رونمایی از سامانه مدیریت ترافیک شهری با حضور معاون علمی رییس جمهور و وزیر علوم

تهران - ایرنا - سامانه مدیریت ترافیک شهری که توسط پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف طراحی شده است با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، ‌ مراسم رونمایی از سامانه مدیریت ترافیک شهری در حاشیه راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن ماه در غرفه دانشگاه صنعتی شریف در مقابل سردرب اصلی دانشگاه با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم و جمعی از مسوولان این دانشگاه برگزار شد.

در این سامانه با استفاده از تجهیزات نصب شده در سطح شهر مانند پلاک خوان ها، خودرو پلاک خوان، سامانه مدیریت پارکینگ (PMS)، سامانه هدایت پارکینگی (PGS) و ... اطلاعات ترافیکی از وضعیت فعلی ترافیک شهر جمع آوری می شود و به سامانه تجمیع و تحلیل داده ارسال می شود.

از طرف دیگر با استفاده از بینایی ماشین وضعیت ترافیک و تعداد ترددهای هر محور و شاخص ترافیکی LOS(Level of Service) محاسبه می شود. در نهایت این اطلاعات به صورت بهینه در پایگاه داده های توزیع شده ذخیره می شود و تحلیل داده بر روی دیتا خام صورت می پذیرد.

سامانه هوشمند کنترل ترافیک شهری به همت تیم فناوری دکتر ایمان غلامپور در پژوهشکده الکترونیک شریف طراحی و تولید شده است که امروز در حاشیه مراسم راهپیمایی فجر انقلاب رونمایی شد.

با استفاده از این سامانه مدیران شهرداری ها و کنترل ترافیک شهرهای مختلف دید جامع تری نسبت به ترافیک شهری بدست می آورد و می توانند در یک نگاه از وضعیت کلی ترافیک شهر، وضعیت تجهیزات نصب شده، وضعیت کلی پارک حاشیه ای، پیش بینی های ترافیکی آگاه شوند.

با گسترش شهرها و افزایش تعداد وسایل نقلیه، حمل‌ونقل به یکی از دغدغه‌های اصلی دولت‌ها تبدیل ‌شده ‌است. موضوع حمل‌ونقل بر روی جنبه‌های دیگر توسعه‌ی شهری نیز تأثیر می‌گذارد و نیاز به کنترل مداوم دارد. بنابراین متخصصین این رشته برای کنترل بهتر و شناخت بیشتر این پدیده به فناوری‌های پیشرفته و هوشمند حمل‌ونقل روی آوردند.

گرچه در ابتدا استفاده از این فناوری‌ها مانند دوربین‌های ثبت تردد، تردد شمار، دوربین های ترافیکی و ... عملیات بررسی رفتارهای ترافیکی را ساده‌تر می‌کند، اما استفاده‌ی روزافزون از این فناوری‌ها و تعدد سامانه‌های مختلف کنترلی خود به چالشی بزرگ تبدیل‌ شده است. هر یک از این سامانه‌ها روزانه میلیون‌ها داده‌ خام تولید می‌کنند که دارای مشکلات فراوانی مانند نقص اطلاعات، سرعت بسیار زیاد تولید اطلاعات، عدم نظارت بر عملکرد این سامانه ها که از جمله مشکلات مطرح شده در کلان داده ها با عنوان ۵V[۱] است.

در ایران نیز موضوع ترافیک از اهمیت بسیار زیادی برخورد دار است به گونه ای که رهبر معظم انقلاب در دیدار با تخبگان کشور (۲۷ آبان ۱۴۰۰) به این موضوع اشاره کردند. شهرداری ها، سازمان راهداری، پلیس راهور و دیگر ارگان ها تجهیزات متنوع و متعددی را در سطح شهر و جاده ها نصب می کنند که چندین مشکل بوجود می آید که از جمله عدم استفاده از داده های تولید شده، ‌ عدم نظارت هوشمند بر عملکرد تجهیزات، مغایرت در داده های موجود، وجود خطا در داده ها، حجم بالای دیتا تولیدی، هزینه بالا پردازش این حجم از اطلاعات با استفاده از نیروی انسانی، استفاده بهینه از داده های خام، ‌ مدیریت دیتا تولید شده، هزینه سخت افزار ذخیره سازی دیتا و جانمایی بهینه تجهیزات.

دیتا تولیدی ارزش بسیار زیادی دارد که با استفاده از پردازش آن ها می توان مشکلات ذکر شده فوق را حل نمود و همچنین اطلاعات ارزشمندی را از آن استخراج کرد که باعث می شود بتوان ترافیک شهر را بهینه تر کنترل کرد و نظارت کامل بر ترافیک و عملکرد تجهیزات نصب شده ایجاد شود.

در حوزه ترافیک نیز شهرداری های شهر های مختلف جهان با استفاده از سیستم های پیشرفته هوش مصنوعی و تحلیل داده ترافیک شهر و تجهیزات را رصد و کنترل می کنند. این موضوع تاکنون در ایران مغفول مانده است و سازمان ها و ارگان ها با هزینه بسیار زیادی تجهیزات ترافیکی را نصب می کنند و هیچ پردازشی روی دیتا خام آنها صورت نمی پذیرد. این دیتا با صرف هزینه بسیار زیادی (بدون استفاده از فشرده سازی) در دیتابیس های غیر بهینه صرفا ذخیره می شود و عملا به علت عدم بهره گیری از ساختار نرم افزاری بهینه قابل استفاده نیستند. همچنین با توجه به عدم پردازش دیتا ها نیز عملکرد تجهیزات رصد نمی شود و سامانه با عملکرد نامطلوب به فعالیت ادامه می دهد.

جهت حل این مشکل گروه کانکت دانشگاه صنعتی شریف از سال ۱۳۹۰ وارد حوزه ITS (Intelligent Transport System) شد و طی ۱۲ سال پژوهش توانست بخش زیادی از ادوات مورد نیاز در حوزه حمل و نقل هوشمند را طراحی و تولید کند که در حال حاضر در بیش از ۱۰۰ شهر نصب شده است. این گروه در ۴ حوزه سیستم های نهفته (Embedded System)، بینایی ماشین (Computer Vision)، کلان داده (Big Data) و IOT فعالیت می کند.

یکی از محصولات گروه کانکت دانشگاه صنعتی شریف سامانه مدیریت هوشمند ترافیک شهری است. در این سامانه با استفاده از تجهیزات نصب شده در سطح شهر مانند پلاک خوان ها، خودرو پلاک خوان، سامانه مدیریت پارکینگ (PMS)، سامانه هدایت پارکینگی (PGS) و ... اطلاعات ترافیکی از وضعیت فعلی ترافیک شهر جمع آوری می شود و به سامانه تجمیع و تحلیل داده ارسال می گردد. از طرف دیگر با استفاده از بینایی ماشین وضعیت ترافیک و تعداد ترددهای هر محور و شاخص ترافیکی LOS(Level of Service) محاسبه می شود. در نهایت این دیتا ها به صورت بهینه در پایگاه داده های توزیع شده ذخیره می شود و تحلیل داده بر روی دیتا خام صورت می پذیرد.

چالش اصلی این سامانه در حجم و سرعت ارسال بسیار بالا، تنوع زیاد داده های دریافتی و خرابی داده و ... است که نیازمند استفاده از سیستم ها و الگوریتم های پیشرفته جهت حل مشکلات مربوط به کلان داده ها است تا امکان ذخیره سازی بهینه و پردازش چندین میلیارد رکورد دیتابیسی و تصویری بوجود آید.

در سامانه مدیریت هوشمند ترافیک شهری داده های دریافتی طی فرآیند data fusion به یکدیگر مرتبط می شوند و ارزش و کیفیت هر داده مشخص می شود و در نهایت با استفاده از روش های تحلیل داده و هوش مصنوعی اطلاعات ارزشمند از داده خام بدست می آید. از جمله کاربردهای این سامانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بررسی وضعیت لحظه ای ترافیک شهر

پایش و کنترل چراغ های قرمز با استفاده از پردازش تصویر و هوش مصنوعی

تشخیص تصادفات به صورت لحظه ای

پیش بینی ترافیک شهر در ساعات و روزهای آینده

بررسی وضعیت لحظه ای پارک حاشیه ای و پارکینگ های طبقاتی

ارزیابی خرابی و کیفیت سنجی تجهیزات نصب شده

تحلیل آماری ترافیک شهر

با استفاده از این سامانه تاثیر افزودن و حذف گذرگاه در سطح شهر پیش بینی می شود و پس از اعمال تغییرات تاثیر آن قابل ارزیابی خواهد بود. در نهایت با استفاده از این سامانه گام مهمی در جهت کمک به حل معضل ترافیک برداشته خواهد شد که از نتایج آن می توان به کاهش اتلاف وقت شهروندان، کاهش مصرف سوخت (جلوگیری از هدر رفت ذخایر انرژی)، کاهش تصادفات و جلوگیری از جرح و فوت شهروندان، کاهش زمان سفر، افزایش فرهنگ رانندگی، افزایش بهره وری و ... اشاره کرد که هر یک تاثیر بسزایی در جهت رشد و تعالی کشور خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، نمایشگاه فعالیت‌ها و دستاوردهای علمی، فناوری، پژوهشی، صنعتی و فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف و غرفه‌های دانشجویی از ساعت ۹ صبح امروز مقابل سر درب دانشگاه همزمان با راهپیمایی ۲۲ بهمن شروع به کار کرد.

از دیگر محصولاتی که در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در نمایشگاه دستاوردهای دانشگاه صنعتی شریف به نمایش گذاشته شد دوچرخه برقی شریف، پوشاک ضد تعریق، پد فیلتر تصفیه هوا، محصولات خانه هوشمند لکسیت و... بود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور و وزیر علوم پس از شرکت در مراسم رونمایی به جمع خیل عظیم راهپیمایان یوم الله ۲۲ بهمن پیوستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha