نادر مالکی روز جمعه همزمان با ۲۲ مارس «روز جهانی آب» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: کمیته برنامه ریزی استان سمنان در توزیع اعتبارات همیشه مساله آب را مدنظر دارد تا استان سمنان مشکل کمتری در این بخش داشته باشد.
۲۲ مارس مصادف با سوم فروردین ۱۴۰۳ روز جهانی آب نام دارد و شعار جهانی این روز «آب برای صلح» است.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سمنان گفت: پیگیری نقش مهمی در تخصیص اعتبارات از ردیفهای ملی برای رفع مشکل آب استان سمنان دارد و دستگاههای اجرایی میتوانند با پیگیری و تلاش خود در افزایش سهم استان سمنان از اعتبارات ملی در بخشهای مختلف از جمله تنش آبی نقشآفرینی کنند.
مالکی بیان کرد: برای رفع مشکل کمآبی در شهرها و روستاهای استان سمنان بخشهای مختلف در تلاش هستند و پیگیری میکنند اما تخصیص اعتبارات ملی نیاز به پیگیری بیشتر دارد تا طرحها به ثمر برسد.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سمنان گفت: ردیفهای اعتباری مصوب سفر رییس جمهور به استان مربوط به بخشهای مختلف از جمله نهادها، منابع داخلی دستگاهها، بنیادها و سازمان مدیریت و برنامهریزی است که تخصیصهای اعتباری این استان از محل سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی مطلوب بوده است.
وی بیان کرد: اعتبارات مصوب سفر رییس جمهور به استان سمنان در آبان ۱۴۰۰ طبق برنامه در مرحلههای مختلف باید تا پایان سال ۱۴۰۳ تخصیص یابد که تا اکنون تخصیص اعتبارات خوب بود.
وی اضافه کرد: حدود ۳۴ هزار میلیارد ریال برای اجرای طرحهای عمرانی پیرو مصوبه سفر دولت سیزدهم به استان سمنان در آبان ۱۴۰۰ مصوب شد که از این میزان یکهزار و ۶۰۰ میلیارد ریال تعهد استان است.
این مسوول ادامه داد: تعهد استان سمنان در تخصیص اعتبارات سفر رییس جمهور به این استان محقق شد و سمنان جزو استانهای معدودی بود که در ۲ سال نخست اعتبارات را اختصاص داد و عمده اعتبارات نیز در زمینه مدیریت و بهینهسازی مصرف آب در بخشهای مختلف از جمله توسعه استخرهای ذخیره آب هزینه شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، استان سمنان که دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود و بر پایه سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ کشور، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع افزون بر ۷۰۲ هزار نفر جمعیت دارد که از این شمار، ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.
در مورد آب، استان سمنان با کسری سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب آبهای زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته، به اقدام اساسی و عاجل در زمینه رفع بحران کمآبی نیاز دارد؛ موضوعی که از دهه ۸۰ خورشیدی به عنوان مهمترین مساله استان و مطالبه اساسی مردم این خطه بر زمین مانده است.
استان سمنان با میزان بارش کمتر از میانگین و تبخیر بالاتر از متوسط کشور، ظرفیت محدود آبهای زیرزمینی و با وجود ظرفیتهای متنوع برای توسعه، همچنان با چالش کمبود آب مواجه است و مردم چشمانتظار اقدام جدی برای حل این مساله هستند.
میانگین بارندگی استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر در استان سمنان چنان بالا است که اگر میزان آبی در ارتفاع ۲ متر و ۲۰ سانتیمتر زیر نور آفتاب داشته باشیم در یکسال تبخیر میشود و این موضوع نشان از بحران کمآبی در سمنان است.
شرایط نیاز آبی و حوزه بهداشت و درمان سمنان
برپایه گزارشها، ۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آبهای سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاههای عمیق و نیمهعمیق تامین میشود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تامین میکند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفرههای آب زیرزمینی دارد که این آمار زنگ خطر پدیده خاموش فرونشست است.
طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز استان سمنان، آب استحصال میشود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی سمنان تنها ۳۰ درصد آب با کیفیت است و دیگر چاههای آب دارای هدایت الکتریکی (ec) بالا است.
به گفته کارشناسان، اکنون برای تامین آب آشامیدنی شهرها از طریق حفر چاه باید کفشکنی کرد و در عمق بیش از ۳۵۰ متر میتوان به آب دست یافت و حفر چنین چاه های عمیقی فاجعهای است که پیامد اصلی آن چالش فرونشست است و همین عامل خود گویای آن است که استان سمنان برای تامین آب آشامیدنی دیگر مجاز به حفر چاه نیست و باید تامین آب از طریق راهکارهای دیگر مانند انتقال آب و یا جمعآوری آبهای سطحی دنبال شود.
به گفته این مسوول، دغدغه مهم در کنار بهداشت، درمان و آموزش در استان سمنان مساله آب است و برای رفع این مشکل باید بیش از پیش تلاش و پیگیری کرد.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سمنان با اشاره به شرط وزارت بهداشت در تامین یک سوم اعتبارات توسط استان برای تامین اعتبار اجرای طرحهای بهداشتی و درمانی در این استان، گفت: استان سمنان بیش از تعهد خود در تامین اعتبار مشارکت کرد و اقدامات خوبی در دانشگاههای علوم پزشکی استان سمنان و شاهرود انجام شد و از جمله طرحها بخش سوانح و سوختگی و بخش درمان سرطان است.
بخش درمان سرطان بیمارستان کوثر سمنان در ۲ بخش تشخیص و درمان تخصصی برنامهریزی شده است و برای تجهیز ساختمانِ تکمیلشده مرکز تخصصی درمان سرطان در مجموعه درمانی کوثر سمنان با ۱۱ هزار مترمربع زیربنا، در حدود ۷۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که آیتالله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور در سفر به استان سمنان در ۱۳ آبان ۱۴۰۰ اعتباراتی را برای تکمیل این طرح در مصوبات سفر تعیین کردند و بهرهبرداری از مرکز درمان سرطان در مجموعه درمانی پژوهشی کوثر سمنان از خواستههای مردم است.
چندی پیش رییس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان اعلام کرده بود شیوع سرطان در جمعیت زیر پوشش دانشگاه علومپزشکی استان نگران کننده است.
بر اساس آمار، در ۱۵ سال آینده ۷۰ تا ۸۰ درصد به تعداد افراد مبتلا به سرطان در دنیا اضافه میشود که در ایران همین روند پیشبینی میشود، مهمترین علت آن نیز افزایش سن امید به زندگی و افزایش سالمندی است و در چنین شرایطی که سمنان نهمین استان کشور از لحاظ جمعیت سالمندی و جزو استانهای دارای پایینترین نرخ رشد جمعیت است، راهاندازی مرکز درمان سرطان با توجه به روند افزایشی شیوع در استان سمنان، یک ضرورت محسوب میشود و مردم این استان نیز چندسالی است که در حسرت راهاندازی مرکز درمان سرطان هستند و انتظار میرود تکمیل و بهرهبرداری از طرح تسریع شود.
نظر شما