به گزارش خبرنگار ایرنا، خرداد ماه سال ۹۳ بود که خبر کشف و توقیف بزرگترین محموله قاچاق عتیقه شامل ۳۰۰ قلم سفالینه، ابزارآلات جنگی، زیورآلات زنانه، ظروف و مهر طلا، نقره و مفرغ در مشگین شهر منتشر شد.
در میان این اشیا، یک جام طلایی بزرگ نیز خودنمایی میکرد که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل در خصوص آن اعلام کرده بود که این جام زرین، هم ارزش با جام مارلیک و حسنلو است و قدمت آن به هزاره اول و دوم قبل از میلاد، زمان سکاییها و عصر آهن ۲ برمیگردد.
با عنایت به اهمیت این جام زرین از حیث تاریخ و ارتباط با هویت تمدنی منطقه و حتی ایران باستان، اهالی با فرهنگ مشگین شهر اصرار داشتند که جام که در روستای احمد بیگلوی این شهرستان کشف شده، در این شهرستان نگهداری شود.
اهمیت جام زرین و ناتمام بودن ساختمان موزه استاندارد مشگین شهر، سبب شد شایعاتی مبنی بر انتقال جام به شهرستانی دیگر برای نگهداری مطمئنتر مطرح شود و این حرف و حدیثها بر نگرانی دوستداران پیشینه مشگین شهر افزود.
اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مشگین شهر در سال ۹۳ با تکذیب این شایعات، اعلام کرده بود جام زرین در مکانی امن نگهداری میشود و به محض تکمیل ساختمان موزه، برای بازدید عموم به آن انتقال خواهد یافت و بالغ بر پنج میلیارد ریال برای ساختمان موزه اعتبار اختصاص یافته و در صورت تامین اعتبار مناسب در سال آینده، امکان افتتاح موزه تا ۲ سال دیگر وجود دارد.
نماینده وقت مردم مشگین شهر در مجلس شورای اسلامی نیز با توجه به حساسیتهای مردمی، از ماندگار شدن جام نفیس و باستانی مشگین در این شهرستان خبر داده بود.
در شهریور ماه ۹۹ اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل درباره عملیات احداث موزه استاندارد مشگینشهر اعلام کرد که این پروژه تا سال ۹۷ با پیشرفت فیزیکی پایین، رها شده بود اما اکنون جزو پروژههای اولویتدار میراثفرهنگی استان است و با پیشرفت فیزیکی بیش از ۵۵ درصد پیگیری میشود تا در بهار سال ۱۴۰۰به بهرهبرداری برسد.
در مرداد ۱۴۰۱ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بازدید از ساختمان در حال احداث موزه باستانشناسی مشگین شهر گفت: این موزه، بزرگترین موزه باستان شناسی استان اردبیل است و با تکمیل آن علاوه بر انتقال اشیای موزه فعلی، تعداد زیادی از آثار مکشوفه شهرستان که در دیگر مناطق کشور نگهداری میشود، به این مکان انتقال خواهد یافت.
عزت الله ضرغامی در بازدید از محل نگهداری جام زرین مشگین شهر نیز اظهار کرده بود که این جام، بخشی از هویت و تمدن ایران است و باید تحقیقات بیشتری بر روی این اثر نفیس انجام شود.
ضرغامی به مردم قول داد که با اتمام ساختمان موزه باستان شناسی مشگین شهر، این اثر نفیس در معرض بازدید عموم قرار گیرد.
او در سال ۱۴۰۲ در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت " موزه مشگین شهر در حال تکمیل است؛ امیدوارم امسال به افتتاح برسد. آثار زیادی باید تحویل این موزه شود. سالهاست که با مصوبه شورای تامین، چند اثر در یکی از بانکهای شهر، نگهداری میشود که هنوز تحویل میراث فرهنگی نشده است. رئیس پژوهشگاهمان را برای بررسی این آثار به منطقه فرستادم."
بعدها رئیس پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور در محل نگهداری جام زرین مشگین شهر و معاینه آن اثر نفیس، اصالت آن را تایید کرد.
این روزها میزان پیشرفت فیزیکی موزه استاندارد یا موزه باستان شناسی مشگین شهر، بالای ۹۰ درصد ارزیابی میشود اما با این اوصاف، همچنان برای اهالی مشگین شهر این سئوال مطرح است با وجود اینکه بزرگترین موزه شمال غرب کشور به زودی در مشگین شهر افتتاح خواهد شد، چرا از احتمال انتقال جام زرین به شهرستانی دیگر در محافل سخن به میان میآید؟
مردم و مسئولان مشگین شهر به تاثیر جاذبههایی نظیر منطقه تاریخی "شهر یئری" و پل معلق در جذب گردشگران داخلی و خارجی به این شهرستان، واقف هستند و اطمینان دارند که در معرض دید قرار گرفتن جام زرین نیز بر رونق صنعت گردشگری و چرخه اقتصادی حاصل از آن در مشگین شهر خواهد افزود و اکنون بعد از حدود ۱۰ سال از زمان کشف جام طلا، هنوز برای تکمیل موزه استاندارد و تماشای آن روزشماری میکنند.
شهرستان مشگین شهر با ۱۵۵ هزار نفر جمعیت در شمال غرب اردبیل از آثار تاریخی متعدد از جمله قلعه قهقهه ، کاروانسرای قانلی بولاغ ، مقبره سیدسلیمان فخرآباد ، کهنه قلعه ، چند حمام قدیمی و آب های گرم معدنی شابیل و قینرجه برخوردار است و سایت تاریخی شهر یئری با دهها پیکره سنگی با حدود هشت هزار سال قدمت در این شهرستان واقع شده است.
نظر شما