۱۸ اسفند ۱۴۰۲، ۱۳:۱۴
کد خبرنگار: 2581
کد خبر: 85409875
T T
۵ نفر

برچسب‌ها

ایران در مسیر بروزرسانی دانش تولید اقتصادی زیتون

۱۸ اسفند ۱۴۰۲، ۱۳:۱۴
کد خبر: 85409875
ایران در مسیر بروزرسانی دانش تولید اقتصادی زیتون

گنبدکاووس- ایرنا- تقویت تولید و توسعه زیتون در ایران نیازمند افزایش دانش و آگاهی کارشناسان و فعالان این حوزه است و برپایی کارگاه چهار روزه آموزشی در سطح ملی آفات و بیماری‌های زیتون به میزبانی استان گلستان می‌تواند گام موثری در تحقق این مهم باشد.

به گزارش ایرنا، زیتون یکی از قدیمی‌ترین درختان میوه است که در مناطق با آب و هوای مدیترانه‌ای کشت می‌شود و روغن آن به دلیل اهمیت و نقش بارز در سلامتی انسان، در دنیا و ایران از مصرف قابل ملاحظه‌ای برخوردار است.

بر اساس آمار سازمان فائو در چند سال اخیر کشورهای مختلفی مثل چین، پاکستان، ایران و چند کشور دیگر برنامه توسعه کشت زیتون را به اجرا در آورده‌اند.

وجود ۷۵ هزار هکتار باغ زیتون در کشور

مجری طرح زیتون کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار هکتار توسعه سطح باغات زیتون در قالب اصلاح و جایگزینی باغات جدید در سنوات اخیر داشته‌ایم، سطح باغات بارور و غیربارور زیتون را ۷۵ هزار هکتار عنوان کرد.

جواد میرعرب رضی افزود: در برنامه هفتم توسعه، مجلس برای دولت تکلیف کرد که ۱۵۰ هزار هکتار جدید به سطح باغ های زیتون کشور اضافه شود و هم اینک در مرحله انجام مطالعات برای تحقق این تکلیف قرار داریم.

وی اولویت وزارت جهاد کشاورزی را حمایت از تولید روغن زیتون دانست و ادامه داد: با توجه به فعالیت‌های که در این رابطه در سال های اخیر انجام گرفته، هسته اولیه ارقام زیتون برای کاشت در طرح توسعه فراهم شده است.

مجری طرح زیتون کشور گفت: امسال در تمام دنیا، عملکرد تولید میوه زیتون کاهش داشته به طوری که اسپانیا با کاهش بیش از ۴۰ درصدی عملکرد تولید روبرو بوده و سطح تولید در باغ های زیتون کشور هم با کاهش محسوس در مقایسه سال های قبل به حدود ۱۳۰ هزار تن رسیده است.

میرعرب رضی افزود: متوسط عملکرد تولید میوه زیتون در کشور در برخی سال‌ها تا سه تن بود و در ۱۰ سال اخیر متوسط عملکرد تولید بین ۲ تا ۲.۵ تن گزارش شده، ضمن آن که عملکرد تولید در باغات دیم کمتر است.

تولید پنج هزار تن زیتون در گلستان

گلستان به دلیل شرایط اقلیمی و زمین‌های مستعد با وجود خشکسالی، جزو استان‌های مطرح کشور در تولید این میوه است و به استناد تاریخ، کشت زیتون در این استان قدمتی ۲ هزار ساله دارد و پنج هزار و ۳۰۰ هکتار باغ زیتون به طور عمده در نواحی شمالی و شرقی آن ایجاد شده که ۷۰ درصد آن بارور است.

طبق اعلام نویدرضا فرهانی مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان، زیتون‌کاران استان در سال زراعی جاری پنج هزار تُن زیتون کنسروی و روغنی از پنج هزار هکتار باغ‌ بارور تولید کردند که حدود یک سوم تولید سال قبل است.

وی دلیل اصلی کاهش تولید زیتون در استان گلستان را وجود سرما از سال زراعی قبل و خشکسالی شدید و تاثیر آن در کاهش عملکرد باغ‌های بارور زیتون اعلام کرد.

فراهانی یادآور شد: در گلستان ۱۱ نهالستان تولید نهال زیتون با ظرفیت یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله در سال وجود دارد که ضمن تامین نهال مورد نیاز استان، نیاز بهره‌برداران سایر استان‌های کشور را تامین می‌کند.

ایران در مسیر بروزرسانی دانش تولید اقتصادی زیتون

میزبانی گلستان از کارگاه آموزشی در سطح ملی آفات و بیماری‌های زیتون

عضو کمیته مشورتی شورای بین المللی زیتون در حاشیه این کارگاه آموزشی به خبرنگار ایرنا گفت: مقر اصلی شورای بین المللی زیتون در مادرید اسپانیا و زیر نظر سازمان ملل متحد است و در رابطه با زیتون و توسعه باغ‌ها و فرآوری این محصول، کار ترویجی و اقتصادی انجام می‌دهد.

جهانگیر عرب، لزوم افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی را مستلزم توجه به نهاده‌های پایه تولید مثل زمین، آب و خاک و کود، سم و ماشین‌ آلات دانست، بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی به دلیل عضویت در شورای بین المللی زیتون برای بروزرسانی دانش کارشناسان این حوزه با هدف افزایش تولید در واحد سطح، پیشگیری از بروز آفات و کاهش خسارت، توانسته زمینه برگزاری این کارگاه با دعوت از اساتید دانشگاه کشاورزی آتن (یونان) را فراهم کند.

وی افزود: موفق شدیم با کمک شورای بین المللی زیتون یک کارگاه آموزشی در سطح ملی را با شرکت ۳۵ نفر از کارشناسان فعال بخش کشاورزی در حوزه باغبانی و حفظ نباتات با محوریت زیتون از استان‌های گلستان، تهران، مرکزی، گیلان و خراسان شمالی، قزوین و فارس را از ۱۵ اسفند به میزبانی استان گلستان برگزار کنیم.

رییس مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای خوشه کشاورزی نوع الف در گلستان ادامه داد: با هماهنگی شورای بین المللی زیتون یک کارشناس بین المللی از دانشگاه کشاورزی آتن (کشور یونان ) به عنوان قدیمی ترین دانشگاه کشاورزی اتحادیه اروپا به نام «اپامینونداس پاپلوماتاس» مسوولیت ارائه آخرین راهکارهای ردیابی و مقابله با آفات و بیماری‌های شاخص زیتون را برعهده دارد.

عرب افزود: این استاد دانشگاه آتن به دلیل دارا بودن تجربیات مفید و طولانی و تسلط بر دانش روز در بخش زیتون در موضوع آفات و بیماری‌ها، یک مسیر ردیابی، کنترل و مبارزه با آفات و بیماری‌های زیتون را در این کارگاه چهار روزه تا ۱۸ اسفندماه با حضور کارشناسان کشوری و تعدادی از کشاورزان فعال و موفق بررسی و مرور می‌کند و همزمان کارگاه عملی در داخل باغ زیتون در حال برگزاری است.

وی بیان کرد: در این کارگاه به صورت حضوری «مگس زیتون، ورتیسیلیوم و گال باکتریایی زیتون» به عنوان سه آفات و بیماری با بیشترین خسارت‌زایی در گلستان و در کشور برای بررسی انتخاب شدند تا بتوانیم به صورت تئوری و عملی شاهد انتقال و تبادل دانش فنی بین کارشناسان شورای بین المللی زیتون و ایران باشیم.

وی تاکید کرد: به طور قطع با دستاوردهای این کارگاه آموزشی، دانش کارشناسان و کشاورزان فعال در حوزه زیتون در کشور در مسیر بروزرسانی قرار می‌گیرد که مهمترین نتایج آن افزایش میزان تولید و کاهش خسارات خواهد بود.

عرب گفت: وقتی کیفیت فرآورده زیتون افزایش پیدا کند به همان نسبت کشاورز با قیمت بهتری آن را در بازار عرضه می‌کند که نتیجه آن هم به نفع تولید کننده است و هم مصرف کننده‌ها به محصول سالم و با کیفیتی دسترسی خواهند یافت.

ایران در مسیر بروزرسانی دانش تولید اقتصادی زیتون

«اپامینونداس پاپلوماتاس» پروفسور دانشگاه آتن هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از علاقمندی افراد حاضر در این کارگاه برای فراگیری دانش و اطلاعات به روز در حوزه زیتون ابراز خوشحالی کرد و گفت: تعامل با کشورهایی که در یک زمینه خاص کار می‌کنند و مهارت دارند، کوتاه ترین راه برای انتقال دانش است.

وی افزود: در زمینه بیماری‌های زیتون فعالیت کردم و اکنون هم با حضور در این کارگاه آموزشی در حال انتقال دانش خود به کارشناسان فعال این حوزه در ایران هستیم.

این استاد دانشگاه آتن یونان با اشاره به اینکه ایران جایگاه خوبی در خصوص زیتون و روغن آن در سطح جهان دارد، گفت: بیماری‌های مشترک زیادی در رابطه با زیتون در ایران و یونان داریم که برگزاری این کارگاه‌ها کمک خوبی برای تبادل اطلاعات در این رابطه است.

به گزارش ایرنا، گلستان با داشتن شرایط اقلیم مناسب و زمین‌های مستعد، از قطب‌های مهم تولید زیتون کشور به شمار می‌رود که به گفته مسوولان جهادکشاورزی، ظرفیت ایجاد ۶۰ هزار هکتار باغ زیتون در این استان وجود دارد.

جهادکشاورزی گلستان در دهه‌های اخیر برای رسیدن به اهدافی چون تغییر کاربری اراضی شیبدار به باغ مثمر، ایجاد فرصت های جدید شغلی، ارتقای درآمد بهره برداران و مشارکت در بی‌نیاز کردن کشور از واردات، ایجاد باغ زیتون را در دستور کار قرار داده است.

مطابق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان، در این استان ۱۸ کارخانه دومنظوره فرآوری زیتون با ظرفیت اسمی بیش از ۱۵ هزار تن فعال است.

استان گلستان با هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا، از قطب‌های مهم کشاورزی در کشور محسوب می‌شود که اکنون در تولید ۱۵ نوع محصول رتبه های اول تا پنجم را در کشور دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha