به گزارش خبرنگار گروه علم وآموزش ایرنا، میرسامان پیشوایی امروز (چهارشنبه) در نوزدهمین کنفرانس دوروزه مهندسی صنایع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر به موضوع رشد تولید اشاره کرد و افزود: اگر نتوانیم این رشد را در یک دهه به اندازه پنج درصد داشته باشیم، عقب ماندگی دهه ۹۰ جبران نمی شود.
وی ادامه داد: بر اساس اسناد بالادستی رشد تولید در دهه ۹۰ باید دستکم هشت درصد می بود اما به طور متوسط یک درصد شد و رشد بهره وری هم که بخشی از آن از رشد تولید به دست میآید، حتی منهای ۶ دهم درصد هم بوده است که باید برای جبران عقب ماندگی قبلی کاری بکنیم.
پیشوایی با اشاره به فعالیت کشورهای دیگر گفت: برای نمونه مالزی در همان زمان رشد بهره وری بالای سه درصد داشته است. در حالی که در حوزه رشد تولید امید اصلی به بهره وری است که با بهبود بهرهوری حاصل شود، برای افزایش رشد اقتصادی هم به دلیل کمبود سرمایه گذاری، غیر از بهبود بهره وری راهی نداریم. بهره وری هم تخصص مهندسی صنایع است.
مصرف گاز کل اروپا ۳۵۰ و میزان مصرفی در ایران ۷۵۰ میلیون مترمکعب
استاد دانشگاه علم و صنعت با ارایه چند مثال ادامه داد: در سال گذشته در اوج مصرف در زمستان در روز ۷۵۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف می کردیم در حالی که کل صادرات روسیه به اروپا ۳۵۰ میلیون مترمکعب است و ما ۲ برابر بیشتر گاز مصرف می کردیم. یا از ۱۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی، امروز ۲۵ میلیون تن در طول زنجیره تامین تلف می شود یعنی غذای ۱۸ میلیون نفر انسان. در حالی که برای این مقدار محصول ۹ میلیارد مترمکعب آب مصرف می کنیم که کل مصرف شرب آب کشور است.
رییس سازمان ملی بهره وری با بیان اینکه در شاخص شدت مصرف انرژی شرایط نسبت به ۲ سال گذشته بهتر شده است، گفت: سوال این است که چرا مهندسی صنایع نمی تواند مدل هایی طراحی کند که در سراسر کشور و با وضعیت فعلی قابل اجرا باشد؟
۹ درصد گاز کشور صرف کورههای آجرپزی میشود
وی ادامه داد: در مورد ماجرای مصرف بالای گاز، متوجه شدیم ۹ درصد گاز کشور را کوره های آجرپزی مصرف می کنند و دلیل آن هم قدیمی بودن موتور این کوره هاست که متعلق به ۵۰ سال پیش است، در حالی که کوره های جدید یک سوم گاز مصرف می کنند ولی صاحبان صنعت به دلیل سود زیادی که داشتند، مایل به تعویض کوره ها و بهبود آن ندارند. زیرا قیمت گاز بسیار ارزان است و دولت مداخله قیمتی هم نمی خواهد بکند که موجب نارضایتی شود ولی در سازمان مدلی طراحی کردیم که سرمایه گذار بخش خصوصی کوره را عوض می کند و بخشی از گاز صرفه جویی شده را می خرد و به پتروشیمی ها می فروشد. این طرح سود خوبی برای همه ذی نفعان داشته است.
مهندسان صنایع برای افزایش بهرهوری طرح ارایه کنند
رییس سازمان ملی بهرهوری گفت: مهندسان صنایع باید دائم برای افزایش بهرهوری در حوزههای مختلف طرحهایی ارایه کند که قابل اجرا در سراسر کشور باشد.
پیشوایی خاطرنشان کرد: باید طرح هایی مشابه طراحی و اجرا کرد که مشکلات بخش های مختلف را در جهت بهبود بهره وری حل کند. در واقع مهندس صنایع باید دائم بگردد در حوزه هایی که بهره وری پایین است یا بهینگی ندارد، مشکل را حل کند.
وی افزود: نکته دیگر آینده نگری است. اکنون برخی مدیران دستگاه های اجرایی، خود تبدیل به مدیریت بحران شده اند زیرا در گذشته برای مشکل سازمان فکری نشده و مشکل به بحران تبدیل شده است.
نظر شما