به گزارش خبرنگار ایرنا در لندن، درگیریها در غزه هرچه طولانیتر میشود، رژیم صهیونیستی در عرصه بینالمللی منزویتر و اختلافها میان حامیان تمامقد این رژیم در غرب و آنهایی که موضع نسبتا معتدلتری دارند بیشتر میشود.
در آخرین تحول صورت گرفته، سه کشور اروپایی ایرلند، اسپانیا و نروژ، دیروز (چهارشنبه) اعلام کردند که ۲۸ مه (هشتم خرداد) رسماً کشور مستقل فلسطین را به رسمیت خواهند شناخت. یوناس گار استور نخست وزیر نروژ با بیان اینکه جنگ غزه موجب تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطین شده است، هدف از شناسایی کشور مستقل فلسطین را تقویت رامالله توصیف کرد.
مایکل مارتین وزیر امور خارجه ایرلند هم تصمیم این کشور را حمایت از راه حل موسوم به «دو دولت» خواند و گفت: چارهای جز آغاز روند مذاکرات سیاسی وجود ندارد و همگان باید برای پایان جنگ در غزه تلاش کنند.
این تحول با عصبانیت رژیم صهیونیستی مواجه شده و وزیر امور خارجه این رژیم ضمن فراخواندن سفرای خود از این سه کشور اروپایی، ادعا کرده است که شناسایی فلسطین بعنوان یک کشور مستقل، به تضعیف اسرائیل و تقویت مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) منجر خواهد شد. وی بر همین اساس درباره عواقب این تصمیم به ایرلند، اسپانیا و نروژ هشدار داد.
با این حال گفته میشود که سایر کشورهای اروپایی نیز «به طور جدی» به دنبال شناسایی کشور مستقل فلسطین و اثر گذاری بر مذاکرات آتشبس در غزه هستند. گزارشها حاکیست که تماس بین ایرلند، اسپانیا، اسلوونی و مالت در خصوص شناسایی کشور مستقل فلسطین افزایش یافته است. این کشورها ۲۲ مارس (۳ فروردین۱۴۰۳) در بیانیه مشترکی اعلام کردند که در زمینه برداشتن اولین گامها برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین به توافق رسیدهاند. بلژیک هم که ریاست دورهای شورای اتحادیه اروپا را برعهده دارد به دنبال فرصتی است که با شناسایی فلسطین، بر تحقق راه حل موسوم به دو دولتی اثرگذار باشد.
از سویی حکم دیوان بینالمللی کیفری علیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ او، جنجال دیگری را در تلآویو و اردوگاه حامیان این رژیم در غرب ایجاد کرده است. دادستان دیوان بینالمللی کیفری در لاهه روز دوشنبه گذشته برای «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ این رژیم به دلیل ارتکاب جنایات جنگی علیه ملت فلسطین درخواست حکم بازداشت کرد.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد، همه کشورهایی که اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی را تصویب کردهاند، موظف به اجرای احکام این نهاد قضایی هستند. وی یادآور شد: اختیار و وظیفه دیوان کیفری بینالمللی، بهعنوان یک نهاد بینالمللی مستقل، پیگرد قانونی جدیترین جنایات براساس قوانین بینالمللی است.
او همچنین با صدور بیانیهای شدیداللحن توقف فوری عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در رفح را خواستار شده و به سران این رژیم هشدار داده است، حمله به منطقهای که بیش از یک میلیون آواره فلسطینی در آن پناه گرفتهاند، روابط دو جانبه را تضعیف میکند. وی در این بیانیه تصریح کرد: اتحادیه اروپا از اسرائیل می خواهد که از وخامت بیشتر وضعیت انسانی در غزه خودداری و گذرگاه رفح را باز کند. اگر اسرائیل به عملیات نظامی خود در رفح ادامه دهد، به ناچار فشار زیادی بر روابط اتحادیه اروپا با اسرائیل وارد خواهد کرد.
سخنگوی بورل بعدا اعلام کرد که این بیانیه مورد حمایت تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به غیر از یک کشور بوده است. «پیتر استانو» نامی از آن کشور نبرد اما گفت که این اختلاف نظرها امری طبیعی در روند صدور بیانیههای اتحادیه اروپاست.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این روزها بشدت تلاش میکند تا موضع کشورهای عضو را در سایه تشدید اوضاع غزه، هماهنگ کند. او دیروز در پی تصمیم سه کشور اروپایی برای شناسایی کشور مستقل فلسطین گفت که برای تقویت موضع مشترک اتحادیه اروپا «در چارچوب سیاست خارجی و امنیتی مشترک و همچنین بر اساس راه حل دو دولتی» به طور بیوقفه تلاش خواهد کرد.
اینکه او تا چه اندازه در این زمینه موفق خواهد شد مشخص نیست اما بدیهی است که هرچه آمار شهدای جنگ غزه و جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم و بیدفاع فلسطین بیشتر میشود، عرصه برای حامیان این رژیم در غرب تنگتر و همراهی با اشغالگران دشوارتر میشود.
نظر شما