سد گلورد آب‌بندان‌های شرق مازندران را پُر کرد
سد گلورد

ساری- ایرنا- سد ۱۱۵ میلیون مترمکعبی گلورد در شرق مازندران هرچند که هنوز به طور کامل به بهره‌برداری نرسیده و آبگیری کامل نشده، اما با همین ظرفیت ۲۰ درصدی آبگیری هم نقش مهمی در مهار سیلاب‌های نکارود و تامین آب کشاورزی شرق استان ایفا می‌کند که پر شدن ۸۰ درصد ظرفیت آب‌بندان‌های پایین‌دست این سد یکی از همین دستاوردهاست.

به گزارش ایرنا، تأمین آب کشاورزی طی چند سال اخیر که خشکسالی گریبان مازندران را گرفته و سنگِ پیش پای کشاورزان این استان شده یکی از دغدغه‌های مهم مدیران و کشاورزان این استان. چالشی که در برخی نقاط استان به ویژه مناطق شرقی بیشتر و برجسته‌تر به چشم می‌آید.

شرق مازندران شامل شهرستان‌های نکا، بهشهر و گلوگاه حدود ۳۰ هزار هکتار سطح زیر کشت دارد. منطقه‌ای که میزان بارش‌ها در آن کمتر از مناطق مرکزی و غربی استان است و به همین دلیل موضوع مهار آب‌های سطحی در آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. همین اهمیت نیز سبب شد چند دهه پیش برنامه‌ریزی برای ساخت یک سد در این منطقه آغاز شود. تصمیمی که به ساخت سد گلورد روی رودخانه نکارود منجر شد.

سال ۱۳۸۸ ساخت سد گلورد آغاز شد و پس از هشت سال در سال ۱۳۹۶ عملیات اجرایی ساخت بدنه و برخی تاسیسات سد پایان یافت. اما امکان آبگیری کامل سد وجود نداشت. زیرا در صورت آبگیری کامل سد بخشی از راه دسترسی روستاهای بالادست سد زیر آب می‌رفت و ارتباطات ساکنان حدود ۶۰ روستا با شهر قطع می‌شد. بنابراین باید جاده جایگزین برای این روستاها ساخته می‌شد و تا زمان ساخته شدن جاده جایگزین هم چاره‌ای جز آبگیری ۲۰ درصدی سد وجود نداشت. تصمیمی که از آن زمان تا کنون در حال اجراست.

آبگیری ۲۰ درصدی سد گلورد هرچند که کمتر از یک پنجم اثرگذاری واقعی این سازه را می‌تواند نشان دهد، اما با همین میزان آبگیری هم سد گلورد طی سال‌های اخیر کمک بزرگی به بخشی از کشاورزی شرق استان کرده است. در نظر گرفتن فرآیند رهاسازی و توزیع آب این سد از طریق شبکه آبیاری و زهکشی گلورد که همراه با ساخت سد اجرا شد سبب شده که آب نکارود با همین ظرفیت آبگیری ۲۰ درصدی سد گلورد به شکل مستمر و حساب‌شده‌ای وارد آب‌بندان‌های نکا و بهشهر شود تا تعدادی از کشاورزان این ۲ شهرستان در فصل کشت دغدغه کمتری برای تأمین آب کشتزارهای خود داشته باشند.

سد گلورد آب‌بندان‌های شرق مازندران را پُر کرد

توزیع ۲۵ میلیون مترمکعب آب نکارود در آب‌بندان‌های نکا و بهشهر

به گفته مدیر بهره‌برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب منطقه‌ای مازندران در سال آبی جاری -از یکم مهر ۱۴۰۲ تا کنون- ۴۰ میلیون متر مکعب از آورد رودخانه نکارود وارد مخزن سد گلورد شد که با رهاسازی ۲۵ میلیون مترمکعب از این میزان آورد اکنون ۸۰ درصد حجم آب‌بندان‌های ۲ شهرستان نکا و بهشهر پر شده است.

جواد دادویه روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سد گلورد هرچند که هنوز به طور کامل آبگیری نشد، اما نقش اثرگذاری در مهار سیلاب‌های نکارود و تأمین آب مورد نیاز کشتزارهای پایین‌دست این سد در شرق مازندران دارد.

وی افزود: با توجه به بارش‌های خوب چند ماه اخیر برنامه‌ریزی برای بهره‌گیری مناسب از آورد نکارود انجام شد که افزایش ۱۰۶ درصدی ذخیره آب در آب‌بندان‌های ۲ شهرستان نکا و بهشهر را به دنبال داشت و ذخیره آب در این سازه‌های بومی مهار آب‌های سطحی را از ۱۵ میلیون متر مکعب در زمان مشابه پارسال به ۳۱ میلیون متر مکعب در حال حاضر افزایش داد.

مدیر بهره‌برداری و نگهداری از تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۱۵ میلیون متر مکعب از آورد ۴۰ میلیون مترمکعبی رودخانه نکارود در مخزن سد گلورد موجود است. ۲۵ میلیون متر مکعب دیگر نیز با رهاسازی و انتقال از طریق شبکه آبیاری و زهکشی گلورد، میزان آب موجود در آب‌بندان‌های نکا و بهشهر را به ۳۱ میلیون متر مکعب رسانده است.

دادویه با بیان این‌که ۴۴ آب‌بندان در شهرستان بهشهر و هفت آب‌بندان در شهرستان نکا در تأمین آب کشاورزی این ۲ شهرستان نقش دارند، گفت: مجموع حجم ذخیره آب این ۵۱ آب‌بندان ۳۸.۵ میلیون متر مکعب است که ۸۰ درصد از این ظرفیت در حال حاضر پر شده و نگرانی کشاورزان این ۲ شهرستان را برای آبیاری کشتزارها در هفته‌های پیش رو کمتر کرده است.

سد گلورد آب‌بندان‌های شرق مازندران را پُر کرد

وی اظهار کرد: با توجه به وضعیت مناسب ذخیره آب در آب‌بندان‌های این ۲ شهرستان که امسال نسبت به سال گذشته شاهد هستیم امیدواریم چالش‌های کشاورزان نیز با همراهی آن‌ها در رعایت مصرف و نوبت‌بندی‌ها طی ماه‌های پیش رو برای تأمین آب برطرف شود. برنامه‌ریزی برای مدیریت تأمین و توزیع آب در این منطقه با توجه به این‌که معمولا تنش آبی بیشتری نسبت به سایر نقاط استان دارد با دقت و حساسیت دنبال می‌شود تا شاهد کمترین تنش و چالش در بخش آب کشاورزی منطقه باشیم.

به گزارش ایرنا، شرق مازندران شامل شهرستان‌های نکا، بهشهر و گلوگاه حدود ۳۰ هزار هکتار سطح زیر کشت دارد که برای تأمین آب حدود ۲۵ هزار هکتار از این کشتزارها ساخت سد و شبکه آبیاری و زهکشی گلورد برنامه‌ریزی شد.

سد ۱۱۵ میلیون متر مکعبی گلورد علاوه بر تأمین آب ۲۵ هزار هکتار از کشتزارهای پایین‌دست و کنترل سیلاب و کاهش خسارات ناشی از سیل، امکان تاکین آب آشامیدنی ساکنان پنج شهر و ۸۹ روستای شرق استان را نیز دارد.

این سد با توجه به در حال ساخت بودن جاده جایگزین روستاهای بالادست سد گلورد به زمان آبگیری کامل نزدیک می‌شود. با تزریق اعتبارات مورد نیاز برای تکمیل این طرح در دولت سیزدهم در حال حاضر نصب قطعات سازه پل بزرگ زیرقوسی سد گلورد به پیشرفت فیزیکی ۲۳ درصدی رسیده و می‌توان پیش‌بینی کرد که این بخش از پروژه امسال به طور کامل پایان یابد و آبگیری کامل سد نیز آغاز شود. برای ساخت مجموعه سد گلورد تا کنون ۱۱ هزار میلیارد ریال هزینه شده که از این مبلغ حدود هفت هزار میلیارد ریال در دولت سیزدهم تامین شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha