۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۶:۰۰
کد خبر: 85450774
T T
۴ نفر

برچسب‌ها

طرح صلح «شی جین‌پینگ» برای جنگ اوکراین محقق می‌شود؟

۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، ۱۶:۰۰
کد خبر: 85450774
طرح صلح «شی جین‌پینگ» برای جنگ اوکراین محقق می‌شود؟

تهران - ایرنا - کارشناسان و تحلیلگران چینی با بیان‌ اینکه که این کشور با داشتن موضع بی‌طرفی، بانی صلح بین ایران و عربستان‌سعودی بوده است، اعتقاد دارند، پیشنهاد صلح چهار ماده‌ای «شی جین‌پینگ» برای پایان دادن به جنگ بین روسیه و اوکراین نیز بر پایه منطق و مقبولیت استوار است.

به گزارش روز شنبه ایرنا شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین چهار اصل را مطرح کرده است که به گفته او برای دستیابی به صلح نهایی بین روسیه و اوکراین ضروری است.

شینهوا نوشته است که جین‌پینگ هفته گذشته در گفت‌وگو با اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان در پکن، درباره بحران اوکراین، به تفصیل به بحث و تبادل نظر پرداخت. خبرگزاری چین به نقل از جین‌پینگ، چهار اصل پیشنهادی وی را اینگونه توصیف کرد و نوشت: در درجه اول، باید حفظ صلح و ثبات و اجتناب از بهره‌برداری خودخواهانه را در اولویت قرار دهیم. دوم اینکه، باید به‌جای آتش‌افروزی، شرایط را تعدیل و اوضاع را آرام کنیم. در وهله سوم، باید برای احیای صلح و خودداری از تشدید تنش، شرط بگذاریم و چهارم اینکه، باید آثار منفی بر اقتصاد جهان را کاهش داده و از تضعیف ثبات صنایع جهانی و زنجیره تامین، خودداری کنیم.

بیورن‌الکساندردوبن کارشناس روابط بین‌الملل دانشگاه «جی‌لین» چین در گفت و گو با نشریه «ساوث چاینا مورنین با بیان اینکه پکن میان ایران وعربستان‌سعودی میانجی‌گری کرد و خواستارآتش‌بس فوری درغزه شد، تصریح کرد: بدبینانه‌ترین تفسیر این موضوع می تواند در دیدگاه جهانی پکن به‌عنوان یک صلح‌جوی جهانی دیده شود.

وی گفت: لی‌خوی نماینده ویژه چین درامور «روسیه-اوکراین» با در نظر گرفتن وضعیت حمایتی متزلزل اروپا و عقب‌نشینی‌های اخیر کی‌یف در میدان‌های جنگ به بروکسل رفت. دوبن تاکید کرد تلاش‌های پکن در اروپا را می‌توان به عنوان یک سیگنال مسوولانه به این کشورها دانست. لی هوی اخیرا از کی یف، ورشو، پاریس، برلین، بروکسل و مسکو بازدید کرده است تا در مورد مناقشه اوکراین گفت و گو کند.

ویکتور گائو کارشناس چین در دانشگاه «سوچو» درهمین راستا اظهار، داشت: کشورهای‌غربی یا سازمان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) به رهبری واشنگتن، موضع واحد و ثابتی درمورد حمایت ازاوکراین ندارند.

لی با تاکید براینکه تنش میان طرف‌های درگیر میانجی‌گری را دشوار کرده است، افزود: روسیه و اوکراین توافق کرده‌اند که این موضوع را راه گفت‌وگوهای حل شود.

مسکو گفته است که آماده مذاکره با کی‌یف است، اما اوکراین اصرار دارد که تا زمانی که نیروهای روسیه از خاکش خارج نشوند، مذاکرات را آغاز نخواهد کرد - شرطی که مسکو آن را نمی پذیرد. لاوروف در مصاحبه‌ای گفته که طرح صلح پیشنهادی اوکراینی از آن جهت بی معناست که بر اساس گزینه‌های غیرقابل قبولی چون خروج روسیه از مناطق تحت کنترلش بنا شده است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در گفت‌وگو با روزنامه ایزوستیا گفت، یک نشست صلح پیشنهادی تا وقتی که اصول اساسی و اصلی شان شامل اجازه حضور روسیه در آن تغییر نکند، موفق نخواهد بود.

ویکتور گائو هم تاکید کرد: پیشنهاد صلح چین "واقع‌بینانه" است

وی از بی‌طرفی چین در این درگیری دفاع کرد و گفت: پکن هرگز شهرهای «کریمه» و چهاراستان شرقی اوکراین را به عنوان بخشی از روسیه به رسمیت نشناخته و تاکید کرده است که تمامیت ارضی و حاکمیت همه کشورها توسط منشور سازمان ملل محافظت می شود.

روسیه تهاجم خود به اوکراین را به عنوان پاسخی به گسترش ناتو درشرق، کی‌یف می‌خواهد به آن بپیوندد، توجیه کرده است و بر مبارزه برای منافع خود تاکید کرده است.

وو فی کارشناس مطالعات روسیه در دانشگاه «جی‌نان» چین در همین راستا اظهار داشت: درگیری طولانی‌مدت بر هدف مسکو برای تایید مجدد وضعیت خود به عنوان یک قدرت ژئوپلیتیکی بزرگ تاکید دارد.

وی افزود: پیشنهاد لی برای دعوت از مسکو در نشست «صلح» درسوئیس با مخالفت روبرو شد و مقامات اتحادیه اروپا این طرح را غیرقابل اجرا توصیف کردند.

دیدار شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین با شولزنشان داد که پکن ممکن است به تلاش‌های خود ادامه دهد و برلین گفت که آنها توافق کرده‌اند که «هماهنگی فشرده» در مورد سوئیس و «کنفرانس‌های صلح بین‌المللی آینده» داشته باشند.

به دنبال اعلام سوئیس برای میزبانی از یک کنفرانس صلح در مورد اوکراین در ماه‌های آینده، پکن تاکید کرده است که پیش از برگزاری نشست صلح کار زیادی باید انجام شود.

لین جیان سخنگوی وزارت خارجه چین هفته گذشته اعلام کرد که شی جین‌پینگ رئیس جمهور این کشور از برگزاری یک نشست صلح بین‌المللی در زمان مقتضی و با مشارکت برابر همه طرف‌ها حمایت می‌کند.

لین اضافه کرد: پکن باور دارد که هر مناقشه‌ای باید در نهایت از طریق کانال‌های دیپلماتیک و مذاکره‌های سیاسی حل شود. تنها راه خروج از بحران اوکراین سر میز مذاکره است.

دولت سوئیس به تازگی اعلام کرده است که در نیمه ماه ژوئن (خرداد) میزبان کنفرانس صلح اوکراین با حضور مقام‌های بلندپایه خواهد بود، اما روسیه در آن شرکت نخواهد کرد.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان پس از گفتگوی هفته گذشته با شی در پکن، گفت که دو طرف توافق کرده‌اند که «هماهنگی فشرده و مثبتی» برای ترویج این کنفرانس داشته باشند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین از این بیانیه استقبال کرد و گفت که چین می‌تواند به ایجاد «صلح عادلانه» برای کشورش کمک کند.

چین و روسیه در سال‌های اخیر همکاری‌های اقتصادی و تماس‌های دیپلماتیک خود را افزایش داده‌اند و شراکت راهبردی آنها از زمان شروع جنگ اوکراین نزدیک‌تر شده است.

در حالی که چین می‌گوید یک کشور بی‌طرف در مناقشه اوکراین است و حتی به دنبال ایفای نقش میانجی در آن است، به دلیل امتناع از محکوم کردن حمله مسکو مورد انتقاد قرار گرفته است.

شولتس گفت که از شی جین‌پینگ خواسته است تا از اهرم‌های خود در رابطه با روسیه برای تحت فشار قرار دادن آن برای پایان دادن به جنگ «بی‌معنا» در اوکراین و خروج نیروهایش استفاده کند.

تلویزیون دولتی چین سه شنبه هفته گذشته گفت که شی «چهار اصل برای جلوگیری از خارج شدن بحران اوکراین از کنترل و بازگرداندن صلح» را مطرح کرده است.

شی گفت که کشورها باید بر حفظ صلح و ثبات تمرکز کنند و از تلاش برای دستیابی به دستاوردهای خودخواهانه اجتناب کرده و آتش جنگ را شعله‌ور نکنند.

رئیس جمهور چین خاطرنشان کرد: ما باید شرایطی را برای بازگرداندن صلح ایجاد کنیم و از تشدید تنش‌ها خودداری کنیم.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha