نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

تهران- ایرنا- نمایشگاه قرآن کریم محلی برای دور هم جمع‌شدن همه فعالان قرآنی است، از خیران مسجدساز تا احیاگران سنت نبوی، از هنرمندان و بانوان قرآنی نقش‌آفرین در عرصه ملی و بین‌المللی تا کودکانی که برای حفظ آیات تلاش می کنند، از حسینیه‌ای به وسعت ایران تا غرفه دشمن‌شناسی.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، نمایشگاه قرآن کریم در سی و یکمین دوره برگزاری خود، از «احیاگران سنت نبوی» گرفته تا مسجدسازان مناطق کمتر برخوردار، امروز -دوشنبه - در حالی به ششمین روز خود رسیده که شاید یکی از متنوع‌ترین و پربازدیدترین دوره‌های خود را پشت سر می‌گذارد.

این دوره از برگزاری نمایشگاه قرآن کریم با تمرکز بر مساله خانواده و کودک، رویدادهای متنوعی را تدارک دیده تا علاوه بر آشنایی بیشتر با مفاهیم و آموزه‌های قرآنی، با تشکیل خانواده‌هایی با ازدواج مبتنی بر سنت نبوی، در عین حال نسلی جدید از حافظان این کلام الهی را تربیت کند.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

احیاگران سنت نبوی/ ثبت ۱۷۵ ازدواج موفق از سال ۱۴۰۰ تا کنون

یکی از غرفه‌هایی که در همان ابتدای ورود به نمایشگاه خودنمایی می‌کند، غرفه گروه جهادی احیاگران سنت نبوی است که برای نخستین بار در کشور با هدف ازدواج اصولی؛ خانواده پایدار، واسطه‌گری اصولی، اسلامی برای ازدواج دائم، هم‌کفویابی و همسان‌گزینی تخصصی را زیر نظر کادری مجرب، متخصص، متعهد و دلسوز دنبال می‌کند.

فهیمه گرجی مشاور نام‌نویسی و مدرس دانشگاه درباره اهداف گروه به خبرنگار ایرنا می‌گوید: از آنجایی که به لحاظ علمی دغدغه بروز مسائل اجتماعی و فرهنگی در جامعه را داریم، به دنبال شکل‌گیری ازدواج دائم، پایدار و خانواده‌محور هستیم؛ این گروه تا سه جلسه خواستگاری را هم متقبل می‌شود و نهایتا در جلسات بله‌برون، خیران مجموعه تلاش می‌کنند که این آمد و شدها به ازدواج ختم شود. اگر اختلافی هم میان زوجین اتفاق بیفتد، کارگاه‌هایی برای حل این اختلاف‌ها توسط موسسه برگزار می‌شود.

گرجی با بیان اینکه فعالیت گروه در طول سه سال گذشته، ۱۷۵ ازدواج موفق ثبت کرده اند، می‌گوید: همه استادان و کادر اجرایی مجموعه به صورت کاملا جهادی فعالیت داشته و هیچ گونه وجهی نیز بابت حق‌الزحمه دریافت نمی‌شود؛ وجوه واریزی مراجعان هم تنها برای هزینه‌های فرهنگی مجموعه مصرف می‌شود.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

ازدواج مسجدبنیان

مسجد، این کانون الهی برای مسلمانان، صرفا برای عبادت نیست که در این میان، عده‌ای به واسطه آن به دنبال شکل‌گیری ازدواج‌هایی مسجدبنیان هستند؛ نباید انتظار داشته باشیم مسجد، که روزی در جنگ سخت، سنگر پشتیبانی بود، نقشی محوری را در جنگ نرم و در جبهه خانواده داشته باشد؟

هدف این است که مسجد به عنوان قرارگاه تشکیل، تحکیم و تعالی نهاد خانواده، نقش خود را در جامعه تثبیت کند

جنگی که آثار آن به دلیل تغییر سبک زندگی مانند کوچک شدن خانواده‌ها و کاهش دامنه روابط حقیقی تشدید هم شده است و آثار این جنگ قابل انکار نیست. هدف این حرکت مردمی با نام «ازدواج مسجد بنیان» و به عنوان یک حلقه میانی، آن است که کمک کند، مسجد به عنوان قرارگاه تشکیل، تحکیم و تعالی نهاد خانواده نقش خود را در جامعه تثبیت کند.

به گفته کارشناسان این غرفه، گروه مردمی ازدواج مسجدبنیان تلاش دارد تا شبکه‌ای از مشاوران با کیفیت با خدمات رایگان یا هزینه‌های پایین فراهم کرده و در اختیار واسطه‌گران جهت ارجاع قرار دهد.

نهایتا، مسجد بیش از پیش در متن زندگی افراد وارد شده و مردم بیش از پیش از برکت این نهاد مقدش در زندگی‌شان بهره‌مند می‌شوند.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

کودکان در اولویت برنامه‌‎های نمایشگاه؛ کارگاه‌هایی برای حفظ قرآن کریم

طرح رسول اکرم(ص)، عنوان یکی از طرح‌هایی است که در سی و یکمین نمایشگاه قرآن کریم، برگزاری کارگاه‌هایی برای حفظ قرآن کریم و حلقه‌های حفظ سوره واقعه ویژه بانوان و بخش بین‌الملل را دنبال می‌کند.

پریسا صفامنش مسئول غرفه طرح رسول اکرم(ص) در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا توضیح داد: موسسه فرهنگی بین‌المللی مکتب امام رضا(ع) تنها موسسه فرهنگی بین‌المللی قرآنی کشور است که در بیش از سه سال و نیم گذشته با محوریت سوره‌های قرآن، تفسیر ساده شده‌ای از آنها که به همراه سوره واقعه به عدد ۱۴ رسیده را در ۲۷ منطقه بین‌المللی در کنار توجه به مناطق محروم ارائه می‌کند. ما با ترویج خوانش، حفظ، تفسیر و روایات به دنبال معرفت‌افزایی هستیم.

به گفته او، سوریه، عراق، لبنان، آمریکا، یمن، نیجریه، گینه، ایتالیا و چین از جمله مقاصدی هستند که تفاسیر قرآنی به این مناطق ارسال شده است.

امسال سوره تین را در برنامه قرار دادیم که بعد از فراگیری آموزش، هر یک از فراگیران یک بذر زیتون کاشته و آن را به نام خود ثبت می‌کند

صفامنش خاطرنشان کرد: با فعالیت‌های موسسه و در چارچوب کارگاه حفظ سوره عادیات، بیش از ۷۵۰ کودک حافظ قرآن شدند و امسال سوره تین را در برنامه قرار دادیم که بعد از فراگیری آموزش، هر یک از فراگیران یک بذر زیتون کاشته و آن را به نام خود ثبت می‌کند.

وی افزود: این موسسه در حوزه کودکان در خارج از کشور فعالیتی ندارد و در زمینه آموزش بزرگسالان تلاش می‌کند. از ۲۲ هزار نفر تا ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مجموع مخاطبان طرح رسول اکرم(ص) بودند که این اعداد بسته به مناسبت‌ها و طرح‌ها کم و زیاد می‌شود. در قالب کارگاه‌ها، یک سوره مبنا قرار داده و معرفت‌افزایی می شود.

صفامنش همچنین گفت: این موسسه، بزرگترین رویداد قرآنی بانوان جهان اسلام با عنوان «خیرات حسان» را دنبال می‌کند که برای نخستین بار این رویداد به عنوان محفل بزرگ قرآنی بانوان در یونسکو به نام ایران ثبت شد که در چارچوب آن از بانوان تشکل‌ساز قرآنی اعم از ۴ ایرانی و ۴ خارجی تقدیر می‌شود.

وی اضافه کرد: در قالب حلقه‌های حفظ نیز برای کسانی که حافظ سوره واقعه باشند جایزه تعلق می‌گیرد.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

غرفه دشمن شناخت

یکی از غرفه‌های نمایشگاه امسال قرآن به بخش «دشمن شناخت» اختصاص یافته است؛ نسل‌کشی در آلمان، توطئه واگذاری بخش هایی از خاک ایران به رژیم صهیونیستی در زمان پهلوی باغ وحش انسانی از موضوعاتی است که در این بخش در قالب تصویر و متن به آن پرداخته شده است.

علی صالحی کارشناس غرفه می‌گوید: در این بخش راجع به اقلیتی صحبت می‌کنیم که بیشترین جنایات را در طول تاریخ مرتکب شده‌اند؛ صهیونیست‌ها، که با ثروت و انحصارسازی شرکت‌ها و اجاره وجوه به دولت‌ها برای رسیدن به اهداف خود از هیچ جنایتی دریغ نمی‌کنند. در قرآن کریم راجع به آنها بسیار صحبت شده که دلیل حضورشان در کشورهای مختلف تنها و تنها برده‌داری و ترویج آن بوده است.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

خیران مسجدساز

موسسه خیریه فرهنگی مسجدسازان الزهرا(س) یکی از موسسات فعال در ساخت مساجد برای مناطق محروم و بدون مسجد است که در این دوره از نمایشگاه حضور دارد؛ این موسسه تاکنون اقدام به احداث، تعمیر و تکمیل ۴۱۳ باب مسجد کرده که ۲۷۵ باب از آنها به بهره‌برداری رسیده و مابقی نیز در دست اقدام است.

مهدی رنجش می‌گوید: احداث و تکمیل ۱۳۲ باب خانه عالم(۵۷ باب بهره‌برداری شده)، خرید زمین و کمک به ساخت و تکمیل ۸ باب حوزه علمیه(سه مورد بهره‌برداری شده)، احداث ۸ باب مدرسه(دو باب به بهره‌برداری رسیده) و در دست ساخت بودن یک واحد خانه بهداشت از عمده فعالیت‌های موسسه است.

به گفته وی، موسسه خیریه فرهنگی مسجدسازان الزهرا(س) مستقر در اصفهان، هم‌اینک در ۱۶ استان کشور فعالیت دارد و در کنار فعالیت‌های ساخت و سازی خود، کارهای فرهنگی از جمله اعزام روحانی و مبلغ به مناطق محروم هم دارد و از این طریق اقدام به تامین امور معیشتی، درمانی و تحصیل در این مناطق می‌کند.

این موسسه در زمان حاضر ۸۰ مُبلغ ثابت دارد که در مناسبت‌های مختلف این رقم به ۳۰۰ نفر هم می‌رسد.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

حسینیه‌ای به وسعت ایران

حسینیه‌ای به وسعت ایران، عنوانی است که برای غرفه سامانه تکیه(Tekye.net) انتخاب شده است؛ سامانه‌ای که با برخورداری از سکو و نرم افزار، شامل بخش‌هایی چون پخش زنده هیات‌های مذهبی شاخص کشور، آرشیوی از تمام مداحی‌ها از گذشته تاکنون، مناجات خوانی، نماهنگ، مستند است.

زهرا سیدصالحی کارشناس این بخش می‌گوید: برنامه‌های این سامانه شامل اطلاعیه هیات‌ها، پخش زنده مناسبت‌ها و ... به طور همزمان از ۸ سکوی داخلی و خارجی در دسترس عموم قرار دارد. البته بنا داریم این سامانه را به مرجعی اصلی برای محصولات و خدمات رسانه‌ای در چارچوب سیاست‌گذاری محتوا و فرم هیات‌ها، هدایت ذائقه مخاطب و عمق‌بخشی به آثار مذهبی تبدیل کنیم.

به گفته سیدصالحی، از طریق سامانه تکیه، امکان پخش زنده جلسات منتخب کاربران از صفحات اختصاصی خود با ترافیک رایگان و پوشش زنده مراسم‌های بیش از ۷۰ هیات شاخص کشور وجود دارد.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

غرفه‌ای برای زنان نقش‌آفرین

در سی و یکمین نمایشگاه قرآن کریم، غرفه‌ای نیز برای زنان نقش‌آفرین اختصاص دارد؛ پروفسور مریم رزاقی‌آذر برترین پزشک غدد اطفال کشور، طوبی کرمانی مُبلغ بین‌المللی معارف اسلام و گفتمان انقلاب اسلامی، ساره جوانمردی صاحب عنوان‌های بهترین ورزشکار زن، از جمله زنان نقش‌آفرینی هستند که تصاویر و فعالیت‌های آنان در غرفه زنان نقش‌آفرین رخ‌نمایی می‌کند.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

غرفه‌های صنایع دستی و خطاطی آیات مقاومت توسط میهمانان خارجی

غرفه‌های صنایع دستی قرآنی و غیر قرآنی از استان‌های مختلف کشور ، وسعت قابل ملاحظه‌ای از نمایشگاه قرآن را به خود اختصاص داده است؛ صنایع دست‌ساز چوبی و فلزی، منبت‌کاری، زیورآلات، قلمزنی، دوخت‌های سنتی. از جمله آثاری است که در این غرفه‌ها به نمایش و عرضه و فروش درآمده است.

در بخشی از نمایشگاه، خوشنویسانی از کشورهای میهمان مشغول خطاطی آیات مقاومت از قرآن کریم بر روی لوح هستند. مهیمانانی از قاره‌های مختلف جهان.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

سیدحسن عصمتی مسئول کمیته علمی بخش بین‌الملل نمایشگاه سی و یکم قرآن کریم در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: از ۲۵ کشور جهان ۳۵ میهمان در این دوره از نمایشگاه داریم که عمده هنرمندان خطاط از بحرین، عربستان سعودی و امارات هستند. شعار بخش بین‌الملل در این دوره از نمایشگاه دیپلماسی قرآنی و هویت اسلامی است.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

حافظ شو، جایزه بگیر

حافظ شو، جایزه بگیر یکی از جلوه‌های دیگر نمایشگاه قرآن کریم است؛ کودکان می‌توانند با حفظ ۱۴ سوره کوتاه قرآن به همراه سوره واقعه جایزه بگیرند.

نمایشگاه قرآن کریم؛ از احیاگران سنت نبوی تا خیران مسجدساز

پاسخ به سوالات و شبهات خمس

در گوشه‌ای از نمایشگاه، با حضور روحانیون، به سوالات و شبهات مراجعان درباره خمس هم پاسخ داده می‌شود. نظر بده، جایزه بگیر، طرح بشرا، آموزش عمومی قرآن کریم وزارت آموزش و پرورش، پویش ملی زندگی با آیه‌ها، پژوهش و آموزش عالی قرآن کریم دانشگاهیان، دیگر بخش‌ها از نمایشگاه قرآن را شامل می‌شوند که در قالب غرفه‌های سیار و کوچک و بزرگ خدمات به مراجعان ارائه می‌کنند.

سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم از یکم تا چهاردهم فروردین‌ در مصلای امام خمینی(ره) هر روز از ساعت ۱۷ تا ۳۰ دقیقه بامداد پذیرای علاقه‌مندان به قرآن کریم است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha