۱۹ اسفند ۱۴۰۲، ۱۳:۴۰
کد خبرنگار: 923
کد خبر: 85412929
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

«ژغرافیای لرستان»؛ تصحیحی پژوهش‌محور در معرفی لرستانِ دوره قاجار

تهران -ایرنا- نویسنده کتاب «ژغرافیای لرستان» می‌گوید: به‌رغم تلاش‌های ارزشمندی که از اواسط دهه هفتاد در حوزه «لرستان شناسی» انجام شده، اما هنوز به جریان فرهنگی تبدیل نشده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ژغرافیای لرستان عنوان چهارمین کتاب ساسان والی‌زاده نویسنده و پژوهشگر ادبیات و تاریخ است، کتابی در زمینه اوضاع سیاسی و اجتماعی لرستان در دوره قاجار است، کتابی که نویسنده درباره آن می‌گوید: احساس کردم که باید برای جبران فقر منابع درباره لرستان شناسی کاری باید کرد لذا چند سال پیش کتاب مقصود جهان تالیف محمود میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار که نخستین کوشش در شناخت جغرافیای لرستان است را تصحیح و منتشر کردم.

والی زاده با بیان اینکه فرهنگ حوزه گسترده و متنوعی را شامل می شود و نمی توان آن را به حوزه خاصی محدود کرد، گفت: بخش های مختلفی از جمله ادبیات، آداب و رسوم و زبان هر کدام بخش مهمی از حوزه گسترده و فراگیر فرهنگ هستند اما مفهوم فرهنگ گسترده از این حوزه‌ها است. فرهنگ را می توان نوعی تربیت و آگاهی جمعی نامید و در تشبیه پیکره انسانی از آن به‌عنوان عصب یاد می شود.

این نویسنده و روزنامه‌نگار در ادامه تاریخ‌نگاری و حرکت در مسیر شناساندن مناسبات اجتماعی و سیاسی در ادوار مختلف تاریخی را نوعی فعالیت فرهنگی با هدف تقویت هویت بخشی در نسل‌های آتی دانست و گفت: هر کسی که در معرفی وضعیت جغرافیایی منطقه‌ای گام برمی‌دارد و قلم فرسایی می‌کند، بی‌تردید فرهنگ‌ساز بوده و تلاش‌هایش جنبه تربیتی دارد. برخلاف بسیاری از اقوام که در حیطه سیاسی و اجتماعی مطالعات و آثار جدی و قابل توجه دارند متاسفانه در لرستان این حلقه مفقوده وجود دارد و به رغم تلاش های ارزشمندی که از اواسط دهه هفتاد در حوزه لرستان شناسی انجام شده است اما هنوز به جریان فرهنگی تبدیل نشده است.

والی‌زاده در ادامه به شخصیت مهم و تاریخی میرزا رحیم خان «معین السلطنه» اشاره کرد و گفت: معین السلطنه در ۴۰ سال پایانی دوره قاجار جزو مهمترین و تاثیرگذارترین سیاست ورزان خطه لرستان بود که هنوز ابعاد شخصیتی و مردمی او شناسانده نشده است و در شرایطی که سه قدرت جهانی در جغرافیای کوچک لرستان قدرت نمایی می کردند. معین السلطنه اوج وطن پرستی خود را نشان داد و اعلام می کند که هرگز اجازه نمی دهد که بیگانه و اجنبی در این سرزمین حضور داشته باشند.

وی گفت: کتاب جغرافیای لرستان هم در همین دوره به سفارش رکن الدوله نوشته می شود. این کتاب مثل همه کتاب هایی که در آن دوره نوشته شده شناسنامه امنیتی برای آن ایالت محسوب می شود و البته وجود نگاه جانبدارانه در آن مشهود است.

والی زاده با اشاره به روش تحقیق و پژوهشی که در مسیر تصحیح و نگارش کتاب ژغرافیای لرستان بکار گرفته است،‌ اظهارداشت: در تدوین این کتاب، استفاده از روش ها و رویکرد انتقادی جوابگو نبود و لازم بود که از روش قیاسی استفاده شود ضمن اینکه کتاب بررسی چند وجهی لازم داشت، یعنی همزمان باید به اصطلاحات و ادبیات و گویش آن دوره و نوع رسم‌الخط توجه می‌شد که به نوعی از سختی های این تصحیح این کتاب است.

وی گفت: با توجه به این موارد اصل کتاب که تقریبا کم حجم به حساب می آید در روند تصحیح قریب به هزار پانوشت دارد گاهی برای هر کدام از آنها هفته‌ها بررسی و به مرجع‌های مختلف مراجعه شده است. حتی درخصوص اسامی هر یک از رجال با پژوهشگران و طوایف آن طایفه و تیره گفت‌وگو انجام شده است.

این محقق و پژوهشگر در ادامه اهمیت رجال‌شناسی را مورد تاکید قرار داد و گفت: سوگمندانه در شناخت و معرفت نسبت به رجال تاریخی به شدت کوتاهی شده است و ما تک‌نگاری‌های جامع راجع به بیشتر شخصیت‌ها نداریم.

والی زاده اظهارداشت: امروز حوزه فرهنگ به تشکیل چنین جلساتی با حضور فرهیختگان و اندیشمندان رشته‌های مختلف نیاز دارد که با نگاه جامع و به دور از سطحی‌نگری و پوست ورزی و با رویکرد انتقادی در عین رواداری کنار هم بنشینند تا گفتمان و دیالوگ شکل بگیرد.

به گزارش ایرنا، مراسم رونمایی چهارمین اثر ساسان والی زاده در حوزه تاریخ نویسی با عنوان «ژغرافیای لرستان» با حضور جمعی از اساتید دانشگاه، نویسندگان، شاعران و اصحاب قلم و علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ لرستان به میزبانی انجمن لرستان شناسی در نخستین نشست ایوار هفته گذشته برگزار شد.

محمدجعفر محمدزاده استاد ادبیات و زبان فارسی نیز در آن مراسم با تقدیر از فعالیت‌هایی که در حوزه ادبیات و تاریخ اقوام انجام می شود بر لزوم گسترش کمی و کیفی این اقدامات به‌ویژه درخصوص قوم لر تاکید کرد و گفت: معتقدم که اقوام در مناسبت با ایران اصالت و هویت دارند و شخصیت های برجسته نه به زبان و قوم خود بلکه به شهر و کشور خود شناخته می شوند.

محمدزاده با بیان اینکه لرستان در مقاطع مختلف تاریخی از جایگاه ممتاز و برجسته‌ای برخوردار بوده است،‌ اظهارداشت: شناخت و معرفی این جایگاه ممتاز از دو جنبه حائز اهمیت است اول اینکه به‌عنوان قطعه‌ای از ایران در شناخت کشورمان مفید است و دوم اینکه موجب می شود که فرزندان و نسل آتی به سرزمین پدری و ظرفیت‌های خود آشنا شده و اعتماد به نفس و هویت ملی و دینی تقویت شود.البته در لرستان در بعد توسعه فرهنگی و نیروی انسانی غفلت شده‌است.

محمدزاده با اشاره به اهداف تشکیل انجمن لرستان شناسی گفت: تلاش برای تدوین دانشنامه لرستان در دستور کار این انجمن قرار دارد تا منابع و اطلاعات پراکنده جمع‌آوری و در قالب شیوه‌نامه روشمند تدوین شود، طراحی جایزه سالیانه بلوط طلایی برای بهترین آثار در حوزه فرهنگ در سه حوزه ادبیات، پژوهش و تولیدات رسانه‌ای از دیگر برنامه‌ها و اهدافی است که در انجمن پیگیری می شود.

غلامرضا عزیزی که از حاضران آن جلسه بود با اشاره به اینکه در حوزه لرستان شناسی با فقر منابع تاریخی مواجه هستیم، اظهارداشت: به رغم اینکه لرستانی ها در دوره اتابک کوچک ۵۰۰ سال دوره حکمرانی داشتند اما هیچ منبع تاریخی از آن دوره به دست ما نرسیده است.

وی تلاش‌های والی زاده را در رفع محرومیت آثار مکتوب در حوزه لرستان قابل تقدیر دانست و گفت: دکتر والی زاده درحوزه ادبیات تخصص و سررشته دارند و کتاب های تاریخی بجا مانده از دوره قاجار را با نگاه ادیبانه تصحیح و بازنویسی کرده که بسیار ارزشمند است. البته فعالیت‌های وی صرفا به حوزه کتاب و تاریخ‌نگاری محدود نیست و درحوزه موسیقی و آواشناسی نیز تبحر دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha