استقبال گردشگران نوروزی از تنها موزه فسیل‌های مهره‌دار ایران

مراغه- ایرنا- رئیس اداره حفاظت محیط زیست مراغه با بیان اینکه تنها موزه فسیل‌های مهره‌دار ایران با حدود ۶۰۰ قطعه فسیل در این شهرستان قرار دارد، اعلام کرد: بازدید از این موزه در ایام نوروزی مورد استقبال گردشگران قرار گرفته و روزانه حدود ۱۰۰ مسافر غیربومی از آن بازدید کردند.

«غلامرضا زارع» روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: فسیل‌های فیل‌ها، اسب‌ها، کرگدن‌ها، انواع گاوسانان، غزال‌ها، قوچ‌ها و ببردندان شمشیری به عنوان نمونه‌های خاص حیات وحش دیرینه سازند مراغه در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

استقبال گردشگران نوروزی از تنها موزه فسیل‌های مهره‌دار ایران
تنها موزه فسیل‌های مهره‌دار ایران در مراغه و همچنین در مجاورت مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی واقع است

وی با بیان اینکه این فسیل‌ها تاریخ هفت تا ۹ میلیون سال قبل را به نمایش گذاشته، اضافه کرد: منطقه فسیلی مراغه در مسیرهای مهاجرتی پستانداران دوران سوم یعنی مسیرهای مهاجرتی مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی قرار دارد و بر همین اساس فسیل‌های اجداد جانوران آفریقا در سازند مراغه واقع است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست به وجود موزه صحرایی در شمال روستای مردق این شهرستان هم اشاره کرد و افزود: این موزه هم به عنوان تنها موزه صحرایی ایران پذیرای بازدیدکنندگان بوده و جغرافیایی دیرینه منطقه را بدون جابه‌جایی فسیل‌ها به نمایش گذاشته است.

«زارع» این را هم بیان کرد که بیش از ۱۸۰ سال پژوهش دیرینه‌شناسان خارجی روی فسیل‌های این منطقه نتایج چندانی برای برای مراغه نداشت اما مداخله سازمان محیط زیست طی ۲ دهه گذشته در پژوهش‌های دیرینه‌شناسی این منطقه موجب شد تا ارزش فسیل‌های آن در افکار عمومی مشخص و فعالیت‌های گسترده برای بهره‌برداری بهینه از این ظرفیت آغاز شود.

وی ادامه داد: تحت تاثیر همین مطالعات پایه‌ای، موزه صحرایی در دره «گرگ» مراغه راه افتاد و یکهزار و ۲۶ هکتار از اراضی اطراف رودخانه مردق از روستای مردق تا روستای آغاجری به عنوان اثر طبیعی، ملی و فسیلی معرفی شد.

تنها محدوده حفاظت شده طبیعی، ملی و فسیلی کشور در مراغه قرار دارد

به گزارش ایرنا تنها محدوده حفاظت شده طبیعی، ملی و فسیلی کشور در منطقه فسیلی مراغه قرار دارد و موزه صحرایی نیز در داخل همین محدوده واقع است.

تراکم بالای فسیل مهره‌داران هفت تا ۹ میلیون ساله، منطقه فسیلی مراغه را به بهشت دیرینه‌شناسان تبدیل کرده و دنیای پر رمز و راز حیواناتی چون فیل، زرافه، ببر دندان شمشیری، انواع گاوها، آهو، کرگدن و اسب را پیش‌روی دیرینه‌شناسان جهان قرار داده اما در میان همه این فسیل‌ها، آثار به جامانده از میمون‌ها و کرگدن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

«منطقه فسیلی مراغه» به اذعان کارشناسان جزو پنج منطقه پر اهمیت دارای فسیل مهره‌داران جهان به شمار می‌رود و از نظر ذخیرگاه دیرینه‌شناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه «اوراسیا» دارای اهمیت ویژه‌ای است تا جایی که با کاوش و استخراج جدید نمونه‌های موجود در سایت مراغه، می‌توان به معرفی بیش از پیش ظرفیت‌های جهانی رسید.

استقبال گردشگران نوروزی از تنها موزه فسیل‌های مهره‌دار ایران
حفاری‌های دیرینه‌شناسی در سایت «آهق» منطقه فسیلی مراغه

بر اساس تحقیق‌های زمین‌شناسی و دیرینه‌شناسی، فسیل حیواناتی که از سازند مراغه استخراج شده، به اجداد حیوانات امروزی در آفریقا تعلق دارد و همین موضوع مطالعات دیرینه‌شناسی در این کهن‌شهر را جذاب‌تر کرده است تا جایی که مرکز تحقیقات دیرینه‌شناسی کشور نیز در مراغه استقرار دارد.

علاوه بر تراکم بالای قطعات فسیلی در واحد حجم لنزهای فسیلی، پراکنش وسیع لنزهای فسیل مهره‌دار در مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار، تنوع بالای گونه‌های جانوری موجود در لنزهای حفاری شده و دسترسی آسان به لنزهای فسیل مهره‌دار بر اهمیت منطقه فسیلی مراغه افزوده است.

همچنین از دیگر مزیت‌های این منطقه می‌توان به حفظ شدگی مناسب قطعات فسیلی نسبت به سایر سایت‌های فسیل مهره‌داران جهان اشاره کرد که زمینه را برای پژوهش‌های دیرینه‌شناسان بیش از پیش فراهم کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha