به گزارش ایرنا، گرچه در دولت سیزدهم مسوولان استان و کشور از رشد ۱۸ پلهای در شاخص بهبود فضای کسبوکار، رشد ۲۶ پلهای در امنیت سرمایهگذاری و رتبه سوم گلستان در حوزه اشتغال خبر میدهند اما نرخ اشتغال را نمیتوان در یک برهه زمانی خاص بررسی کرد چراکه برای محاسبه این شاخص باید تعداد کل نیروهای کار شاغل را بر تعداد کل نیروهای کار تقسیم کرد لذا نرخ اشتغال مرهون تلاش همه دولتهاست، در واقع هر دولتی بر حسب توان و قدرتی که داشت نخودی در آش اشتغال انداخته است.
ایجاد اشتغال همیشه مورد انتظار جامعه و کوتاهی در آن، مورد گلایه کارشناسان و تحلیلگران بوده اما گاهی اوقات برخی افراد به ناصواب و یا مغرضانه مطالبی مینگارند تا اشتغال بهعنوان مهمترین شاخصه بهبود اقتصادی دستاویز غرضورزیهای شخصی و یا سیاسی شود.
کسانی که روزگاری به خاطر تذکر استاندار وقت گلستان در دولت قبل به مساله تولید و اشتغال بیان میکردند " آقای استاندار گوش این مدیران از تهدید پُر است و به آن عادت دارند" امروزه منتقد مسوولانی هستند که موفق شدند این خطه شمالی را از بحران نیروی انسانی بیکار نجات دهند؛ معضلی که بارها از سوی استانداران گذشته نسبت به آن هشدار داده میشد و میتوانست به یک تهدید و آسیب اجتماعی بدل شود.
بیان آمارها نیز از سوی مسوولان وقت مدیریت و برنامهریزی استان در دولت قبل در سال ۱۳۹۷، نشان میدهد زمانی که نرخ بیکاری فصلی در گلستان به ۱۰.۷ درصد رسیده بود گلستان با این شاخصه در کشور در رتبه سیزدهم قرار داشت و این مساله بیانگر اوضاع بد اقتصادی دولت گذشته و ناکامی آن در حل بحران اشتغال گلستان است.
در آن زمان بسیاری از شغلهای ایجاد شده از سوی برخی کارشناسان، غیرواقعی و مورد نقد قرار گرفته بود و حتی با وجود راستیآزماییها هیچگاه آمار درست اشتغال از سوی مسوولان وقت استان مطرح نشد.
اگر بخواهیم به وضعیت اقتصادی دولت قبل آن هم در ایستگاه پایانی گریزی بزنیم کافی است سری به یادداشت "هادی حق شناس" استاندار سابق گلستان در سال ۱۴۰۰ بزنیم که در آن یادداشت دلسوزانه به مسوولان وقت دولت تذکر میدهد "اگر ما نرخ بیکاری ۲ رقمی داریم، تورم ۲ رقمی داریم، کسری بودجه وجود دارد، نرخ استهلاک سرمایه افزایش یافته و شاخصهایی از این دست روند مطلوب ندارند شاید بتوان گفت به یک دلیل اساسی است که همان عدم سرمایهگذاری است."
حال امروز گلستان در دولت سیزدهم از آن زمستانِ سخت اقتصادی عبور کرده و این مساله گرچه برای گلستانیها که با رشد هشت درصدی اقتصادی روبهرو شدند خبر خوشایندی است اما انتقاد همیشگی مخالفان دولت با ارائه آمارهای فصلی و انتشار آمارهای ضد و نقیض که یا برگرفته از عدم آگاهی در حوزه اقتصادی و یا قلمفرسایی مغرضانه است حاشیهای بالاتر از متن آن هم برای یکی از مهمترین دستاوردهای دولت سیزدهم در گلستان ایجاد کردند.
خبرنگار ایرنا برای راستیآزمایی مسائل بیان شده بدون تعارف به دفتر مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان رفت تا از آخرین وضعیت گلستان در این حوزه مطلع شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان به رتبه سوم گلستان در حوزه اشتغال اشاره کرد و گفت: این رتبه بندی توسط نهاد ریاست جمهوری و با هماهنگی شورای عالی اشتغال کشور انجام شده است، همچنین مسوول دبیرخانه شورای عالی اشتغال کشور در سفر به گلستان این آمار را در جمع خبرنگاران و مسوولان استان اعلام کردند.
حسینعلی خواجهمظفری با بیان اینکه این رتبهبندی براساس شاخصهای مختلف از جمله نرخ بیکاری، میزان اشتغال ثبتشده و امثال آن اعلام میشود و تنها شامل اشتغال نیست، افزود: اولین شاخص آن میزان مشارکت اقتصادی است، با افزایش ۲.۱ درصدی مشارکت اقتصادی در استان، طبیعی است که نرخ بیکاری مقدار کمی افزایش یابد.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۲ هزار نفر از طریق سامانه جستجوی شغل به کارگیری شدند، خاطرنشان کرد: شاخص بعدی میزان ثبت شغل است که میزان اشتغال ثبتشده از سوی دستگاههای اجرایی گلستان بیش از تعهد بود.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان؛ این استان در صحتسنجی اشتغال و برگزاری منظم کارگروههای اشتغال جزو استانهای پیشرو است.
معاون اشتغال ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان نیز در این باره به ایرنا گفت: استان گلستان سال ۱۴۰۱ را با نرخ مشارکت ۳۷.۶ درصد به پایان رساند که این شاخص در سال ۱۴۰۲ با ۲.۱ درصد افزایش به ۳۹.۷ درصد رسید.
وحید بای با بیان اینکه نرخ بیکاری سال ۱۴۰۲ افزایش ۰.۶ درصدی داشته که منشا آن افزایش نرخ مشارکت اقتصادی است، افزود: تعهد اشتغال ما در سال ۱۴۰۲، ایجاد ۲۵ هزار و ۸۰ شغل بوده و تا اول اردیبهشت که امکان ثبت آمار اشتغال توسط دستگاههای اجرایی استان وجود داشت اشتغال ۲۹ هزار و ۹۹۲ نفر در آن به ثبت رسیده که رشد ۱۱۸ درصدی را نشان می دهد.
وی تاکید کرد: مجموع نرخ بیکاری در سال ۱۴۰۱، حدود ۹ درصد بود که این عدد در سال گذشته به ۹.۶ درصد افزایش پیدا کرد که این افزایش یکی از دلایل مهم آن افزایش ۲.۱ درصدی نرخ مشارکت بوده است.
یکی دیگر از شاخصههای که به بهبود وضعیت اشتغال گلستان کمک میکند سرمایهگذاری است که در همین راستا برای بررسی وضعیت استان در این حوزه به سراغ مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گلستان رفتیم.
روحالله صلبی به خبرنگار ایرنا گفت: در حالی که از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۴۰۰، پنج مورد سرمایهگذاری خارجی در استان انجام شده بود، فقط در سال ۱۴۰۱ پنج پروژه سرمایهگذاری به ارزش ۹.۷۵ میلیون دلار در استان انجام شد که این شاخص در سال ۱۴۰۲ به ۱۴.۷۵ میلیون دلار افزایش پیدا کرد.
به گفته مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گلستان؛ سرمایه گذاری خارجی در گلستان طی ۲ سال گذشته ۱۰ برابر ۱۰ سال گذشته رشد داشته است.
وی با بیان اینکه دولت در حوزه اشتغال به دنبال افزایش بهرهوری، اشتغال و کاهش تورم است، افزود: یکی از مقولههایی که در دولت سیزدهم به طور جدی پیگیری شد اعطای تسهیلات تبصره ۱۶ و ۱۸ است.
صلبی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ سهمیه استان گلستان در بند الف تبصره ۱۸، پرداخت هزار و ۱۵ میلیارد تومان تسهیلات بود اما مبلغ پراختی در استان گلستان هزار و ۳۳۳ میلیارد تومان بود و رشد ۲۸ درصدی داشت.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گلستان اضافه کرد: برآورد ما از میزان اشتغال ایجاد شده از بستر تسهیلات تکلیفی تبصره ۱۶ و ۱۸ که در سامانه رصد به ثبت رسیده اشتغالزایی برای هفت هزار نفر است.
وی با بیان اینکه عمده فعالیتهای استان گلستان در حوزه کشاورزی است، گفت: به همین علت در برخی فصول میزان اشتغال بالاتر و در برخی فصول پایینتر است، با تلاشی که به همت تیم اقتصادی استان گلستان به ریاست استاندار گلستان، معاون هماهنگی امور اقتصادی و دیگر مدیران دستگاههای اجرایی و با همراهی بانکهای عامل استان انجام شده شاخصههای اقتصادی مثبت در این حوزه افزایش یافته که از جمله آنها افزایش ضریب جینی است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گلستان به پرداخت تسهیلات تکلیفی جزء سه و چهار ویژه افراد کمبرخوردار و نهادهای حمایتی اشاره کرد و افزود: میانگین کشوری در این بخش ۲۰ درصد است اما استان گلستان در این بخش ۲۸ درصد پرداخت کرده و همین مساله موجب کاهش ضریب جینی شده که این مساله حاکی از رعایت عدالت در پرداختها است.
صلبی متذکر شد: برخی پروژهها مانند پتروشیمی، آشوراده و میگو اشتغالزایی بالایی به همراه دارند و استان را به جایگاه واقعی خود میرسانند اما اثرات مطلوب آن طی سالهای بعد مشخص میشود.
شیطنتهای رسانهای در خصوص آمار اشتغال گلستان باعث شد حتی استاندار هم به این موضوع واکنش نشان دهد.
علیمحمد زنگانه در همایش تجلیل از شوراها که با حضور نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار شد گریزی به وضعیت اشتغال و اقدامات دولت مردمی در گلستان زد که از سوی شوراییان مورد تشویق قرار گرفت.
استاندار گلستان خطاب به افرادی که با شیطنت رسانهای و ارائه آمار غیرواقعی به دنبال نادیده گرفتن عملکرد دولت سیزدهم هستند گفت با وجود این بیمهریها باز هم به تلاش خود ادامه داده و لحظهای از عمل به وظیفه خود شانه خالی نمیکنیم.
وی با بیان اینکه نرخ بیکاری با حوزه اشتغال متفاوت است، ابراز داشت: رتبه سوم گلستان در حوزه اشتغال که از سوی نهاد ریاست جمهوری اعلام شده شاخصههای مختلف از جمله افزایش نرخ مشارکت اقتصادی، اشتغال دانشآموختگان، توزیع عادلانه تسهیلات و مانند آن را شامل میشود و تنها شامل نرخ بیکاری نیست.
استاندار گلستان همچنین تاکید کرد: نماینده ولیفقیه، خدمتگزاران مردم، مجمع نمایندگان، فعالان سیاسی و دلسوزان استان و خانه احزاب پای کار گلستان ایستادهاند و حرکت استان رو به جلو است.
نظر شما