۸ مرداد ۱۴۰۳، ۹:۳۱
کد خبرنگار: 3092
کد خبر: 85546767
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

«نی هفت‌بند»؛ ساز فراموش‌شده نوازندگان ترکمن گلستان

گنبدکاووس- ایرنا- «یدی بوغون» یا نی هفت‌بند، یکی از سازهای قدیمی و دلنواز ترکمن‌های ساکن استان گلستان و زینت‌بخش مجالس شادی و غم این قوم پرآوازه است که این روزها، گرفتار گرد و خاک فراموشی شده و به احیای دوباره نیاز دارد.

به گزاش خبرنگار ایرنا، گلستان از گذشته‌های دور مهد موسیقی اقوام مختلف ایران ساکن بوده و سازهای متنوعی در مجالس شادی و غم آن نواخته می‌شد که در این میان قوم ترکمن به دلیل برخورداری از فرهنگ غنی تاریخی و آیینی دارای سازهای موسیقی متنوعی از جمله «یدی بوغون» یا همان نی هفت‌بند بود.

یکی از نوازندگان ترکمن به خبرنگار ایرنا گفت: «یدی بوغون» ساز چوپانی بود که نوازندگان زیاد و مشهوری داشت اما در سال‌های اخیر زیاد از این آلت موسیقی استقبال نمی‌شود.

محمد ایری افزود: استاد «ایل محمد قورچای» و «احمد کشواد» از جمله پیشکسوتان هنر نوازندگی نی هفت بند هستند که با وجود کهولت سن در این عرصه فعالیت‌های چشمگیری داشتند.

وی افزود: نی هفت بند پنج سوراخ دارد که چهار سوراخ در بالا و یک سوراخ در پایین است و با دندان نواخته می‌شود.

این نوازنده ترکمن که حدود ۵۰ سال در حوزه موسیقی فعالیت دارد، ادامه داد: در جشن‌ها، مراسم‌ها و آیین‌های مختلف یک نفر با نی هفت بند می نوازد و حدود چهار هنرمند بخشی با یکدیگر آواز می‌خوانند.

ایری یادآور شد: اعتقاد به اثربخشی موسیقی میان ترکمن‌ها به اندازه‌ای است که در گذشته اگر فردی به بیماری مبتلا می شد، هنرمندان ترکمن با نواختن نی او را ساز درمانی می‌کردند.

این نوازنده ترکمن خاطرنشان کرد: اگر سازهای موسیقی اقوام و نوازندگان آنها معرفی و از سوی مردم یا دولت حمایت نشوند به مرور زمان به فراموشی سپرده شده و به نسل‌های بعدی انتقال پیدا نخواهد کرد.

وی افزود: در دهه‌های گذشته جشنواره های مختلف موسیقی از جمله «جشنواره نی نوازان» برگزار می شد که استمرار آن در معرفی و حمایت فعالان این حوزه مهم است.

یکی از پژوهشگران ترکمن نیز در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: نی از قدیمی‌ترین سازهای ترکمن‌ها به شمار می‌رود و پیوسته در مراسم‌های شادی و غم از آن استفاده می‌شد.

موسی جرجانی اظهار داشت: نی بوغون یکی از سازهای معروف ترکمن است که به سبب داشتن هفت بند، به این نام شهرت دارد.

وی افزود: از آنجایی که حمل یدی بوغون راحت بود چوپان ها در صحرا این ساز را می‌نواختند به خوبی با آن آشنا بودند.

این پژوهشگر ترکمن ادامه داد: میان ترکمن‌ها مرسوم است که در شب نشینی ها، مراسم های عروسی، جشن و شادی، نوازندگان نی دور یکدیگر جمع شده و نی می نواختند و کنار آنها خواننده ترکمن شروع به خواندن می کند.

وی همچنین گفت: نی، یک ساز سنتی و پرمحتواست و در فرهنگ نانوشته ترکمن و در موسیقی آن پیوسته بوده و مورد استفاده قرار داشته است.

جرجانی بابیان اینکه هم اکنون از سازهای موسیقی سنتی از جمله نی هفت بند کمتر استفاده می شود، فزود: در دهه های گذشته جشنواره های متعدد نی نوازی در شهرهای مختلف ترکمن‌نشین گلستان از جمله بندرترکمن، گنبدکاووس و کلاله در راستای احیای این ساز برگزار می‌شد.

استان گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که از اقوام و مذاهب اسلامی تشکیل شده و همگی زندگی مسالمت‌آمیز همراه با وحدت دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha