به گزارش ایرنا، مازندران ۱۲ کرسی در مجلس شورای اسلامی دارد که از ۹ حوزه انتخابیه با رأی مردم راهی خانه ملت میشوند. از این ۹ حوزه انتخابیه هم سه حوزه انتخابیه دارای ۲ کرسی هستند. «ساری و میاندورود»، «بابل» و «قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی» سه حوزه انتخابیه مازندران هستند که ۲ کرسی در مجلس شورای اسلامی دارند.
در انتخابات مجلس دوازدهم رقابت در یکی از این سه حوزه انتخابیه یعنی «قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی» به مرحله دوم کشیده شد. حوزه انتخابیهای که در همه ادوار گذشته مجلس مردم آن تحولخواه ظاهر شدند و همواره ترکیب نمایندگان خود را تغییر دادند.
نگاهی به ۱۱ دوره پیشین و حتی دوره دوازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه «قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی» این نکته قابل توجه را یادآوری میکند که مردم این حوزه انتخابیه در هیچ کدام از دورهها ترکیب قبلی را به خانه ملت نفرستادند و گاهی هر ۲ نماینده و گاهی هم یک نماینده را تغییر دادند. نکته بسیار مهمی که از دوره دوم تا همین دوره دوازدهم به چشم میآید.
دوره نخست / ۱۳۵۸:
این حوزه انتخابیه که آن زمان هنوز به پنج شهرستان تقسیم نشده بود و چهار شهرستان سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی از نظر تقسیمات جغرافیایی زیرمجموعه شهرستان قائمشهر بودند. اما با توجه به گستردگی جمعیت از همان زمان برای این حوزه انتخابیه ۲ کرسی در مجلس شورای اسلامی در نظر گرفته شد.
مردم این حوزه انتخابیه در نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی احمد علیزاده و جواد شیرازیان را به عنوان نمایندگان خود به خانه ملت معرفی کردند.
دوره دوم / ۱۳۶۳:
زمان دومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی که فروردین ۱۳۶۳ برگزار شد، این حوزه انتخابیه دارای ۲ شهرستان شده بود. سوادکوه از سال ۱۳۵۹ شهرستان شد و نام حوزه انتخابیه به قائمشهر و سوادکوه تغییر کرد.
مردم این حوزه انتخابیه در آن انتخابات خانهتکانی کردند و ۲ نماینده جدید را به مجلس فرستادند. با رأی مردم حجتالاسلام عبدالعلی قنبری قادیکلایی و حجتالاسلام ابوطالب حبیبی وکلای قائمشهریها و سوادکوهیها در مجلس دوم شدند.
دوره سوم / ۱۳۶۷:
۱۹ فروردین ۱۳۶۷ مردم سراسر کشور برای برگزاری سومین انتخابات مجلس شورای اسلامی پای صندوقهای رأی رفتند. شهروندان شهرستانهای سوادکوه و قائمشهر در این انتخابات هم به ترکیب پیشین رأی ندادند و دست به تغییر زدند.
حجتالاسلام ابوطالب حبیبی که در دوره دوم راهی مجلس شده بود توانست در سومین دوره هم نماینده مردم این حوزه انتخابیه شود، اما کرسی عبدالعلی قنبری قادیکلایی به همولایتی او یعنی صالح روحانیزاده سپرده شد.
به این ترتیب در مجلس سوم صالح روحانیزاده و ابوطالب حبیبی نمایندگی مردم قائمشهر و سوادکوه را بر عهده گرفتند.
دوره چهارم / ۱۳۷۱:
انتخابات چهارمین دوره مجلس شورای اسلامی ۲۱ فروردین ۱۳۷۱ برگزار شد و باز هم یکی از کرسینشینهای این حوزه انتخابیه در خانه ملت تغییر کرد.
حجتالاسلام صالح روحانیزاده توانست برای دومین دوره پیاپی راهی مجلس شود، اما حجتالاسلام ابوطالب حبیبی که در دورههای دوم و سوم مجلسنشین شده بود، در این دوره جای خود را به حجتالاسلام عسکری فقیه علیآبادی داد.
بنابراین صالح روحانیزاده و عسکری فقیه علیآبادی نمایندگان این حوزه انتخابیه در مجلس چهارم شدند.
دوره پنجم / ۱۳۷۴:
۱۸ اسفند ۱۳۷۴ پنجمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شد. این بار مردم در این حوزه انتخابیه دست به تغییر هر ۲ کرسی زدند و ترکیب را به طور کلی تغییر دادند.
آیتالله علمی معلمی که در حال حاضر نماینده مازندران در مجلس خبرگان رهبری است در آن انتخابات نامزد شد و با رأی مردم به مجلس راه یافت.
عزتالله اکبری تالارپشتی هم دیگر نماینده مردم این حوزه انتخابیه شد تا با بازماندن هر ۲ نماینده مردم این منطقه در مجلس چهارم از ورود به مجلس پنجم، یک بار دیگر رأی به تغییر از سوی مردم این حوزه انتخابیه ثبت شود.
دوره ششم / ۱۳۷۸:
در زمان انتخابات مجلس ششم که ۲۹ بهمن ۱۳۷۸ برگزار شد جویبار هم به شهرستان تبدیل شده بود و حالا تعداد شهرستانهای این حوزه انتخابیه به سه شهرستان افزایش یافته بود.
اکثریت مردم شهرستانهای قائمشهر، سوادکوه و جویبار این بار هم تصمیم گرفتند تا ترکیب نمایندگان خود در مجلس شورای اسلامی را تغییر دهند و هیچکدام از ۲ نماینده این حوزه در مجلس پنجم به مجلس ششم راه نیافتند.
با رأی مردم غلامرضا گرزین و ولیالله رعیت به عنوان نمایندگان قائمشهر، سوادکوه و جویبار به ششمین دوره مجلس شورای اسلامی راه یافتند.
دوره هفتم / ۱۳۸۲:
یکم اسفند ۱۳۸۲ مردم حوزههای انتخابیه سراسر کشور برای انتخاب نمایندگان خود در هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی پای صندوقهای رأی رفتند.
ترکیب نمایندگان حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار باز هم تغییر کرد. این بار فقط یک کرسی با رأی اکثریت مردم تغییر کرد. ولیالله رعیت توانست کرسی خود را حفظ کند، اما کرسی دیگر با رأی مردم به قربانعلی نعمتزاده سپرده شد.
دوره هشتم / ۱۳۸۶:
۲۴ اسفند ۱۳۸۶ هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شد و باز هم هر ۲ کرسینشین حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار تغییر کردند.
سید علی ادیانیراد برای نخستین بار توانست از این حوزه انتخابیه وارد مجلس شود و عزتالله اکبری تالارپشتی هم که در مجلس پنجم یک بار نماینده این منطقه شده بود، یک بار دیگر پس از ۲ دوره جا ماندن از مجلس توانست آراءِ اکثریت مردم را جلب کند.
به این ترتیب هر ۲ کرسی نمایندگی مجلس این حوزه انتخابیه در مجلس هشتم نیز تغییر کرد.
دوره نهم / ۱۳۹۰:
نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ۱۲ اسفد ۱۳۹۰ برگزار شد و باز هم همان تغییر در ترکیب نمایندگان حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه و جویبار در آن تکرار شد.
اکثریت مردم این سه شهرستان این هیچ کدام از ۲ نماینده خود در مجلس هشتم را به مجلس نهم نفرستادند و کمال علیپور خنکداری و سید هادی حسینی نمایندگان قائمشهر، سوادکوه و جویبار در مجلس نهم شدند تا روند تغییر ترکیب نمایندگان در این حوزه انتخابیه همچنان ادامه داشته باشد.
دوره دهم / ۱۳۹۴:
زمان برگزاری انتخابات مجلس دهم با شهرستان شدن کیاکلا در سال ۱۳۹۱ که به احترام سردار شهید احمد کشوری شهرستان سیمرغ نام گرفت و همچنین ایجاد شدن یک شهرستان جدید دیگر با مرکزیت شیرگاه به نام سوادکوه شمالی در سال ۱۳۹۲، تعداد شهرستانهای این حوزه انتخابیه به چهار شهرستان افزایش یافت.
اکثریت مردم شهرستانهای قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی باز هم به اینکه ترکیب دوره گذشته را به مجلس بفرستند رضایت ندادند و یک بار دیگر هر ۲ نماینده را تغییر دادند.
این بار سید علی ادیانیراد که در مجلس هشتم راهی مجلس شده بود همراه با عبدالله رضیان با اکثریت آراءِ مردم راهی مجلس شدند.
یکی از نکات انتخابات مجلس دهم در این حوزه انتخابیه به مرحله دوم کشیده شدن انتخابات مانند انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ بود. کمال علیپور که در انتخابات مجلس دوازدهم راهی مرحله دوم شد، در انتخابات مجلس دهم نیز با ۴۶ هزار و ۵۱۲ رأی همراه با سید علی ادیانیراد به دور دوم انتخابات راه یافته بود. او در دور دوم ۴۸ هزار و ۸۹۴ رأی کسب کرد، اما رقیبش با ۵۱ هزار و ۲۲ رأی برنده مرحله دوم انتخابات شد و علیپور خنکداری از راهیابی به مجلس دهم باز ماند.
دوره یازدهم / ۱۳۹۸:
دوم اسفند ۱۳۹۸ انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار شد و یک بار دیگر تغییر در این حوزه انتخابیه رقم خورد.
هیچ کدام از ۲ نماینده این حوزه انتخابیه در مجلس دهم نتوانستند راهی مجلس یازدهم شوند و با رأی اکثریت مردم کمال علیپور و کیوان مرادیان نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی شدند.
دوره دوازدهم / ۱۴۰۲:
در انتخابات مجلس دوازدهم که ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد نیز باز هم مردم این حوزه انتخابیه به تغییر نمایندگان خود رأی دادند. البته این انتخابات به دور دوم کشیده شد و هیچکدام از ۵۷ نامزدی که در این رقابت انتخاباتی شرکت کرده بودند نتوانستند حد نصاب یکپنجم آراءِ مأخوذه را کسب کنند. در نهایت طبق ماده ۱۰ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی به تعداد ۲ برابر کرسیهای این حوزه انتخابیه، نامزدهای برتر این رقابت انتخاباتی به مرحله دوم راه یافتند که بر اساس آرا، عمران عباسی کالی، مصطفی معلمی، کمال علیپور و علی کشوری در گردونه رقابت باقی ماندند.
سرنوشت کرسیهای این حوزه انتخابیه پایان امروز مشخص میشود و ۲ نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی برای یک دوره چهار ساله معرفی میشوند. اما با توجه به جا ماندن کیوان مرادیان از رقابت انتخاباتی، حتی در صورت انتخاب شدن کمال علیپور که البته پیشینه شکست در مرحله دوم انتخابات را دارد، باز هم یکی از ۲ کرسی این حوزه انتخابیه در مجلس شورای اسلامی تغییر کرده است.
این تغییر پیاپی و مستمر نمایندگان حوزه انتخابیه قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی در همه ادوار پیشین مجلس شورای اسلامی میتواند حاوی پیام و تلنگری به نمایندگان این حوزه در مجلس دوازدهم باشد. پیامی که مردم پای صندوقهای رأی با رأی خود بیان میکنند.
نظر شما