«علی فراهانی» روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا، افزود: شرایط مختلف از جمله تغذیه دام یکی از زمینههای از بین رفتن یک گونه گیاهی است، ۱۶۰ گونه گیاه دارویی استان مرکزی به دلیل وجود دام احتمال از بین رفتن داشت که بذر این گیاهان شناسایی و در مرکز تحقیقات علیآباد اراک تکثیر داده شد که از نابودی این گیاهان جلوگیری شود.
وی عنوان کرد: ایجاد اشتغال نیز یکی از اهداف ایجاد این مرکز تحقیقات بود، در مرکز گونههای گیاه دارویی شناسایی و تکثیر داده میشود و در کنار تکثیر بازار فروش نیز مورد بررسی کارشناسان قرار میگیرد، در نهایت در خصوص کشت و بازار فروش گیاهان دارویی اطلاعات کامل در اختیار مردم قرار داده میشود و میتوانند از طریق این مشاوره کسب و کار راه بیندازند.
رییس بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی تاکید کرد: نیاز است مسئولان از تولید گیاهان دارویی حمایت کنند، متاسفانه نمونه گیاهان دارویی که در داخل کشور تولید میشوند از کشورهایی مانند چین وارد میشود و بازار داخلی برای تولیدکنندگان تحت تاثیر قرار میگیرد به همین دلیل باید در خصوص واردات گیاهان دارویی مشابه داخلی تصمیم مناسبی اتخاذ شود.
فراهانی ایجاد پارک بزرگ علمی و پژوهشی گیاهان دارویی استان از برنامههای مرکز تحقیقات علیآباد اراک است که در کنار این ظرفیت تحقیق بر روی اسانس و عطر گیاهان دارویی انجام و برنامه ایجاد بعد صنعتی برای تولید عطر نیز از اهداف این بخش است.
وی اظهار کرد: کلکسیون گیاهان دارویی استان مرکزی با کشت ۱۲۵ گونه بومی و غیر بومی در این مرکز طراحی شده است که به این طریق ذخایر ژنتیکی حفظ شود.
بیشتر بخوانید:
معرفی پنج گونه گیاه دارویی سازگار با اقلیم استان مرکزی و بازدهی در اراک
مکانیزاسیون کلید توسعه کشت گیاهان دارویی در استان مرکزی
رییس بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی عنوان کرد: ۷۰ گونه یک ساله و چند ساله در این مرکز نگهداری میشود که این گونهها در ۷۰ قطعه زمین به وسهت محدود کاشته شدهاند و یکی از مهمترین مکانهای حفظ گیاه دارویی استان است.
فراهانی با بیان اینکه مطالعه پارامترهای رشد و اثرات فواصل کاشت بر رشد بخشهای هوایی و زیرزمینی گیاه دارویی سنبلالطیب از جمله اقدامات پژوهشی این مرکز است، ادامه داد: بررسی کشت و اهلی کردن چهار گونه گیاه دارویی بومی استان، بررسی مقایسه فاصله کاشت بر روی تولید گیاه آویش و استخراج و شناسایی ترکیبهای شیمیایی اسانسی گل محمدی در پایههای مختلف کشت شده در استان مرکزی از دیگر موارد مورد مطالعه در این مرکز است.
وی ادامه داد: بررسی تنوع و ارتباط خصوصیات مورفولوژیکی و فنولوژیکی و تأثیر آنها بر عملکرد گل محمدی در استان مرکزی، بررسی سازگاری ژنوتیپها گل محمدی در استان مرکزی و بررسی تنوع ژنتیکی، سازگاری، انتخاب و معرفی مناسبترین ژرم پلاسم برخی گونههای آویشن از دیگر طرحهای مورد مطالعه در این مرکز است.
رییس بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی با اشاره به این نکته که برنامههای متعددی برنامهریزی شده است که به زودی در این مرکز اجرا میشود، گفت: بررسی سازگاری گونههای جمعآوری شده از طبیعت با شرایط زراعی در قالب طرحهای تحقیقاتی، شناسایی کمی و کیفی مواد موثر گیاهان دارویی کشت شده و مقایسه آنها با گونههای وحشی و ارائه روشهای مناسب اصلاحی جهت افزایش کمی و کیفی تولید در گونهها وحشی از جمله برنامههای این مرکز است.
فراهانی افزود: شناسایی اکوتیپهای مختلف گیاهان دارویی استان، شناسایی آفات و بیماری و علفهای هرز گیاهان دارویی در شرایط زراعی و تعیین بهترین زمان برداشت محصول با توجه به میزان تولید و ماده موثر در شرایط زراعی از دیگر برنامههای این مرکز است.
وی تاکید کرد: امروز به دلیل استقبال مردم از داروهای گیاهی، بیش از گذشته مورد توجه است به همین دلیل حفظ و گسترش آن در کنار حفاظت از گونههای بومی و غیر بومی صرفه اقتصادی نیز دارد.
احداث ایستگاه تحقیقاتی با هدف مطالعات پایه و کاربردی در زمینه جمع آوری، شناسایی، پرورش و بررسی مواد موثر گیاهان دارویی را مورد توجه بود به همین منظور در سال ۱۳۷۲ قطعه زمینی به وسعت ۱۱.۵ هکتار در کیلومتر ۲ جاده ارای - تهران با ویژگیهای مهم نزدیک بودن به شهر اراک، وجود ایستگاه سینوپتیک و کیفیت مناسب آب و خاک برای اجرای پروژههای تحقیقاتی و تأمین اهداف آموزشی و ترویجی در اختیار قرار گرفت.
نظر شما