به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، به نقل از رسانههای محلی وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و آسیای میانه یک برنامه اقدام مشترک چهار ساله را به تصویب رساندند که حوزههایی مانند سیاست و امنیت، اقتصاد، حمل و نقل، منابع آب و انرژی، آموزش، بهداشت، فرهنگ، جوانان و ورزش را در بر میگیرد.
در این نشست بر تعهد مشترک برای تشکیل یک مشارکت پایدار و آیندهنگر بر اساس ارزشهای مشترک و منافع متقابل تاکید شد.
جاسم محمد البدیوی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، گفت: این دیدار بر تمایل دو طرف برای تقویت روابط و گفتوگوهای راهبردی و تلاش برای تامین منافع مشترکشان تاکید کرد. آنها با توجه به ارزشها، منافع و روابط تاریخی یک برنامه اقدام مشترک برای دوره ۲۰۲۳-۲۰۲۷، امضا کردند.
البدیوی افزود که این گفتوگوها علاوه بر تحولات منطقهای و بینالمللی، بر راههای تقویت روابط بین دو طرف متمرکز بود.
روزنامه الشرق الاوسط گزارش داد که در این دیدار که به ریاست بختیار سعیدوف وزیر امور خارجه ازبکستان برگزار شد، بر تعهد مشترک به شکلگیری مشارکتی پایدار و آیندهنگر بر اساس ارزشهای مشترک و منافع متقابل تاکید شد.
بر اساس گزارشها، شرکتکنندگان بر لزوم ارتقای مبادلات تجاری و سرمایهگذاری بین دو منطقه تاکید و بر اهمیت همکاری برای تضمین زنجیره تامین پایدار، حمل و نقل و اتصال ترانزیت، مواد غذایی، انرژی و منابع آب تاکید کردند.
آنها در مورد مسائل منطقهای و بین المللی تبادل نظر و بر اهمیت هماهنگی مواضع خود از طریق مکانیسمهای گفتوگوی استراتژیک تاکید کردند.
شرکتکنندگان در بیانیه ای بر اهمیت اجرای پروژه های سرمایه گذاری مشترک، توسعه انرژی پاک، رسیدگی به مشکلات زیست محیطی و به اشتراک گذاری بهترین شیوه ها در آموزش و بهداشت تاکید کردند.
طرفین همچنین پیشنهادات مربوط به مکانیسم های تشویق سرمایهگذاری از کشورهای شرکت کننده، از جمله پیشنهادات تاجیکستان و ازبکستان را مورد توجه قرار دادند و مسئولان بخش سرمایه گذاری هر دو طرف را تشویق کردند تا این پیشنهادات را مطالعه و سازوکارهای موثر برای ترویج سرمایه گذاری بین دو منطقه را بررسی کنند.
ابراز نگرانی در مورد عمل نکردن اسرائیل به تعهدات بین المللی
بر اساس گزارشها، شورای وزیران شورای همکاری خلیج فارس نگرانی عمیق خود را نسبت به تشدید تنش خطرناک نظامی اخیر در منطقه و تأثیر آن بر امنیت و ثبات منطقه ابراز کرده است.
در این بیانیه آنها همچنین از اسرائیل خواستند تا به تعهدات خود بر اساس قوانین بین المللی بشردوستانه برای ارائه بلامانع همه کمک های بشردوستانه و تامین نیازهای اساسی به مردم غزه عمل کند.
برگزاری نشست فوق العاده در باره تنشهای اخیر خاورمیانه
شورا همچنین جلسه فوق العاده ای را نیز برای بحث در مورد تشدید تنش ها برگزار کرد. این نشست در مقر سفارت قطر در تاشکند در حاشیه نشست وزیران مشترک شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای آسیای مرکزی برگزار شد.
این شورا در بیانیه ای بر اهمیت کاهش فوری تنش ها برای حفظ امنیت و ثبات منطقه تاکید کرد. در این بیانیه بر لزوم تلاش مشترک همه طرف ها و روی آوردن به دیپلماسی به عنوان روشی موثر برای حل مناقشات، ضمن اعمال حداکثر خویشتنداری و حفظ منطقه و مردم آن از خطرات جنگ تاکید شد.
نشست افتتاحیه وزیران گفت و گوی راهبردی شورای همکاری خلیج فارس و آسیای مرکزی در تاریخ ۷ سپتامبر ۲۰۲۲ ( ۱۶ شهریور ۱۴۰۱) در ریاض برگزار شد. در این مراسم وزرای خارجه عربستان سعودی، قطر، کویت، امارات متحده عربی، بحرین، عمان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان حضور داشتند.
طرفین درباره موضوعات مهم در دستور کار بین المللی گفت و گو کردند. همچنین مسایل امنیت منطقه و گام های بعدی برای ایجاد همکاری های موثر در زمینه های تجاری، اقتصادی، سرمایه گذاری و فرهنگی مطرح شد.
اولین اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای آسیای مرکزی نیز در ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۳ (۱۰ تیر ۱۴۰۲) برگزار شد. این اجلاس که اولین در نوع خود بود، نشان دهنده تمایل کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای ایجاد مشارکت با جامعه بین المللی به منظور ارتقای سطح جهانی است.
نظر شما