به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا ، نشست هم اندیشی وزیران ادوار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دهم اردیبهشت ماه به میزبانی محمدعلی زلفیگل در این وزارتخانه برگزار شد.
در این نشست حجت الاسلام و المسلمین علیرضا صدرحسینی، حجت الاسلام و المسلمین محسن قمی، حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی، حسن عارفی، محمد رضا هاشمی گلپایگانی، جعفر توفیقی، محمد مهدی زاهدی، مصطفی معین، کامران دانشجو_ رضا فرجی دانا، منصور غلامی و محمد علی زلفی گل حضور داشتند.
شاید یکی از بهترین سنتهایی که زلفیگل در دوره وزارت خود به آن بسیار بها میدهد، حضور پیشکسوتان هر عرصه است، از روسای دانشگاهها گرفته که در هر مراسم تودیع و معارفه همه را دعوت میکند تا برگزاری نشستهای ویژه با وزیران پیشین علوم فارغ از تفاوت دیدگاه های سیاسی. در این نشست هم وزیران و روسای نهاد در ادوار مختلف ضمن ابراز خرسندی از توجه و احترام به پیشکسوتان و پیشینیان و همچنین انتقال تجربه و استفاده از ظرفیت فکری آنها از این سنت حسنه که توسط وزیرعلوم دولت سیزدهم ایجاد شده است، قدردانی و تشکر کردند.
براساس اعلام وزارت علوم، وزیران پیشین در این جلسه هم اندیشی، بر لزوم استفاده از پژوهش های بومی در تالیف کتب درسی تاکید داشتند. تا ایران اسلامی بتواند همچون گذشته مجددا پرچم دار علم و فناوری در دنیا باشد. تلاش برای ایفای نقش اعضای هیئت علمی به عنوان مهم ترین بازیگر در آموزش عالی و ایجاد انگیزه و نشاط لازم در آنها برای این امر و البته احترام ویژه برای وی و مهیا کردن امکان ارایه نظرات این قشر فرهیخته به شرط عدم ساختارشکنی، از مواردی بود که در این جمع مطرح شد.
تلاش برای توجه به تالیف کتب درسی فارغ از موضوع رتبه اعضای هیئت علمی و دعوت از اساتید برجسته برای تالیف کتابهای مرجع درسی از موارد مورد اشاره بود. توجه به لزوم استمرار جریان علم و فناوری کشور نیز از مباحث دیگر مطرح شده در این نشست بود که در این خصوص گزارش مهمی در مجلس خبرگان از ۴۰ سال علم وفناوری کشور و نقش کلیدی مقام معظم رهبری در این پیشرفت تهیه و ارائه شده است.
تاکید بر ضرورت تالیف کتب درسی بومی در علوم انسانی و تلاش برای انجام پیمایش های علمی برای اخذ نظرات اساتید این سرزمین با توجه به ظرفیتهای ایجاد شده در وزارت علوم محور دیگری از مباحث این جلسه بود. بزرگ مردان عرصه آموزش عالی همچنین تاکید کردند که مشکلات اساتید دانشگاه ها باید بررسی ویژه شود تا بتوان آنها چارهای اندیشید. اهمیت جذب دانشجویان بینالملل هم از دید این جمع پنهان نماند و بر لزوم ترغیب جذب دانشجویان خارجی که در قانون برنامه ششم و هفتم آمده است، تاکید شد.
در این جلسه پیشنهادهای عملیاتی برای برقراری ارتباط موثر بین حوزه و دانشگاه هم مطرح شد، از جمله اینکه سه دانشگاه به صورت پایلوت انتخاب بشوند که هرکدام یک میز مشترک با یکی از حوزه های علمیه قم داشته و بتوانند با هم همکاری علمی داشته باشند و کارهای پژوهشی مشترک تعریف کنند و در صورت موفقیت، به دیگر دانشگاهها تعمیم داده شود. احیای شورای عالی عتف، حضور رییس جمهور و اهتمام و توجه وی برای حضور در جلسات شورای عتف با وجود تعطیلی و حضور نیافتن روسای جمهور پیشین به مدت ۱۱ سال از مباحث دیگر مطرح شده در این نشست بود.
به عقیده شرکت کنندگان در این نشست، شورای عتف میتواند دستگاههای تولیدی، صنعتی و اقتصادی را در سیاستگذاری همراه کند و بر این اساس دستگاه ها میتوانند در اجرا هم دخیل شوند و بنابراین میتوان دانشگاهها را به عنوان محور پیشرفت کشور در نظر گرفت و دیوار بین دانشگاه، مجلس و دولت را برچید تا دانشگاه بتواند نقش اصلی خود را ایفا کند.
تقویت هیاتهای امنا به گونه ای که بتوانند نقش جدی تری به عنوان رکن مهم دانشگاه در سیاست گذاری مسایل اصلی دانشگاه ایفا کنند نیز بحث بعدی این جمع بود. توجه به مسئولیت اجتماعی دانشگاه و تاکید بر اینکه دانشگاه باید به رسالت خود که همانا اهمیت دادن به مسائل جامعه و کشور است نیز در این جمع مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گفته این فرهیختگان میزان اهمیت علم و فناوری در کشور زمانی مشخص شد که ترورها از حوزه سیاسی و نظامی به سمت ترور دانشمندان و افراد علمی متمایل شد و این نشان دهنده اهمیت پیشرفت علمی بود به گونهای که قدرت های استکباری به سمت حذف نیروهای علمی رفتند تا از پیشرفت کشور جلوگیری کنند. تلاش برای افزایش ادبیات مشترک نیروهای جوان کشور به گونهای که بتوانند با دیگر نسلها ارتباط بیشتری برقرار کنند نیز از دیگر دغدغهها و مباحثی بود که در این نشست مطرح شد. حتی کنشگری و حساسیت وزیران و اعضای جلسه ادواردهم مورد بحث قرار گرفت و تاکید شد که این فرهیختگان هم باید به نقاط مهم و حیاتی نظام و اینده کشور حساس باشند و کنشگری و اعلام موضع کنند، سختی ها و موفقیتهای دوره مدیریت خود را مطرح کنند تا جوانان و دانشجویان به آینده امید داشته باشند.
در این نشست تاکید شد که سختی های گذشته کشور در ادوار مختلف باید بیان شود تا مردم و جوانان بدانند اگر الان سختی هایی وجود دارد قبلا هم بوده اما با تلاش،کوشش، تدبیر و مقاومتی که اتفاق افتاد موفقیت های بزرگ حاصل شد. پای عملیات وعده صادق هم به این نشست باز شد و تاکید شد که پایه مهم عملیات وعده صادق علم و فناوری بود. تربیت نیروی انسانی فناور، محقق و معتقد به چارچوب ها و مبانی اسلام و انقلاب باعث شد که این عملیات با موفقیت انجام شود. تقویت عشق و اعتقاد در اساتید با توجه ویژه به مباحث فرهنگی نیز از دیگر مباحث مطرح شده در این نشست بود.
در این نشست همچنین پیشنهاد شد که مشکلات فرهنگی به فرهنگستان های علوم ارایه شود تا آنها با ظرفیتی که دارند به سوالات پاسخ دهند. اشاره شد که گاهی به فرهنگ کشور و دانشگاه ها بی توجهی شده، قوانین مهم کشور در حوزه های مختلف از جمله آزاد اندیشی، حجاب و عفاف و مصوبات مربوط به سندهای توسعه علمی کشور و سند نقشه جامع علمی کشور اگر اجرایی شود بسیاری از مشکلات حل می شود. استفاده از ظرفیت اساتیدی که در حوزه های فرهنگی نظر دارند و کار کرده اند و دانشجویانی که در این حوزه فعال بودند نیز در این نشست مورد بررسی و تاکید پیشکسوتان قرار گرفت. پیشنهاد تشکیل منظم جلسات با موضوعات مشخص و با مصوباتی که حالت اتاق فکر در حوزه های مختلف داشته باشد هم مطرح شد.
در این نشست این بحث هم مطرح شد که گاهی مسائلی که ارتباط با وزارت علوم ندارد به وزارت عتف تحمیل می شود و وزارت باید پاسخگوی مشکلاتی باشد که عامل ایجاد آن نیست، از جمله مسئله فرهنگ. دانشگاه ها مدتهاست که بیش از اندازه وارد سیاست بازی شده اند و باید تلاش شود که دانشگاه ها به معنای واقعی سیاسی باشند. در این جلسه اذعان شد که وزرات علوم یکی از موفق ترین بخش های کشور بوده و وقتی توفیقات را دشمنان میبینند در حوزه های مختلف حمله های گسترده ای به حوزه های علم و فناوری میکنند که نشان دهنده پیشرفت فوق العاده است و باید تلاش کرد که رفتار ما در راستای خواست دشمن نباشد. در این نشست پیشنهاد برگزاری هر ۶ ماه یکبار چنین نشستهایی هم مطرح شد.
در پایان، میزبان مراسم که زلفیگل بود در جمعبندی خود تاکید کرد که عملیات وعده صادق محصول پیشرفتهای علم و فناورانه و تربیت نیروی انسانی است که در وزارت علوم اتفاق افتاده است و این جزو افتخارات وزارت علوم است. اگر کسی قصد دارد که جایگاهی در دنیا داشته باشد بهترین راه این است که در حوزه علم و فناوری سرمایه گذاری کند.
نظر شما