به گزارش خبرنگار ایرنا، با نامگذاری سال ۱۴۰۳ بعنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» از سوی رهبر معظم انقلاب، تکاپوی بسیاری در گوشه گوشه کشور برای تحقق این شعار شکل گرفت و ایدههای مختلفی به منظور بهکارگیری ظرفیتها در عرصههای گوناگون جهت اجرایی کردن این رویکرد ارائه شد.
بدون شک شعار امسال بیانگر اهمیت توجه به تولید ملی و نقش حیاتی مشارکت همگانی مردم در تحقق این هدفگذاری ملی است، از این رو بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران به ارائه راهکارهایی برای تحقق این شعار در عرصه اقتصادی پرداختند.
اگرچه شعار سال ۱۴۰۳ هم مانند دیگر شعارهای سال نو، رنگ و بوی اقتصادی دارد اما برخی معتقدند این شعار تنها یک مقوله اقتصادی و مربوط به تولیدات در حوزه اقتصادی نیست بلکه جهش در تولید میتواند با مشارکت مردم در عرصه فرهنگ و هنر نیز رقم بخورد.
تخصیص اعتبارات وزارت با هدف تحقق شعار سال
معاون هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در این باره گفت: شعار سال ۱۴۰۳ با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» انگیزه بسیاری در میان مدیران و مردم ایجاد کرد؛ در این شعار محور افزایش تولید، مشارکت با مردم است.
سید رسول موسوینژادیان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از دستگاههای اجرایی است که میتواند در امر تحقق این شعار به صورت عملیاتی وارد میدان شود؛ امسال حتی فرآیند تخصیص اعتبارات و بودجهریزی این وزارتخانه نیز با همین هدف تعریف شد به گونهای که وقتی به اعتبارات فصل پنجم سیاستها و برنامههای تدوین شده وزارت فرهنگ و ارشاد نگاهی بیندازیم متوجه خواهیم شد که هر اقدامی با محور بخش خصوصی و مردم تعریف شده و اعتبارات هم با همین هدف تخصیص یافته است.
وی ادامه داد: به طور کلی اصحاب فرهنگ و هنر و تشکلهایی که در این عرصه فعالیت دارند میتوانند نقش مهمی در زمینه تحقق شعار سال ایفا کنند، نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در حمایت، هدایت و نظارت تعریف شده است.
جهش تولیدات فرهنگی و هنری با بهرهگیری از مشارکت هنرمندان و فرهنگوران
موسوینژادیان سیاستگذاری وزارت ارشاد مبنی بر بهرهگیری از مشارکتهای مردمی را رویکردی متفاوت از سالهای گذشته دانست و گفت: این رویکرد موجبات افزایش کیفیت و کمیت را در تولید آثار هنری فراهم میکند؛ در واقع با اجرای این ایده بدنه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وارد عرصه اجرا نمیشود و امور اجرایی به بخش خصوصی سپرده میشود.
معاون هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس افزود: با بهرهگیری از مشارکت تشکلهای مردمی در حوزه فرهنگ و هنر بخش نظارت و هدایت که یکی از بخشهای مهم و غیرقابل واگذاری در وزارت فرهنگ و هنر به شمار میرود با قدرت بیشتری توسط متولیان فرهنگی پیش میرود.
وی اضافه کرد: زمانی که پروژههای فرهنگی و هنری در قالب طرحهای مشخص به تشکلهایی مانند مؤسسات تک منظوره و چند منظوره، کانونهای تبلیغاتی، مؤسسات قرآنی، انتشارات، چاپخانهها، آموزشگاههای آزاد هنری، کانونهای فرهنگی هنری مساجد و انجمنهای هنری وابسته به وزارت واگذار شود شاهد اتفاقات خوبی در این عرصه خواهیم بود.
تشکلها و مؤسسات بهترین بازوهای اجرایی برای فعالیتهای فرهنگی و هنری
او این تشکلها و مؤسسات را بهترین بازوهای اجرایی برای انجام فعالیتهای فرهنگی و هنری دانست و گفت: بهرهگیری از تخصص افراد با تجربه در این تشکلها و توسعه کمی فعالیتهای فرهنگی و هنری از مزایای اجرایی کردن شعار سال در عرصه فرهنگ و هنر است.
معاون هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس یادآور شد: طی ۲سال گذشته هم به جز اعتبارات ابلاغی برای اجرای برنامههای مصوب و جاری، اعتبارات مشخص دیگری هم اضافه شده که ظرفیتهای حمایتی وزارت از فعالیتهای فرهنگی و هنری را به شدت افزایش داده است.
موسوینژادیان توجه ویژه به شهرستانها را از مهمترین رویکردهای اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد دانست و گفت: خوشبختانه اعتبارات قابلتوجهی به شهرستانها تخصیص داده شده و در کنار آن فعالیتهایی هم برای ارتقای جایگاه فرهنگ و هنر در این مناطق تعریف شده است.
به گفته او، با نظرسنجی و کسب اطلاعات از هنرمندان و رؤسای ادارات شهرستانها، دورههای آموزشی بسیار خوبی تدارک دیده شده که این دورهها به صورت متمرکز در همه شهرستانها با حضور اساتید شناخته شده و برجسته برگزار میشود.
اهمیت بکارگیری همه ظرفیتهای فرهنگ و هنر
معاون هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس بر اهمیت بکارگیری همه ظرفیتهای فرهنگ و هنر این استان پهناور برای تحقق شعار سال تأکید کرد و گفت: ظرفیتهای کافی و لازم برای تحقق شعار سال در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس وجود دارد و از ابتدای سال تلاش شده از این ظرفیتها به نحو احسن استفاده شود، بدون شک این روند ادامه خواهد یافت و در پایان سال هم گزارشی واقعی و عملیاتی در رابطه با اقدامات انجام شده برای تحقق شعار سال ارائه میشود.
موسوینژادیان با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از رویدادهای فرهنگی و هنری فارس با همکاری بخش خصوصی برگزار میشود، گفت: واگذاری اجرای برنامههای فرهنگی و هنری به بخش خصوصی هم موجب کاهش هزینهها میشود و هم به افزایش کمی و کیفی رویدادها کمک میکند.
معاون هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ابراز کرد: امیدوارم بتوانیم به این نگاهی که با توصیهها و تدابیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر بهرهگیری از ظرفیتها و مشارکت مردمی به جامعه و دولتمردان منتقل شده جامه عمل بپوشانیم؛ شرایط برای تحقق این امر فراهم است و فقط نیاز است که اقدامات در این زمینه به صورت جدیتری پیگیری و دنبال شود.
ایده اصلی شعار سال امری فرهنگی و فرهنگساز
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز معتقد است ایده اصلی طرح شعار سال توسط مقام معظم رهبری یک امر فرهنگی و فرهنگساز است و پیش از آنکه شعار مطرح شود، باید در مقام راهبرد قرار بگیرد و کلان حرکت جامعه را تنظیم و هدایت کند.
حمیدرضا قانعی بر این باور است که طی سالیان گذشته که عمده شعارها رنگ و بوی اقتصادی داشتهاند، به الزامات فرهنگی تحقق آن راهبرد اقتصادی کمتر توجه شده و این امر نیاز به زمینهسازی و تولید محتوای فرهنگی مداوم دارد.
وی فراهم کردن زمینه حضور مردم در بخش تولید را امری ضروری میداند و میگوید: بدون شک مشارکت مردم در لایههای تصمیمگیری و سیاستگذاری، لایههای اقدام و اجرا و در نهایت نظارت و اصلاح فرآیند قطعا راهگشا خواهد بود چراکه طی سالیان گذشته هرکجا امورات به مردم واگذار شد، نتایج شگرفی مشاهده شد.
بدون شک اهالی فرهنگ و هنر میتوانند با هدف اجرای سیاستهای کشور، دست در دست هم در مسیر تحقق شعار سال و کمک به اقتصاد هنر کشور حرکت کنند و در مسیر تولید آثار ارزشمند هنری قدم بردارند؛ این مهم محقق نخواهد شد مگر با طراحی ساز و کار لازم و بهرهمندی از دیدگاهها و نقطه نظرات صاحب نظران و جلب مشارکت هنرمندان برای تولید آثار هنری ارزشمند.
نظر شما