به گزارش خبرنگار ایرنا، دومین همایش رویداد ملی کشاورزی دانش بنیان روز دوشنبه در سالن آمفی تئاتر دانشکده آینده پژوهی واقع در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزار شد.
این همایش که به همت سازمان جهاد کشاورزی، پارک علم و فناوری و دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) برگزار شد، با حضور جمعی از اساتید، محققان و تولیدکنندگان دانش بنیان بخش کشاورزی در استان و کشور همراه بود.
سید مجتبی خیام نکویی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، علی رحمانی، معاون امور اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار، محمدحسین عطایی، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین و جعفر احمدی، رییس پارک علم و فناوری استان از دیگر میهمانان این برنامه بودند.
استان قزوین از بنیانگذاران کشاورزی مدرن در دهه ۴۰ شمسی به شمار میرود که اکنون نیز با رویکردی نو و تحولگرا، پیشگام کشاورزی دانش بنیان در کشور شناخته شده است.
حضور ۱۴۰ کشاورز نخبه و فناور محور
بیژن نظری، دبیر همایش و رییس دانشکده کشاورزی در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) اظهار کرد: این همایش نمودی از یک تحول است، تا قبل از این نشستهای متعددی با حضور پژوهشگران برگزار شده بود اما اینکه در یک جمع صمیمی بتوانیم تولیدکننده و محقق را کنار یکدیگر داشته باشیم، کار بسیار ارزشمندی است.
وی با بیان اینکه امروز ۱۴۰ کشاورز نخبه و صاحب فن در این همایش حضور دارند، ادامه داد: کشاورزان نخبه همواره خط مقدم کشاورزی محسوب میشوند که با کمک این افراد میتوان به کشاورزی و اقتصادی پایدار دست یافت.
اصلی ترین ضرورت تحقق کشاورزی بنیان بنیان دستیابی به اقتصاد برتر ایران در منطقه است
سیدعلی قاسم زاده، رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) نیز بیان کرد: دشت قزوین بسیار مهم است و کشاورزی دانش بنیان میتواند به احیا و خوداتکایی این سرزمین حاصلخیز منجر شود.
وی با بیان اینکه همه ما مسوولان در اصالت خود روستازاده و کشاورز هستیم، ادامه داد: همه ما به خوبی سازوکار کشاورزی را درک میکنیم، کشاورزی گذشته بر سنت کاشت، داشت و برداشت استوار بود که هزاران آسیب زیست محیطی را به همراه داشت، ضمن اینکه بهره وری آن به قدری اندک بود که نیاز به استفاده از دانش را روز به روز افزایش داد.
قاسم زاده به فعالیت در حوزه کشاورزی با هدف اقتصادی کردن آن اشاره کرد و گفت: تهدیدات، بلاهای طبیعی و افزایش جمعیت جهانی در کنار مساله امنیت غذایی این نکته را برای همه جهانیان آشکار کرده که راهی به جز رفتن به سمت کشاورزی دانش بنیان نداریم، البته ما نیازمند فرهنگسازی هستیم و برخی از کشاورزان در مقابل این تغییرات و تحولات نوآورانه مقاومت میکنند که باید برطرف شود.
این مسوول با بیان اینکه جنگ میان روسیه و اوکراین به بحران غلات در منطقه منجر شد، ادامه داد: اصلی ترین ضرورت تحقق کشاورزی بنیان بنیان غلبه بر مسایل منطقهای و دستیابی به اقتصاد برتر در حوزه کشاورزی است که تنها در گروه یک شیوه نوین علمی محقق میشود.
رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: پیچیدگیهای اقتصادی در حوزه کشاورزی و همچنین تولیدات غذایی بسیار مهم است، به هرحال مرجعیت ایران در حوزههای مختلف به خصوص کشاورزی دانش بنیان باید به عامل قدرت ایران در منطقه و جهان تبدیل شود.
۵۰ درصد افزایش تولید، استان قزوین را قطب صادرات کشاورزی میکند
جعفر احمدی، رییس پارک علم و فناوری استان قزوین نیز در ادامه این همایش به تعریف امنیت غذایی پرداخت و اظهار کرد: تعریف امنیت غذایی از منظر جهانی، دسترسی همه مردم به غذای کافی در همه اوقات برای جسم سالم است، سازمان فائو معتقد است که برای سال ۲۰۵۰ تولید غذای کنونی جهان باید حداقل ۲ برابر افزایش یابد.
وی اضافه کرد: با وجود شوره زارها و بهره وری پایین بخش کشاورزی در نقاط مختلف کشور، حرکت به سمت کشاورزی دانش بنیان بیش از پیش مهم جلوه می کند، بنابراین برای تحقق این مهم باید از تمام ظرفیتهای دانش مثل فناوری هسته ای، هوش مصنوعی، بیوتکنولوژی و نانو تکنولوژی و همچنین ماهوارهها بهره برد.
احمدی تاکید کرد: یکی از مولفههای کشاورزی دانش بنیان، حرکت به سمت مولفهها است؛ یعنی اینکه ما فقط از کشاورزی دانش بنیان صحبت کنیم کافی نیست و باید شرایطی را فراهم کرد تا مولفههای کشاورزی دانش بنیان از عرصه علمی به منصه ظهور رسیده و در بخش کشاورزی و تولید بیش از گذشته خودنمایی کند.
این مسوول با بیان اینکه خوشبختانه در استان قزوین همگرایی بسیار خوبی در راستای دانش بنیان کردن بخش کشاورزی وجود دارد، ادامه داد: دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) و مرکز تحقیقات کشاورزی دست به دست هم دادهاند تا چنین همایشی را برگزار کنند.
احمدی اظهار کرد: تاکید استاندار قزوین این بوده که کشاورزی دانش بنیان با توجه به خواست مقام معظم رهبری باید با جدیت دنبال شود، هم اکنون سهم کشاورزی از حوزه دانش بنیان ۶ تا هفت درصد است و سهم استان نیز بالاتر از این مقدار نیست که رفع این خلا نیازمند جهشی گام برداشتن است.
رییس پارک علم و فناوری استان قزوین به هرم چهار وجهی شرکتهای دانش بنیان، کشاورز، نهادهای حمایتی و سازمانهای متولی اشاره کرد و گفت: کشاورزی دانش بنیان میتواند سهم تولیدات قزوین در کشور را چهار برابر افزایش دهد، ما اعتقاد داریم که حتی اگر ۵۰ درصد افزایش تولیدات غذایی داشته باشیم، علاوه بر خودکفایی صادرکننده محصولات به خارج از کشور خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: میتوانیم استان قزوین را به پایلوت کشور در حوزه هوشمندسازی کشاورزی تبدیل کنیم و در مدت کوتاهی بستر کشاورزی را مدرن و هوشمند سازیم.
هدفگذاری قزوین افزایش تولیدات کشاورزی از چهار به ۱۰ درصد است
علی رحمانی، معاون امور اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار قزوین نیز اظهار کرد: یادم هست در بین نظریههای اقتصادی ما یک اقتصاددان بدبین داشتیم به نام مالتوس که ایشان درد ورانی که جمعیت روی کره زمین یک بیستم فعالی بود، نظریه داد اگر تولید غذا کاهش یابد، مرگ و میر افزایش پیدا میکند، اما تولیدات از آن روز تاکنون به واسطه تکنولوژی روز دنیا نه تنها کم نشد، بلکه افزایش یافت.
وی اضافه کرد: اعتقاد داریم که همین الان همه اسباب و وسایل دانش محور در استان قزوین فراهم است تا تولید در کشور افزایش یابد، هم اکنون قزوین کشاورزانی دارد که همین الان چند برابر میانگین کشور در مقیاس تن بر هکتار تولید میکنند، بنابراین اگر با کمی کوشش و تلاش، تولید کشاورزی را ۲ برابر کنیم، مشکل غذا نخواهیم داشت و نیازهای خودمان را برآورده خواهیم ساخت.
رحمانی بر ایجاد ساختار برای دانش و انتقال دانش تاکید کرد و گفت: هدفگذاری کشاورزی استان قزوین رسیدن از چهار درصد تولید به ۱۰ درصد در کشور است، یکی از راههای تسریع کننده این موضوع، گلخانهای کردن تولیدات مصرفه بهینه در حوزه آب است.
این مسوول بیان کرد: متاسفانه در بیشتر بخش کشاورزی، عایدات فقط در حوزه معیشت مصرف میشود و ارزش افزوده ندارد، البته وضعیت در حوزه دامداری بهتر از زراعت و باغبانی است، اما به هرحال واقعیت این است که کشاورزی باید اقتصادی شود تا به سمت دانش بنیان کردن آن گام برداریم.
معاون استاندار قزوین با بیان اینکه در حوزه کشاورزی باید قوانین اجتماعی و فرهنگی را نیز در نظر بگیریم، اظهار کرد: همین الان روستاهایی وجود دارد که یک کشاورز هشت قطعه زمین دارد و هرگز قبول نمیکند اراضی خودش را یکپارچه کند، بنابراین برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی در بخش کشاورزی بسیار مهم است.
رحمانی خاطرنشان کرد: کشاورز یک سال زحمت میکشد اما در نهایت بهرهای نمی برد، اگر قیمتها را در مغازه با سر باغ قیاس کنید، تفاوت چند برابری را مشاهده خواهید کرد، در بخش بازرگانی و صنایع تبدیلی نیز ما نیازمند یک تحول فناورانه هستیم.
وی یادآور شد: از مقامات مسوول در وزارت جهاد کشاورزی تقاضا دارم تا در صورتی که تحقیقات جامعیرا تدوین کردهاند، قزوین این آمادگی را دارد تا آنها را در این استان اجرایی کند.
در ادامه این همایش نیز محمدحسین عطایی رییس سازمان جهاد کشاورزی و سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه تولیدات کشاورزی ایران با دانش و فناوری ۶۰ درصد افزایش یافته است، به تشریح وضعیت کشور و همچنین هدفگذاری وزارت جهاد کشاورزی در آینده پرداخت که میتوانید مشروح آن را در این خبر بخوانید.
نظر شما