به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، بهرام عین اللهی روز یکشنبه در مراسم روز جهانی ایمنی غذا که در سالن همایش های صدا و سیما برگزار شد، اقدامات دولت سیزدهم در زمینه بهداشت را بسیار ارزشمند دانست و گفت: پیش از دولت سیزدهم، برگزاری جلسات شورای عالی سلامت لغو شده بود، اما پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، سه جلسه شورای عالی سلامت برگزار شد.
وی ادامه داد: از افتخارات دولت سیزدهم رایگان شدن درمان کودکان زیر هفت سال و بیمه پنج دهک جامعه بصورت رایگان است که با مراجعه به مراکز درمانی با ارایه کدملی ، از خدمات بستری و سرپایی بدون پرداخت هزینه بهره مند می شوند.
وی با بیان اینکه رییس جمهور شهید روی سلامت و امنیت غذایی تاکید زیادی داشتند، اظهار داشت: پنج دهک نخست جامعه رایگان بیمه شدند و از طریق کدملی بیمه هزینه های آنها را پرداخت می کند.
محصولات غذایی وارداتی نمونه برداری می شود
وزیر بهداشت افزود: سازمان ها باید بر سلامت و امنیت غذایی نظارت کامل داشته باشند اکنون برچسب های غذایی که روی محصولات غذایی نصب می شود ایمن بودن آنها را تضمین می کند.
عین اللهی ادامه داد: همچنین کیفیت محصولات غذایی وارداتی توسط آزمایشگاههای مجهز در مناطق مرزی و بندرها نمونه برداری می شود و در صورت تایید سلامت محصول اجازه صدور آن داده می شود.
وزیر بهداشت با بیان اینکه «امنیت غذایی» و «تولید غذا» با یکدیگر تفاوت دارند، افزود: هنگامی که از تولید غذا سخن به میان میآید باید به امنیت غذایی توجه کنیم و وزارت بهداشت به عنوان متولی حوزه سلامت، متولی امنیت غذایی نیز به حساب میآید و نکته مهم و اساسی این است غذا از منظر کمی و کیفی باید سالم باشد.
عین اللهی با بیان اینکه حوزه سلامت جزو قویترین حوزههای کشور به حساب میآید، اظهار کرد: پس از انقلاب اسلامی، دستاوردهای بسیاری در حوزه سلامت حاصل شده است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه موضوع امنیت غذایی بسیار گسترده است، گفت: مبحث غذا از آغاز زنجیره تولید تا رسیدن یک محصول به سفره مردم باید تحت پوشش امنیت غذایی قرار گیرد.
وی اظهار داشت: شورای عالی تغذیه و شورای عالی سلامت طی ۲۰ سال گذشته با یکدیگر ادغام شدهاند و تفکیکناپذیر هستند.
وی با اشاره به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت گفت: تامین امنیت غذایی و دسترسی مطلوب به غذا در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری قرار دارد.
عیناللهی با بیان اینکه موضوع امنیت غذایی در کانون توجه رییسجمهور شهید قرار داشت، خاطرنشان کرد: همایش روز جهانی امنیت غذایی با دستور رئیس جمهور در حال برگزاری است. ایشان همواره بر ضرورت تامین امنیت غذایی و دسترسی همگانی به غذای سالم تاکید داشت.
تغذیه ناسالم عامل بروز بیماریهای غیرواگیر است
وی با اشاره به اینکه تغذیه ناسالم آفت بروز بسیاری از بیماریهای غیرواگیر است، گفت: استفاده از غذاهای آماده ، نمک فراوان و نوشابه های پرقند در نسل جوان زیاد شده و ضروریست از بوفه مدارس خارج شوند و مواد مغذی جایگزین آنها گردد.
عیناللهی درباره توزیع شیر در مدارس نیز گفت: توزیع شیر در مدارس متوقف شده بود اما پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، این طرح بار دیگر از سر گرفته شد و در حال حاضر وزارت آموزش و پرورش مسئولیت توزیع شیر را بر عهده گرفته است.
وی با بیان اینکه دولت سیزدهم به منظور دسترسی به غذای مناسب، توزیع کالابرگ را در دستور کار قرار داده است، گفت: طرح توزیع کالابرگ رایگان میتواند خطر عدم دسترسی به مواد غذایی سالم را در مناطق محروم کاهش دهد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه رژیم غذایی ناسالم با وضعیت مالی ارتباط ۱۰۰ درصدی ندارد، افزود: برخی افراد دارای وضعیت اقتصادی مناسبی هستند اما رژیم غذایی نامناسبی دارند و از غذاهای پرکالری، چرب و پرنمک تغذیه میکنند.
عین اللهی تاکید کرد: مصرف میوه و سبزیجات باید در رژیم غذایی لحاظ شود؛ چرا که میتواند ابتلا به بیماریهای غیر واگیر را به میزان ۲۰ درصد کاهش دهد.
وی افزود: امروزه ایمنی و سلامت غذا بخشی از تعهدات همه دولتهاست، بیماریهای ناشی از غذاهای ناایمن، اضافه وزن، چاقی، رو به افزایش است و باید تغذیه سالم نهادینه شود.
عین اللهی ادامه داد: با فعالیت و رژیم غذایی سالم بدون استفاده از دارو یا مصرف داروی کمتر می توان بیماری را کنترل کرد، زیرا بیماریهای قلبی و عروقی در صدر بیماریها است.
تصویب سند شورای سلامت و دانش بنیان
وزیر بهداشت گفت: روش های مبتنی بر تکنولوژی و فناوری های نوین در کیفیت محصولات غذایی موثر است و باید ایمنی و سلامت غذا در اولویت دولت ها قرار گیرد.
وی با بیان اینکه سند «شورای سلامت و دانشبنیان» به تصویب رسیده، افزود: به طور قطع، استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان که وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی هستند در زمینه سلامت غذا اثرگذار است.
اجرای طرح غنی سازی آرد در ۱۰ استان
وزیر بهداشت از اجرای طرح غنی سازی آرد در ۱۰ استان کشور خبر داد و گفت: طرح توزیع آرد سبوسدار در نانواییهای داوطلب اجرا میشود.
عین اللهی تاکید کرد: نان کامل در استان های مرکزی، قم، گیلان و چهارمحال و بختیاری شروع شده که باید بصورت جهادی در مناطق مختلف عملیاتی شود.
وزیر بهداشت با اشاره به آمار سازمان بهداشت جهانی درباره وضعیت رژیم غذایی در کشورهای آسیایی و آفریقایی گفت: بر اساس آمار و ارقام منتشر شده، حدود ۲ میلیارد نفر از مردم جهان که در کشورهای آسیایی و آفریقایی زندگی میکنند، دارای رژیم ناسالم هستند.
عین اللهی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر بسیار زیاد است، بر تاثیرگذاری اثرات زیست محیطی بر امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: گازهای گلخانهای بر محیط زیست و محصولات کشاورزی اثر میگذارد و میتواند سبب افزایش فلزات موجود در مواد غذایی شود.
وزیر بهداشت در ادامه برگزاری روز جهانی ایمنی غذا را فرصت مغتنمی برای استفاده از ظرفیت دیدگاه های صاحب نظران حوزه امنیت غذایی عنوان کرد و گفت: بررسیها بیانگر این است سالانه ۶۰۰ میلیون نفر در جهان به دلیل نداشتن امنیت غذایی دچار بیماری میشوند و از این تعداد ۴۲۰ هزار نفر جان خود را از دست میدهند.
عیناللهی با بیان اینکه پایش امنیت غذایی نیازمند یک سیستم پیشرفته است، افزود: سیستم پیشرفته پایش امنیت غذایی کشور جمهوری اسلامی ایران، سازمان غذا و دارو است و همکاری این سازمان با معاونت بهداشت وزارت بهداشت میتوانددر زمینه امنیت غذایی بسیار اثرگذار باشد.
وزیر بهداشت تصریح کرد: سازمان غذا و دارو در صورت مشاهده هرگونه تخلف در زمینه تامین غذای مردم به شدت به موضوع ورود کند.
وی با توجه به واردات و صادرات مواد غذایی، موضوع امنیت غذایی را مختص به یک کشور ندانست.
عیناللهی درباره ضرورت ورود دانشکدههای تغذیه به موضوع امنیت غذایی نیز گفت: کارشناس شدن یک فرد به معنای سپری کردن دروس دانشگاه نیست بلکه یک کارشناس باید تحت آموزش مداوم قرار گیرد. مخاطرات فراوانی درباره غذاهای فرآوری شده به ویژه فرآوردههای گوشتی وجود دارد. سوسیس و کالباس حاوی نیترات هستند که این ماده برای سلامتی مضر است و میتواند مشکلات گوارشی ایجاد کند. همچنین کاهش قند نوشیدنیها باید در دستور کار قرار گیرد.
وزیر بهداشت در پایان با اشاره به ورود فرهنگ مصرف فست فودها به کشور و به ویژه در میان جوانان، بر اهمیت و ضرورت آموزش همگانی درباره تغذیه سالم تاکید کرد.
سومین همایش گرامیداشت روز جهانی ایمنی غذا با شعار «ایمنی غذا: برای موارد غیرمنتظره آماده باشید» امروز ۲۰ خرداد ماه ۱۴۰۳ با حضور دکتر بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو، دکتر حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، دکتر محمد اسماعیل مطلق، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و مدیران سازمان غذا و دارو، در سالن همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد.
گفتنی است در این همایش از فعالان و برترین های حوزه ایمنی و سلامت غذا در سه بخش "شرکت های برتر و سرآمد از نقطه نظر ارتقای ایمنی و بهداشت تولید مواد غذایی در زنجیره تامین (پیش تولید تا عرضه)، محصولات غذایی و آشامیدنی ارتقا یافته از نظر سطح ایمنی و سلامت، و افراد و مسئولین فنی با اثربخشی ملی در موضوع ایمنی و سلامت غذا (حامیان ایمنی و سلامت غذا)" بر اساس شاخص های معین، تقدیر می شود.
نظر شما