مصطفی جمالی روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: هنوز امکان تولید پلاسما در کشور ایجاد نشده و در این زمینه به خارج از کشور وابسته هستیم. اکنون پلاسما در آلمان تبدیل به دارو میشود و به کشور باز میگردد؛ این اقدام هزینه را پایین میآورد اما وابسته هستیم و هر زمان ممکن است کمبود دارو به خاطر تحریمها و موارد مشابه ایجاد شود.
جمالی ادامه داد: وقتی بخش خصوصی اقدام به فروش پلاسما میکند، یعنی در ازای دریافت پول اهدای پلاسما صورت میگیرد؛ در این شرایط ممکن است افرادی که دچار کم خونی هستند و زمینه ابتلا به بیماریها را دارند، به خاطر دریافت پول در ازای اهدای پلاسما بیشتر این کار را انجام دهند و سلامتی آنان به خطر میافتد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران تاکید کرد: بزرگترین نگرانی در این زمینه این است که این حس نوعدوستی و اهدای ۱۰۰ درصد داوطلبانه از بین برود و عدهای به نیت پول گرفتن، پلاسما اهدا کنند و از این رو به نظر می رسد این موضوع آسیب زا است.
جمالی افزود: از بخش خصوصی انتظار داریم ضمن انجام دادن کار تجاری خود به اهدای داوطلبانه آسیب نزند و فروش پلاسمای خون رایج نشود.
ذخیره کیت و کیسههای خون گیری
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: ایجاد ذخیره اقلام راهبردی همچون کیت و کیسههای خونگیری به مدت ۶ ماه، افزایش میزان تولید خون کم لکوسیت برای کاهش واکنش های ناشی از تزریق خون از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد در سال ۱۴۰۱، آغاز اجرای آزمایش های مولکولی غربالگری، انجام اقدامات اولیه برای تقویت بانک HLA در حوزه سلول های بنیادی خون ساز از اقدامات صورت گرفته در دو سال اخیر به شمار می رود.
HLA نوعی آزمایش ژنتیکی است که برای تعیین تفاوتهای خاص در سیستم ایمنی فرد استفاده میشود؛ بیماران بر اساس تست HLA دستهبندی میشوند و مشخص میشود که چه نمونهای برای چه بیماری مناسب است. بر اساس نوع HLA، نمونههای ذخیره شده در بانک خون برای تزریق و پیوند به بیماران آماده میشوند.
جمالی افزود: راهاندازی آزمایشهای غربالگری آنتی بادی برای نخستین بار در کشور و راهاندازی بانک خون ناوگروه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از دیگر اقدامات صورت گرفته در دو سال اخیر است.
وی تصریح کرد: یکی از اولویتهای سازمان انتقال خون رشد و توسعه مراکز اهدای خون و بهروزرسانی تجهیزات و زیرساخت های انتقال خون در سراسر کشور است و نیاز داریم تا مشکلات را از نظر وضعیت تجهیزات و پشتیبانی رفع کنیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران همچنین گفت: برای تکمیل طرحهای احداث برخی ساختمانهای انتقال خون در استانها همچنین خرید سامانههای سیار اهدای خون، کامیونتهای یخچالدار، دستگاههای سانتریفیوژ یخچالدار، کانتینرهای نگهداری و حمل پلاسما با دمای منفی ۳۰ درجه، دستگاههای بلاست فریزر و دیزل ژنراتور برق اضطراری و تقویت زیر ساختهای فناوری و امنیتی نیاز به حمایت جدی داریم.
نظر شما