرب به استان خوزستان از جنوب به استان کهگیلویه و بویراحمد و از شمال غرب به استان لرستان محدود است.
مرکز استان شهرکرد در ارتفاع ۲ هزار و ۶۶ متری از سطح دریا قرار دارد که مرتفعترین مرکز استان در ایران است و کل چهارمحال و بختیاری دارای بیش از یک میلیون نفر جمعیت در ۱۲ شهرستان است.
شهرستانهای ۱۲گانه این استان شامل: اردل، بن، بروجن، خانمیرزا، سامان، شهرکرد، فرخشهر، فلارد، فارسان، کوهرنگ، کیار و لردگان است.
چهارمحال و بختیاری در تولید بخش کشاورزی در برخی از محصولات در کشور سرآمد است و رتبه اول یا رتبههای برتر را در تولید محصولات به خود اختصاص داده است.
این استان در تولید بادام و ماهیان سردآبی رتبه نخست را دارد و عسل، برخی از محصولات باغی مانند گردو، هلو جزو رتبههای برتر کشوری است.
چهارمحال و بختیاری در برخی از صنایع و معادن نیز جایگاه خاصی در کشور دارد و زمانی بیشترین آب معدنی تولید شده در این استان به کشورهای دیگر صادر میشد و اکنون برخی از محصولات صنعتی استان نیز از کیفیت بالایی برخوردار است.
چهارمحال و بختیاری دارای مردمانی با اصالت، غیور و سلحشور است که در طول تاریخ همواره مورد توجه تاریخنویسان بوده است و در دوران معاصر نیز رزمندگان این استان در دوران هشت سال دفاع مقدس رشادتهای بینظیری را در تاریخ کشور ثبت کردند.
لباسهای محلی چهارمحال و بختیاری، به عنوان پوششی از رنگهای روشن است که جلوهای از هنر، تمدن این خطه را به نمایش گذاشته است و ریشه در فرهنگ اقوام ایرانی دارد.
لباسهای محلی چهارمحال و بختیاری، پوششهایی است که با بهرهگیری از رنگهای صورتی، سبز، قرمز، نارنجی، بنفش، آبی، زرد و سفید، به عنوان یکی از مهمترین جلوهای فرهنگی این خطه از این به حساب میآید.
تنوع در رنگ و مهارت در طراحی لباسهای محلی چهارمحال و بختیاری باعث شده است تا این نوع پوشش مردمان و زنان استان زبانزد و مشهور شود و "چوقا" تنپوش مردانه بختیاری که شکل، طرح، رنگ و جنس آن همه برگرفته از فرهنگ و سبک زندگی غنی مردم ایل بختیاری است.
جاذبههای گردشگری این استان نیز مانند دشت لالههای واژگون کوهرنگ، پل زمانخان سامان، گرداب بن، تالابهای بینالمللی چغاخور و گندمان بروجن، مناطق حاشیه رودخانههای کارون و زایندهرود جذابیت خاصی برای گردشگران دارد و از مهمترین مولفه گردشگری استان وجود بومگردی است.
وجود روستاهای منحصربفرد و هدف گردشگری در شهرستانهای کوهرنگ، اردل، فارسان، سامان و لردگان نیز بخشی از ظرفیت استان در جذب گردشگر است.
در حوزه علم و دانش نیز تاکنون چهارمحال و بختیاری موفقیتهای خوبی را بدست آورده است و دانشگاهیان از جمله دانشجویان، استادان، پژوهشگران، محققان و صاحبنظران در دانشگاههای شهرکرد، علوم پزشکی، آزاد اسلامی، پیام نور، علمی کاربردی و سایر مراکز آموزشی موفق به ثبت اختراعات و چاپ مقالات علمی در مجالات بینالمللی شدهاند.
در بخش ورزش نیز ورزشکاران این استان در رشتههایی مانند بسکتبال و هندبال از در دهه گذشته عناوین مهمی را بدست آوردند و حتی اسکلت تیمهای ملی بسکتبال و هندبال در ۲ تا سه دهه پیش در اختیار ورزشکاران چهارمحال و بختیاری بود و در زمان حاضر نیز بازیکنان بسکتبال این استان در تیم ملی نقشآفرین هستند و قطب داوری فوتبال را چهارمحال و بختیاری میدانند.
در ورزش انفراد نیز عناوین بینالمللی در رشتههای دوومیدانی، ووشو، جودو، کاراته، کشتی، تکواندو، وزنهبرداری، دوچرخهسواری، سهگانه، قایقرانی، والیبال نشسته، بوکس، تیراندازی با کمان و تیراندازی با تفنگ از سوی ورزشکاران چهارمحال و بختیاری در ویترین افتخارات استان ثبتشده است.
بخش فرهنگ و هنر نیز چهارمحال و بختیاری در تولید صنایع دستی نیز موفق به ویژند(بِرند)سازی شده است در حال حاضر شهرکرد را شهر ملی نمد میدانند.
موسیقی نوروزنامه از سوی هنرمندان این استان به مردم کشور معرفی شده است و کسب عناوین مختلف بینالمللی در حوزه فیلمسازی، کسب رتبه ملی در رشته تئاتر ،عکاسی، نگارگری ، نقاشی و موسیقی از دیگر افتخارات استان است.
ثبت ۱۹ بهمن در حافظه تاریخی استان
در روز ۱۹ بهمنماه سال ۱۳۵۷ تعدادی از بختیاریهای چهارمحال و بختیاری در حمایت از امام خمینی(ره) و در واکنش به سخنرانی شاپور بختیار راهی تهران شدند و ۲۰ بهمن ماه با امام راحل دیدار و با ایشان بیعت کردند.
شاپور بختیار که در ۱۵ دیماه ۱۳۵۷به عنوان نخست وزیر رژیم پهلوی انتخاب شد؛ تصور میکرد مردم بختیاری از او حمایت خواهند کرد، اما تعدادی از مردم چهارمحال و بختیاری که متوجه جوسازی و نقشه بختیار شده بودند، تصمیم گرفتند برای اعلام انزجار خود از بختیار و حمایت از امام خمینی (ره) عازم تهران شوند و ۱۹ بهمنماه بیش از ۳۰۰ نفر با ۱۱ دستگاه اتوبوس عازم پایتخت شدند و انزجار خود را از دولت بختیار را اعلام کردند.
حرکت مردم استان و اعلام انزجار از بختیار؛ یک رویداد تاریخی - انقلابی
مردم از منطقه شهرستان بروجن و به خصوص بختیاریها، پس از شنیدن سخنان بختیار که از آنها خواسته بود به حمایت از نخست وزیر درآیند، در یک حرکت خودجوش عازم تهران شدند و انزجار خود را از رژیم پهلوی اعلام کردند و در این حرکت در دیدار با امام راحل، حمایت خود را از انقلاب و امام را اعلام کردند.
این گروه در تاریخ ۱۹ بهمنماه در قالب ۱۱ دستگاه اتوبوس عازم تهران شدند و به دلیل حکومت نظامی و شرایط حاکم بر کشور، همه اتوبوسها نتوانستند به صورت منسجم راهی تهران شوند و هر اتوبوس با تعدادی از عشایر به صورت جداگانه راهی تهران شد.
این افراد روز پنجشنبه ۱۹ بهمنماه ۵۷ عازم تهران شدند و تاریخ ۲۰ بهمنماه ساعت ۹:۳۰ صبح با امام خمینی(ره) در مدرسه علوی تهران دیدار داشتند و آمادگی خود را برای حمایت همه جانبه از انقلاب اعلام کردند.
در مسیر حرکت به سمت پایتخت، گروههای از مردم در تهران به دلیل شنیدن صحبتهای بختیار در این زمینه که گفته بود؛ "بختیاریها را برای حمایت به تهران دعوت خواهد کرد" نسبت به این گروه عشایر واکنش نشان میدادند که با مشاهده دستنوشتههای عشایر مطلع میشدند که این گروه برای حمایت از امام عازم تهران هستند.
این گروه پس از دیدار با امام خمینی با در دست داشتن دستنوشته و شعارهای به سمت دانشگاه تهران حرکت کردند و پس از شنیدن سخنرانی مهندس بازرگان با شهید بهشتی دیدار داشتند و سپس راهی استان شدند.
در مسیر حرکت به دلیل اینکه حکومت نظامی بود، بختیاریها شب را در قم توقف و ۲۱ بهمنماه به سمت استان حرکت کردند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت: هدف اصلی از نامگذاری ایام سال به اسم استانها، ایجاد انسجام و وحدت بین اقوام و شهرستانها و فرصتی برای بازخوانی هویتی و شناساندن استانهاست.
پیام احمدی افزود: ایجاد امید و نشاط اجتماعی هم از رهاوردهای این اقدام است که در همین راستا تلاش شده برنامههای فرهنگی هنری شاخصی در این هفته اجرا شود.
وی با بیان اینکه برنامههای هفته فرهنگ و هنر استان از ۱۵ تا ۲۱ بهمن در حال برگزار است، اظهار داشت: از ۱۶ تا ۲۱ این ماه نمایشگاهی در فرهنگسرای شهرکرد برپا شده است که برای این نمایشگاه ۱۲ غرفه پیشبینی و در آن به معرفی استان، ظرفیتها و قابلیتهای آن پرداخته شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: روز ۲۱ بهمن نیز همایشی درنظر گرفته شده است و در قالب آن علاوهبر سخنرانی با حضور مقامات ملی به اجرای برنامههای بانشاط و هنری از جمله برنامههای ادبی، نمایشی، موسیقی و بررسی نقش استان در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس پرداخته میشود.
احمدی یادآور شد: امسال چون نخستین سالی است که پس از ثبت روز استان در تقویم، این روز را گرامی میداریم از همین رو تلاش شده تا برنامههای دهه فجر و سالروز بیعت تاریخی مردم استان با امام راحل را ویژهتر از سالهای گذشته و با کمترین عیب و نقص اجرا کنیم.
به گزارش ایرنا، ۲۰ بهمن سالروز بیعت تاریخی مردم چهارمحال و بختیاری با امام خمینی(ره) و اعلام انزجار و برائت از شاپور بختیار نخست وزیر وقت است که با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان روز چهارمحال و بختیاری در تقویم ثبت شده است.
نظر شما