معرفی دروازه‌های ورود به کویر جهانی لوت در کرمان

کرمان - ایرنا - بیابان یا کویر لوت از مکان‌های بکر و اعجاب‌انگیز است که برای سفر و بازدید امن و استاندارد گردشگران به این جاذبه جهانی، سه ورودی اصلی در استان کرمان وجود دارد.

به گزارش ایرنا، دشت لوت بیابان وسیع ماسه‌ای و ریگی واقع در جنوب شرقی کشور است و حدود ۱۰ درصد وسعت کشورمان را در بر گرفته که بخشی از آن به مساحت ۸۰ هزار کیلومتر در محدود ثبت جهانی قرار می گیرد و بین استان‌های کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی قرار دارد.

از کویر لوت به عنوان بیست و هفتمین بیابان بزرگ جهان یاد می‌شود، این دشت در زمره مناطق فراگرم و خشک جهان قرار دارد؛ حرارت دما و شوره‌زار در مناطقی از آن به حدی است که در بخش هایی هیچ حیوان و گیاهی توان رویش و رشد را ندارد.

منطقه گندم‌بریان شهداد از توابع استان و شهرستان کرمان در هسته این کویر قرار گرفته و در سال‌های گذشته از آن به عنوان گرم‌ترین نقطه کره زمین با ثبت دمای ۷۰.۷ درجه سانتیگراد یاد شده است.

استان پهناور کرمان نیز با ۱۱ درصد از وسعت کشور ۸۰ درصد از بخش ثبت جهانی کویر لوت را در اختیار دارد، جاذبه های بی نظیر این منطقه از کویر، پوشش های گیاهی همچون درختچه های گَز و پوشش جانوری از جمله روباه شنی، انواع حشرات و خزندگان در این منطقه زیست می کنند و ده‌ها اثر تاریخی شامل قلعه‌ها، کاروانسراها، آب انبار، طبیعت بکر و محوطه های باستانی در کنار پوشش گیاهی منحصربه فرد و حیات جانوری ویژه این منطقه را به الماس کویرهای جهان معروف کرده است.

هر چند سابقه تاریخی کهن و جاذبه های طبیعی کویر لوت برای عموم علاقه مندان ناشناخته نبود، اما ثبت بیابان لوت در ۲۷ تیرماه سال ۹۵ در فهرست کمیته میراث جهانی به عنوان نخستین اثر ثبت طبیعی کشور و بیست و یکمین اثر ثبت جهانی ایران، به این منطقه اهمیت و ارزش دوچندانی داد و آوازه آن را جهانی کرد.

گرچه سفر به بیابان لوت و بازدید از جاذبه های آن تجربه لذت بخش و کم نظیری است اما شرایط خاص و خشن این منطقه همراه با موقعیت جغرافیایی خاص کویر، مخاطرات و مشکلاتی را برای افراد و زیست محیط کویری دارد، به همین منظو مناطقی به عنوان دروازه های اصلی ورود به کویر لوت در استان کرمان برای سفر و ورود گردشگران مشخص شده است.

شهداد

بخش شهداد زیرمجموعه شهرستان کرمان در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شمال شرق مرکز استان واقع شده است و دروازه مهم ورودی به بیابان لوت و جاذبه های طبیعی این اثر طبیعی ثبت جهانی محسوب می شود.

معرفی دروازه‌های ورود به کویر جهانی لوت در کرمان
کلوت های شهداد

در سفر به شهداد و کویر لوت گردشگران می توانند از جاذبه های زیبا و نادری مانند کلوت ها، جنگل های نبکا، منطقه گندم بریان(گرمترین نقطه روی زمین)، آب انبار شهداد و قلعه شفیع آباد بازدید کنند.

برای پذیرایی و اسکان مسافران و گردشگران در شهداد اقامتگاه های منطقه شامل هتل، اکو کمپ گردشگری، اقامتگاه های بومگردی و غیره فراهم است که خدمات متنوعی ارائه می کنند.

در سال‌های پس از جهانی شدن کویر لوت توجه به زیرساخت های منطقه بیشتر شده است و خدماتی نظیر آب، نوشیدنی و سرویس بهداشتی سیار در مناطق گردشگری ارائه می شود؛ در بخش هایی از لوت که گردشگران بیشتر به صورت عمومی بازدید می کنند نیز پارکینگ در نظر گرفته شده است.

سال گذشته درگاه ورودی به کویر لوت به منظور ساماندهی تورهای گردشگری، نظم‌دادن به گردشگران، راهنمایی آنان و همچنین حفاظت بیشتر از میراث جهانی بیابان لوت در منطقه شهداد احداث و به بهره برداری رسیده است.

راور

شهرستان راور در منتهی الیه شمال شرقی استان کرمان و در فاصله ۱۵۰ کیلومتری مرکز استان کرمان واقع شده که در مسیر استان های خراسانی جنوبی و رضوی قرار گرفته است.

معرفی دروازه‌های ورود به کویر جهانی لوت در کرمان
بخشی از کویر در منطقه راور

راور یکی از درگاه های ورود به کویر زیبا و اسرارآمیر لوت محسوب می شود و شمالی‌ترین قسمت بیابان لوت با این شهرستان هم مرز است؛ جاده راور به دیهوک(خراسان جنوبی) مرز بین کویر لوت و کویر مرکزی ایران است.

راور از شهرهای باسابقه استان کرمان محسوب می شود؛ در کنار جاذبه های طبیعی و تاریخی، محصولات کشاورزی مثل پسته، انار و زعفران و نیز صنایع دستی مانند قالی و پته از تولیدات مشهور مردمان این شهر همسایه کویر به شمار می روند و در سال گذشته کاروانسرای چاه کوران راور ثبت جهانی شده است.

منطقه گندم بریان که با نام ریگ سوخته نیز شناخته می‌شود یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های گردشگری کویر لوت در نزدیکترین نقطه به راور واقع شده و از روستای مکی در ۳۵ کیلومتری شرق راور می توان به گندم بریان سفر کرد.

شاید راور از شهرت کمتری از شهداد برای سفر به کویر لوت برخوردار باشد اما تنگه رتیل(بزرگترین تنگه کویر لوت )، بخشی از رودخانه شور، جنگل های کویری مانند جنگل حر، عراقی و گل تاغ و نیز آبشار مکی از جاذبه های کم نظیری محسوب می شوند که در نزدیکی راور قرار دارند.

در سال‌های اخیر در کنار جاذبه های متنوع شهرستان راور، توجه به گردشگری کویر جهانی لوت نیز در این شهرستان در دستور کار قرار گرفته و راور به عنوان یکی از درگاه های مهم لوت مطرح شده است.

بم

بم بزرگترین شهرستان شرق استان کرمان است که در فاصله ۱۸۰ کیلومتری مرکز استان واقع شده و به واسطه آثار تاریخی و طبیعی جهانی مانند ارگ بم و قنات های اکبرآباد و قاسم آباد و محصولاتی نظیر خرما و مرکبات آوازه جهانی دارد.

معرفی دروازه‌های ورود به کویر جهانی لوت در کرمان
آفرود سواری کویر لوت بم

بم در حاشیه جنوبی کویر لوت قرار دارد و از دروازه های اصلی ورود به بیابان لوت محسوب می شود؛ برخی کارشناسان بم را در کنار شهداد از نزدیک ترین مناطق به کویر لوت می دانند که جاذبه های کویری مانند آب یلان، دشت زنگی احمد، تل آتشین، تپه های ستاره و غیره در آن قرار دارند.

مسیر اصلی ورودی بم به کویر لوت از روستای تاریخی و زیبای دارستان در ۳۵ کیلومتری بم می گذرد و به واسطه آسفالت بودن قسمتی از مسیر آفرود سواران زیادی از این مسیر برای ورود به کویر لوت استفاده می کنند.

در سال‌های اخیر طرح منطقه گردشگری ویژه کویر در بم مطرح شده است تا در کنار جاذبه های فراوان شهرستان بم، این نقطه به درگاهی مهم برای سفر و ورود گردشگران و مسافران به بیابان لوت تبدیل شود.

فَهرج

شهرستان فهرج در فاصله ۲۶۰ کیلومتری جنوب شرق مرکز استان کرمان به واسطه وجود نخلستان ها و پوشش گیاهی زیبا در حاشیه کویر لوت به عنوان نگین سبز کویر خوانده می شود.

معرفی دروازه‌های ورود به کویر جهانی لوت در کرمان

فهرج در میان دیگر درگاه های ورود به کویر لوت کمتر مشهور است، اما ریگ یلان یکی از مهمترین و شگفت انگیزترین جاذبه های کویر در نزدیکی این منطقه قرار دارد که با دمای بیش از ۷۰ درجه یکی از گرم ترین مناطق دنیا محسوب می شود.

از بلندترین تپه‌های ماسه‌ای دنیا با بیش از ۴۷۵ متر ارتفاع در ریگ یلان قرار دارد؛ در ریگ یلان دیواره های شنی، دره هایی را با ارتفاع زیاد تشکیل داده که جزو عجایب کمتر شناخته شده کویر لوت به شمار می رود.

این تپه های شنی در شهرستان همجوار، ریگان نیز دیده می شود و آنجا امتداد دارد.

کلوت ها، نبکا، تپه های ستاره آبی، قلعه عشاق، دشت طلایی، قلعه ها و مناطق تاریخی، روستای تاریخی گردشگری شاهرخ آباد، دشت ستارگان و تنها جنگل بزرگ اسکنبیل ها از جاذبه های کویر فهرج هستند که گردشگران در سفر به این نقطه می توانند بازدید کنند.

به گزارش ایرنا ورود به کویر لوت از درگاه های اصلی به صورت فردی و گروهی به دلیل جغرافیای خاص و احتمال مخاطره و حفاظت از این جاذبه بسیار گرانبها و ارزشمند ، بدون مجوز ممنوع است و گردشگران قبل از سفر باید هماهنگی های لازم را با مسئولان میراث فرهنگی و پایگاه جهانی لوت انجام دهند تا سفری ایمن و پر از خاطره داشته باشند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha