به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان پیشوا یکی از شهرستانهای جنوب شرق استان تهران است که به دلیل برخورداری از جاذبه های منحصر به فرد گردشگری، سیاحتی و زیارتی، همه ساله در ایام نوروز پذیرای مسافرانی از سراسر کشور است که برای رسیدن به مشهد مقدس، از این شهرستان عبور کرده و ساعاتی را در کوچههای قدیمی آن سپری می کنند.
موقعیت منحصر به فرد مرکز شهرستان پیشوا که بر فراز تپهای رفیع واقع شده، موجب گردیده تا چشمانداز این شهرستان از دور نیز دیدنی باشد و خانههای قرار گرفته بر فراز این تپه، کوچههای باریک منتهی به قلهای که به تپه سلام معروف است و خانههای قدیمی که به بازار قدیمی و مرقد مطهر امامزاده جعفربن موسی الکاظم(ع) ختم میشود، صحنههای چشمگیری از تاریخ را پیش چشم مردم به تصویر میکشد.
پیشوا دارای ۴۸ پارچه آبادی دارای سکنه است که از شمال به شهرستان پاکدشت، از جنوب به بخش جوادآباد شهرستان ورامین، از غرب به شهرستان ورامین و از شرق به شهرستان گرمسار محدود است.
اقتصاد مردم شهرستان پیشوا بر پایه کشاورزی استوار است و مهمترین فرآوردههای کشاورزی آن را غلات، صیفیجات، گیاهان صنعتی و محصولات باغی و گلخانهای تشکیل میدهد.
آب و هوای این شهرستان معتدل و خشک است و قرار گرفتن در مجاورت دشت کویر، رشته کوههای البرز و بادهای مرطوب و بارانزای غربی اقلیم آن را تحت تأثیر خود قرار داده است.
واقع شدن بخش مرکزی شهرستان بر فراز تپهای مرتفع، زیبایی دو چندانی به آن داده و خیابانها و کوچههای تو درو تو که همگی به مرقد مطهر امامزاده جعفر(ع) ختم میشود زیبایی دو چندانی به آن بخشیده است.
قرار گرفتن دهها آثار تاریخی ، بقاع متبرک امامزادگان و جاذبه های طبیعی این شهرستان را به محیطی آرام برای بازدید گردشگران تبدیل کرده است .
آثار به دست آمده از کاوشهای باستانشناسی، دیرینگی سکنای انسان را در پیشوا به نیمۀ هزارۀ ۲ قبل از میلاد نشان میدهد و آثار به دست آمده از اکتشافات باستانشناسی آنها را به تمدن سفال خاکستری نشان میدهد.
پیشوا مبداء قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۴۲
پیشوای مقدس، نه فقط به خاطر میزبانی از برادر امام رضا(ع) که به دلیل قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۴۲ نیز معروف است، قیامی که از صحن مطهر امامزاده جعفربن موسی الکاظم(ع) آغاز شد و مردم این دیار، کفنپوش به سمت تهران راه افتادند تا با خون خود، پایههای رژیم ستمشاهی سست را سست کرده و زمینه پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن سال ۵۷ فراهم کنند.
این شهرستان به غیر از مرقد مطهر امامزاده جعفر، از دهها اثر تاریخی که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده برخوردار است و جاذبههای زیست محیطی منحصر به فرد آن میتواند اوقات خوشی را برای گردشگران نوروزی به همراه داشته باشد. آثار تاریخی پیشوا، از قلعه نظامی ساسانی تا بازار صفوی آثار تاریخی پیشوا، ریشه در تاریخ کهن این دیار دارد، از بزرگترین قلعه نظامی خشتی جهان و تپههای باستانی تا بازار قدیمی صفوی این شهرستان، نشان از قدمت این منطقه دارد که بازدید از آن میتواند اوقات خوشی را برای گردشگران به همراه داشته باشد.
بازار پیشوا
بازار قدیمی پیشوا بازار قدیمی پیشوا یادگاری از دوره صفویه است که با قدم زدن در آن میتوان گذر تاریخ را به خوبی مشاهده کرد و مغازه ها و حجره های قدیمی این بازار کمتر شکل مدرن و امروزی به خود گرفته اند و در آن می توان معماری دوره صفویه را از نزدیک لمس کرد .
بازار قدیمی پیشوا علاوه بر محلی برای کسب و کار مردم، شاهد وقایع مهم تاریخی نیز بوده که یکی از مهمترین آن، تیرباران شدن ارشدالدوله، از یاران وفادار محمدعلی شاه در انقلاب مشروطه است.
بازار قدیمی پیشوا، یکی از شاهدان قیام خونین کفن پوشان دشت ورامین در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ است، قیامی که در آن مردم این دیار به منظور حمایت از امام خمینی(ره) کفن بر تن کرده و پای پیاده به سمت تهران به راه افتادند و در این مسیر جان خود را تقدیم اسلام کردند.
مرقد مطهر امامزاده جعفر(ع)
مرقد مطهر امامزاده جعفر (ع) به این شهرستان پیشوا تقدس خاصی بخشیده به گونهای که این امامزاده مورد توجه خاص مردم منطقه بوده و از سایر نقاط ایران نیز برای عرض ادب به کنار مرقد مطهرش گرد میآیند.
گنبد بقعه امامزاده جعفر(ع) فیروزهای است که در دوره صفویه بنا شده و در سال ۱۲۲۷قمری به وسیله فتحعلی شاه قاجار تعمیر شده است، این گنبد دارای ۲۱متر ارتفاع از سطح زمین و ۹/۵متر قطر دارد و به شیوه دو پوسته ساخته شده که فاصله بین دو پوسته ۷متر میباشد که با توجه به سبک معماری و آثار تزئینی روی گنبد و نیز قدمت تاریخی در ردیف آثار ارزشمند معماری مذهبی ایران به شمار میرود.
داخل مقبره تا ارتفاع ۱.۵ متری با کاشی معرق به رنگ فیروزهای، مشکی، زرد سفید بر زمینه لاجوردی با نقوش تزئینی اسلامی مزین میباشد و به احتمال قریب به یقین این کاشیها جزو تزئینات اولیه بنا میباشد که در بالای ازاره تماما آئینه کاری شدهاست.
قلعه ایرج
این قلعه باستانی که در تاریخ ۱۱ شهریور ماه سال ۸۲ به شمار ۹۸۳۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده ، اثری قدیمی و منحصر به فرد است که تاخت و تاز عوامل طبیعی و دخالتهای انسانی، بخش مهمی از آن را از بین برده و امروز فقط دیوارههای بلند آن خودنمایی میکند.
به گفته اکثرنظر مورخین، قلعه ایرج یک دژ نظامی و محل استقرار ادوات جنگی و نظامیان بوده و گرچه مشخص نیست که چه سلسلهای و در چه تاریخی ،این دژ مستحکم را بنا کرده اند ولی برخی آن را مربوط به دوره کیانیان میدانند که آن را برای مقابله با حمله تورانیان احداث نمودهاند .
آجرهای به کار رفته در رشته قنات قدیمی این قلعه، به دوره ساسانیان بر میگردد و آثار کشف شده از آن، قدمتی بیش از ۳ هزار سال را نشان میدهد، طول این قلعه هزار ۲۱۴متر و عرض آن هزار و ۱۵۰ متر میباشد که در ضلع شمالی ۳۴ برج ، ضلع جنوبی ۴۲ برج و بر روی اضلاع شرقی و غربی ۳۶ برج وجود داشته که فرسایشهای جوی و دخالتهای انسانی باعث شده تا امروز اثری از این برجها وجود نداشته باشد.
امامزاده دو تن
امامزادگان خلیل الله و ابراهیم(ع) معروف به دو تن از جمله مراکز زیارتی پیشوا به حساب می آید؛ سبک معماری گنبدی شکل و بدون هیچ گونه تزئینات داخلی و خارجی که فقط سردر شرقی ورودی آن کتبیه کاری تعمیر بنا در سال ۱۳۷۵ هجری شمسی که توسط حاج عبدالوهاب تاجیک تعمیر شده است.
مدخل ورودی امامزاده رو به شرق است که در چند سال اخیر حسینه ای برای اجرای مراسم بنا شده و دری هم در قسمت شمال امامزاده باز کرده اند. ساختمان امامزاده از سطح زمین ۵۰ سانت پایین تر است، ایوانی بزرگ که در دوران قاجار الحاق شده است قسمت ورودی شرقی است. امامزاده ابراهیم(ع) روستای سناردک امامزاده ابراهیم(ع) در کنار جاده ابردژ یا قلعه بلند واقع شده است و ساختمان امامزاده ابراهیم در دست بازسازی کامل قرار گرفته است .
تپه سلام
تپه سلام، تپهای مرتفع سرسبز و پرطراوت که مشرف بر شهر و حرم امامزاده جعفربن موسی الکاظم(ع)است و چشم انداز زیبایی از دشت پیشوا و حتی جنوب شرق استان تهران را داراست.
فضای تپه از درختان کاج پوشیده شده و آبنما و آب روانی در آن جاری است که روح را جلا می دهد و مکان خوبی برای استراحت و تفریح محسوب می شود. مزار چهار شهید گمنام دوران هشت سال دفاع مقدس در این تپه مشرف به امامزاده جعفر(ع) واقع شده است .
تپه شغالی
این تپه در دامنه شمال غربی تپه های طبیعی شهر پیشوا واقع شده و عناصر معماری در آن، خشت خام و چینه است. نوع و سبک تزئینات اشیای سفالی و نیز شکل ساخت ظروف و مواد تشکیل دهنده آنها نشان می دهد که این مکان در اواخر هزاره ششم پیش از میلاد برای زیست انتخاب شده است. تپه شغالی در تاریخ ۱۱ شهریور ماه ۸۲ به ثبت ملی رسیدهاست.
تپه سفالین پیشوا
محوطه باستانی تپه سفالین شهر پیشوا که شامل زمینی وسیع به صورت تپه ماهورهای پراکنده است، که به طور کامل پوشیده از سفالینه های خاکستری و آجری منقوش هزاره دوم و آغازین سده های هزاره اول قبل از میلاد است. در کاوشهای صورت گرفته از عمق ۳۸۵ سانتی متری تپه سفالین شهر پیشوا، پس از یک لایحه سیلابی و بر روی خاک بکر، آثار و بقایای سفالهای مربوط به اواخر هزاره ششم و هزاره پنجم قبل از میلاد به دست آمده است.
پارک بزرگ جنگلی پیشوا
این پارک بر فراز تپههای مشرف بر شهر، محل اتراق و سیاحت خوبی برای بازدید کنندگان است که با وسعت بیش از ۴۰ هکتار یکی از بزرگترین و زیباترین پارکهای شهرستانهای جنوب شرق استان تهران است که پوشیده شده از درختهای سربه فلک کشیده سرو و کاج که زیبایی خاصی به شهر بخشیده است به طوری که از فواصل دور قابل رؤیت است.
یخچال های طبیعی
یخچال طبیعی سنتی روستای طارند سفلی و علیا از سه قسمت مخزن ، سقف و درب تشکیل شدهاست. بافت اولیه مخزن یخچال که از عمق چهار متری زمین ساخته شده این گروه یخچالها که در سرزمین کویری ایران بنا شده است خود به تنهایی گویای یک ورق از سند تاریخ دوران گذشته از سرزمین ورامین را حکایت می کند که به صورت دایره ای با گنبد بلند با ارتفاع ۹ متر از کف زمین است.
امامزاده یوسف رضا
امامزاده یوسف رضا (ع)در شمال قلعه ایرج و در روستایی به همین نام قرار گرفته که یکی از روستاهای سرسبز و آباد پیشوا است که به دلیل قرار گرفتن امامزاده یوسف رضا به این نام معروف شده، روستایی آباد و سرسبز که نام عارف بزرگ نیمه دوم قرن سوم را به خود گرفتهاست.
مقبره امامزاده یوسف رضا در وسط این روستا قرار گرفته و بنای زیبای آن خودنمایی میکند، نمای خارجی بنا از آجر ساخته شده و فیروزهای است، گنبد به صورت مخروطی هشت ضلعی ساخته شده که ضلع شرقی به وسیله پنجرهای دسترسی به فضای بین دو گنبد میسر میشود.
نمای داخلی در اضلاع مختلف و گنبد دارای تزیینات گچبری میباشد. سکوی مقبره به وسیله کاشیهای فیروزهای، لاجوردی و سفید تزیین شده است و پشت عمارت طرح خانقاه است.
شهرستان پیشوا در جنوب شرق استان تهران در جوار شهرستانهای ورامین و قرچک واقع شده است.
نظر شما