تایید اثربخشی پپتید نوترکیب ساخته‌شده توسط محققان ایرانی

تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی مشهد در فعالیتی مشترک، بر تأثیر مثبت یک پپتید نوترکیب ضدباکتریایی (cLF۳۶) ساخته شده از شیر شتر در مهار عوامل میکروبی (شامل ویروس و باکتری‌های مختلف) صحه گذاشتند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از دانشگاه تهران، جمشید رزم‌یار، دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در این باره گفت: شیر شتر از گذشته به عنوان یکی از منابع غذایی مهم با خصوصیات ضد باکتریایی شناخته شده است. پروتئین لاکتوفرین موجود در شیر شتر دارای دو ناحیه پپتید ضدمیکروبی به نام‌های لاکتوفرامپین و لاکتوفریسین است.

عضو هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران گفت: این پروتئین نقش مهمی در بسیاری فرآیندهای زیستی از جمله متابولیسم آهن، پاسخ‌های سیستم ایمنی علیه میکروارگانیسم‌ها و ممانعت از پراکسیداسیون لیپیدها ایفا می‌کند. پژوهشگران ایرانی در دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از فناوری مهندسی ژنتیک، این دو پپتید ضد میکروبی را با استفاده از یک اسید آمینه واسطه لیزین به یکدیگر متصل کرده و یک پپتید ضد میکروبی نوترکیب ضدباکتریایی جدید به نام (cLF36) را تولید کردند که تأثیرات مهرکنندگی و ضدمیکروبی آن روی عوامل پاتوژن طیور با همکاری دانشگاه تهران طی دهه گذشته بررسی شد.

وی افزود: در رابطه با خصوصیات ضدباکتریایی، ضدویروسی، ضدقارچی و تعدیل‌کننده سیستم ایمنی این پپتید جدید مطالعات فراوانی صورت گرفته است. همچنین آثار قوی این پپتید جدید بر عوامل بیماری‌زای انسانی، گیاهی و دامی به اثبات رسیده است. گذشته از این، مطالعات بیوانفورماتیکی انجام شده با ابررایانه‌ها همچنین نتایج آزمایش‌های برونتن و درونتن، نشان‌دهنده آثار ضدویروسی این پپتید بر عواملی از جمله هپاتیت سی/ C، روتاویروس و آنفلوانزا است.

رزم‌یار گفت: آثار این پپتید بر ویروس آنفلوانزا در رساله معین خدایاری مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج این تحقیق نشان داد که پپتید مذکور می‌تواند با مهار ویروس آنفلوانزا از مرگ و میر جنین ماکیان جلوگیری کند.

عضو هیأت‌علمی دانشگاه تهران گفت: امروزه مقاومت ویروس آنفلوانزا به داروهای ضد ویروسی از قبیل آمانتادین و ریمانتادین یکی از مسائل مهم در جهان به شمار می‌آید و آثار قوی این پپتید، نویدبخش تحولی بزرگ در صنعت دارویی است. در مراحل بعدی، آثار این پپتید روی ماکیان نیز بررسی خواهد شد.

تایید اثربخشی پپتید نوترکیب ساخته‌شده توسط محققان ایرانی

وی افزود: با توجه به اثربخشی بالای پپتید (cLF36)، می‌توان این پپتید کایمریک را به عنوان یک نامزد و جایگزینی بالقوه برای آنتی‌بیوتیک‌های رایج در نظر گرفت.

نتایج این پژوهش برگرفته از رساله معین خدایاری، دانشجوی دکتری دامپزشکی دانشگاه تهران با راهنمایی جمشید رزم‌یار، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و محمدهادی سخاوتی عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد است.

تایید اثربخشی پپتید نوترکیب ساخته‌شده توسط محققان ایرانی

حاصل پژوهش‌های ۲ دهه گذشته محققان ایرانی در خصوص این پپتید در یک مقاله مروری در مجله‌ای از مجموعه انتشارات نیچر اسپرینگر/ Nature Springer به نام Probiotics and Antimicrobial Proteins با ضریب تأثیر ۵.۴ به چاپ رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha