هشدار مدیر عامل آب منطقه‌ای مازندران به آلودگی آب های زیرزمینی و فرونشست زمین

ساری- ایرنا- مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران نسبت به گسترش کشت دوم برنج در استان هشدار داد و گفت: استقبال کشاورزان به انجام کشت دوم برنج علاوه بر خطر آلودگی آب های زیر زمینی در مرکز و غرب استان، نگرانی فرونشست زمین در شرق استان را ۲ چندان کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حیدر داودیان روز یکشنبه به مناسبت گرامیداشت هفته خبرنگار در جمع اصحاب رسانه مازندران در ساری، میزان ذخایر آب های زیرزمینی استان را ۱.۵ میلیارد مترمکعب عنوان کرد و افزود: از آن جایی که طبق قانون شرکت آب منطقه‌ای موظف به تامین آب کشاورزی برای کشت دوم نیست، شالیکاران عمده آب مصرفی را در این مرحله از چاه های نیمه عمیق و عمیق تامین می کنند که برداشت بی رویه سبب نفوذ آلودگی به آب های زیر زمینی می شود.

وی با تاکید بر این که توسعه کشت دوم برنج به شرق استان مازندران نیز رسیده است، ادامه داد: فرونشست زمین به دلیل برداشت بی رویه آب زیر زمینی برای شالیکاری در شرق استان محتمل شده است.

وی با توضیح این که امکان بازگشت و ترمیم منابع آب های زیرزمینی وجود ندارد، ادامه داد: پیشروی آب شور به سمت آب های زیرزمینی و از بین رفتن چشمه های آب شیرین از چالش های جدی ناشی از کشت دوم برنج بر منابع آبی مازندران است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با ذکر این نکته که کشاورزی سال زراعی جاری استان در سخت‌ترین شرایط پرشدگی سدهای استان، عملیاتی شده است، بیان داشت: برنج‌کاری در دشت تجن ساری فقط با حجم ذخیره ۴۷ میلیون متر مکعبی سد شهید رجایی شروع شد و خوشبختانه با نوبت بندی، بارندگی‌های بهنگام و همکاری کشاورزان بدون رها شدن زمین، انجام شد.

داودیان با تاکید بر این که کشاورزی در منطقه مرکزی مازندران نیز با حجم ذخیره ۸۶ میلیون مترمکعب در سد شهید صالحی مازندرانی انجام شد، ادامه داد: اگرچه آورد و دبی پایین رودخانه هراز که تامین کننده آب کشاورزی ۱۱۰ هزار هکتار شالیکاری دشت هراز است، امسال با کاهش ۵۰ درصدی نسبت به دوره درازمدت مواجه شد، اما با بارش های بهنگام، شالیکاران با کمبود آب مواجه نشدند.

وی با اظهار این که به دلیل کاهش بارندگی و تغییر اقلیم طی سال های گذشته از سطح زمین های شالیزاری استان حدود ۱۰ هزار هکتار کم شد، گفت: اگر نسبت به مدیریت کشت دوم برنج در استان بی توجهی و غفلت صورت بگیرد با خطر فرونشست و پیشروی آب شور، حتی با تهدید کشاورزی کشت اول برنج مواجه خواهیم شد.

وی وضعیت بارندگی‌های سال زراعی جاری با ۶۴۰ میلی متر، مطلوب ارزیابی کرد و گفت: اگر چه بارندگی‌های استان مناسب بوده است اما به دلیل تغییر اقلیم و توسعه مجاز و غیر مجاز در بالا دست مازندران، اهمیت توجه به اجرای طرح‌های مهار آب سطحی در استان باید بیشتر شود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به این که نگرانی در مورد کمبود آب شرب، آب کشاورزی و پیدایش و گسترش پدیده خشکسالی استان زمانی بیشتر می شود که مهار آب سطحی افزایش نیابد، گفت: تاکید می کنم، امروز مدیریت آب سطحی در دشت که با تغییر اقلیم شاهد کاهش آورد رودخانه‌های بالا دست مازندران هستیم، بسیار مهمتر شده است.

هشدار مدیر عامل آب منطقه‌ای مازندران به آلودگی آب های زیرزمینی و فرونشست زمین

داودیان مجموعه میزان مصارف سالانه آب در بخش های کشاورزی، صنعتی و شرب مازندران را سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر مکعب اعلام کرد و گفت: با توجه به بارندگی‌ها، سالانه برابر با چهار و نیم میلیارد مترمکعب، توجه به مهار آب با تکمیل طرح‌های سرمایه‌گذاری در سد سازی، باید عملیاتی به خود بگیرد.
وی بر لزوم شتاب بخشی در ایجاد مخازن برای جمع آوری آب سطحی از طریق سد سازی، سدهای لاستیکی و دیگر سازه های مخازن تاکید کرد و گفت: امروز سفره های آب زیر زمینی مازندران نیاز به حفاظت جدی دارد و رویه برداشت های کنونی بسیار نگران کننده شده است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران به وجود هفت هزار کیلومتر رودخانه در استان اشاره کرد و گفت: علاوه بر رعایت حریم ها، بستر رودخانه ها باید مورد حفاظت جدی قرار بگیرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق آمار رسمی جهادکشاورزی استان مازندران کشت دوم برنج در یک دهه گذشته هر سال در حال افزایش است و امسال حدود نیمی از ۲۱۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری استان زیر کشت دوم رفته است.

چالش های کشت دوم برنج چند بعدی است که تخریب مواد آلی خاک و میکروب های مفید و موجود زنده در خاک و استفاده بیش از اندازه انواع سموم برای مبارزه با طغیان پیاپی کرم های ساقه خوار بعد از کشت اول، از جمله معضل جدی کشت دوم برنج است که در زمین های شالیزاری جولان می دهند.

هشدار مدیر عامل آب منطقه‌ای مازندران به آلودگی آب های زیرزمینی و فرونشست زمین

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون ۶۰۰ هزارتن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha