«سید محمد مرندی» عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران روز شنبه در گفتوگو با ایرنا در تحلیل ابعاد سفر رئیسجمهور به پاکستان در سال ۱۴۰۳ این سفر را مهم توصیف کرد و گفت: این سفر بعد از درگیری نظامی بین ایران و رژیم صهیونیستی در حالی انجام شد که نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه اش به دلیل بحران عظیم در غزه به ندرت به خارج سفر میکنند اما در ست در این برهه تاریخی، آیت الله رئیسی دقیقا بعد از تنش نظامی میان ایران و اسرائیل به پاکستان سفر کرد و نمایشگاه اکسپو نیز در تهران برگزار شد که نشانه اقتدار جمهوری اسلامی و عادی بودن شرایط در کشور است.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه دولت جدید پاکستان از اهمیت ارتباط تهران و اسلام آباد آگاه است، به ویژه اینکه در سراسر جهان و جهان اسلام از پاسخ ایران به تجاوزات رژیم صهیونیستی استقبال شد، گفت: دولت جدید پاکستان نیز علاقهمند بود در کنار حکومتی و نظامی دیده شود که بیشترین زحمات را برای ملت فلسطین متحمل شده است.
دولت جدید پاکستان میخواست در کنار حامیان فلسطین دیده شود
مرندی با بیان اینکه موضع گیری های اخیر ایران علیه رژیم صهیونیستی موجب همگرایی بیشتر ملت ایران و پاکستان شده است، گفت: در سفر رئیسجمهور به پاکستان، مردم و مسئولان این کشور از ضرباتی که جمهوری اسلامی به رژیم صهیونیستی وارد کرده و حمایتی که ایران از مقاومت در سراسر منطقه و بهخصوص غزه میکند، حمایت جدی شد.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: استقبال پر شور دانشجویان، علمای شیعه، سنی، تجار و مردم عادی از رئیس جمهور به این دلیل بود که در ماههای اخیر فقط دولت ایران و محور مقاومت بود که از مردم غزه حمایت کرد. علاوه بر این پاسخ تنبیهی جمهوری اسلامی به اسرائیل حقیقتا موجب ارتقای جایگاه ایران در میان افکار عمومی پاکستان شده است.
عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران در ارزیابی خود از امضای تفاهمنامههای مهم امنیتی، مرزی، اقتصادی و انرژی میان دو کشور اظهار کرد: تفاهمنامههای امنیتی به تدریج کمک میکند که امنیت مرز دو کشور تقویت شود، علاوه بر این تبادل محصولات کشاورزی و دامی بین ایران و پاکستان با توجه به همسایگی دو کشور موجب میشود،محصولات کشاورزی برای ما ارزانتر تمام شود. لذا تفاهم نامههای واردات و صادرات محصولات کشاورزی اثرات بسیار مثبتی را در معیشت مردم خواهد داشت.
کارشناس روابط بینالملل درباره اینکه بهرهبرداری از پروژه سد چند منظوره در سریلانکا چه پیامی برای کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین دارد و دیپلماسی ایران را در چه موقعیتی قرار داده است، گفت: سران سریلانکا در سخنرانیهای خود از میزان توانمندی جمهوری اسلامی در حوزه فناوریهای نوین اظهار شگفتی میکردند و این پیروزی و موفقیت بزرگی برای کشور بود و موجب خواهد شد در آینده پروژههای جدیدی به مهندسان ایرانی واگذار شود و نفوذ ایران در منطقه و فراتر از منطقه افزایش یابد.
به گزارش ایرنا، آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران صبح روز گذشته - سوم اردیبهشت ماه - به وقت محلی در راس یک هیات عالی رتبه سیاسی - اقتصادی وارد پایتخت پاکستان شد و در بدو ورود به پایگاه هوایی نورخان فرودگاه که فرودگاه ویژه مهمانان بلندپایه خارجی به شمار میرود، از سوی ریاض حسین پیرزاده وزیر فدرال مسکن دولت پاکستان، رضا امیری مقدم سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان و جمعی از مسئولان ارشد سیاسی و نظامی کشور میزبان مورد استقبال قرار گرفتند.
مراسم ورود هیات بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و استقبال از آیتالله سید ابراهیم رئیسی به صورت مستقیم از تلویزیون ملی پاکستان پخش شد.
در اولین دیدار کاری رئیس جمهوری اسلامی ایران در اسلامآباد، وزیر امور خارجه پاکستان به دیدار آیتالله سید ابراهیم رئیسی رفت و از مواضع تهران در منطقه به ویژه در حمایت از فلسطین قدردانی کرد.
در ادامه سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان به اسلام آباد، پس از انجام مراسم استقبال رسمی از رئیس جمهور کشورمان از سوی محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان، مقامات ارشد دو کشور با یکدیگر نهال به نشانه دوستی دو ملت در خاک کاخ نخست وزیری پاکستان کاشتند و پس از آن دیدار دو جانبه هیات بلندپایه دو کشور به ریاست سران ایران و پاکستان برگزار شد.
پس از آن نشست خبری مشترک آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان و محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان در اسلام آباد برگزار شد و در ادامه هشت سند همکاری در بخشهای مختلف تجارت، علم و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضایی بین مقامات عالیرتبه ایران و پاکستان در حضور آیت الله رئیسی و محمد شهباز شریف به امضا رسید.
«ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاههای مرزی مشترک»، «همکاری در بخش سینما و رسانه»، «همکاری در بخش بهداشت دامی»، «همکاریهای امنیتی»، «همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی»، «همکاری در بخش استاندارد» و «همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضایی در امور مدنی و تجاری» از مهمترین اسناد همکاری میان دو کشور بود که از سوی وزرای راه و شهرسازی، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی و روسای سازمانهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و استاندارد با همتایان پاکستانی موضوعات این ۸ سند همکاری است.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه برنامه های سفر۲ روزه خود به پاکستان عصر روز گذشته با "آصف علی زرداری" همتای پاکستانی خود دیدار و با تشریح برخی زمینههای مساعد برای گسترش همکاریها و روابط ایران و پاکستان از جمله در حوزه انرژی، بر اهمیت امنیت بهویژه در مرزهای مشترک دو کشور برای رونق تبادلات مرزی تأکید کرد.
دیدار سناتور محمد اسحاق دار وزیر امور خارجه پاکستان، دیدار «سردار ایاز صادق» رئیس مجلس ملی پاکستان، دیدار «یوسف رضا گیلانی» رئیس مجلس سنای پاکستان، دیدار جمعی از نخبگان علمی، فرهنگی، مذهبی و اقتصادی پاکستان، دیدار «آصف علی زرداری» رئیس جمهور پاکستان با رئیس جمهور کشورمان، دیدار ژنرال "سید عاصم منیر" فرمانده ارتش پاکستان، دیدار احمد وحیدی وزیر کشور با همتای پاکستانی، رونمایی از یادمان نامگذاری یکی از بزرگترین و اصلیترین خیابانهای شهر اسلامآباد به نام «ایران» از دیگر برنامه های هیات عالی رتبه ایران در روز نخست سفر به پاکستان بود.
در دومین روز سفر رئیس جمهور کشورمان نیز صبح امروز، آیت الله رئیسی به همراه وزیر مسکن پاکستان عازم شهر «لاهور»، قلب فرهنگی این کشور شد و به آرامگاه اقبال لاهوری رفت و به مقام این شاعر و فیلسوف معاصر پاکستانی ادای احترام کرد.
آیتالله رئیسی با قرائت فاتحه در آرامگاه اقبال لاهوری، در جریان قدمت اماکن تاریخی این منطقه قرار گرفت و دفتریادبود این مکان تاریخی را امضا کرد.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه برای سخنرانی به دانشگاه جی سی شهر لاهور رفت و مورد استقبال رئیس و اعضای هیات علمی این دانشگاه که قدمتی ۱۶۰ ساله دارد، قرار گرفت.
در ادامه رئیس جمهور به کراچی پرجمعیتترین شهر پاکستان رفت، این شهر دارای بنادر مهم بوده و به عنوان قلب اقتصادی این کشور شناخته میشود. پس از استقلال پاکستان کراچی اولین پایتخت آن بود.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ و تشکیل حکومت جمهوری اسلامی، پاکستان اولین کشوری بود که آن را به رسمیت شناخت. ایران هم اولین کشوری بود که بعد از استقلال پاکستان در سال ۱۹۴۷ میلادی، این همسایه خود را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت. این موضوع مهم، به عنوان یک پیشینه و پشتیبان بزرگ برای روابط سیاسی دوستانه تهران - اسلامآباد به شمار میرود.
از زمان استقلال پاکستان، ایران و پاکستان از روابط دیپلماتیک برخوردارند و برغم برخی فراز و فرودها، همواره از روابط خوب و نزدیکی داشتهاند.
پاکستان به خوبی به جایگاه، ثبات و اقتدار جمهوری اسلامی ایران به عنوان لنگرگاه ثبات و امنیت منطقه واقف است و به دلیل داشتن نزدیک به یک هزار کیلومتر مرز مشترک با ایران، نیاز شدید به انرژی و وجود ارتباط قلبی میان مردم دو کشور، تقویت مناسبات سیاسی، نظامی، امنیتی، فرهنگی، اقتصاد و اجتماعی با ایران را یک ضرورت میداند.
نظر شما