به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، کاظم بروفه با اشاره به اینکه محصولات زنبورعسل تنها به عسل خلاصه نمی شود، افزود: پیشرفت در فناوری های پردازش و برنامه های کاربردی نوآورانه، فرصت های جدیدی را در این بخش باز کرده است.
وی، ژل رویال، بره موم، موم زنبورعسل، گرده زنبورعسل و زهر را از مهمترین این محصولات دانست و اظهارداشت: بره موم که به دلیل خواص ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود شناخته شده است، در صنعت سلامت و تندرستی محبوبیت پیدا کرده است. نوآوری های اخیر در فن آوری های استخراج، از جمله استخراج سیال فوق بحرانی و روش های اولتراسونیک، امکان تولید بره موم با خلوص بالا را بدون از دست دادن ترکیبات زیست فعال آن فراهم می کند. این امر باعث توسعه محصولات دارویی و مکمل های غذایی موثرتر شده است.
رئیس مرکز رشد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور اظهارداشت: بره موم، ماده صمغی تولید شده توسط زنبورها قرن هاست که در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. فرمولهای مبتنی بر بره موم برای التیام زخم، مراقبت از دهان و درمانهای پوست ساخته میشوند و جایگزینهای طبیعی برای داروهای مصنوعی ارائه میدهند.
وی، با بیان اینکه فرآوری عسل نیز با تکنیک های جدید با هدف حفظ خواص طبیعی آن، پیشرفت هایی داشته است، گفت: یکی از این نوآوری ها استفاده از اولترافیلتراسیون برای حذف ناخالصی ها و کاهش رطوبت بدون نیاز به حرارت زیاد است که می تواند ترکیبات مفید عسل را تخریب کند. علاوه بر این، پیشرفت در فناوری بسته بندی و تکنولوژی هایی مانند آب بندی خلاء و بسته بندی در اتمسفر کنترل شده به افزایش ماندگاری عسل و حفظ ارزش غذایی آن کمک می کنند.
به گفته بروفه، محصولات زنبورعسل در صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد گسترده ای پیدا کرده اند. ژل رویال غنی از ویتامین ها، اسیدهای آمینه و آنتی اکسیدان ها در کرم های ضد پیری و محصولات احیا کننده پوست گنجانده شده است. پیشرفتها در سیستمهای کپسولهسازی و تحویل نانو، فراهمی زیستی و پایداری این مواد فعال در لوازم آرایشی را افزایش داده است.
وی، معتقد است: ژل رویال، یک ترشح غنی از مواد مغذی است که توسط زنبورها برای تغذیه ملکه استفاده می شود. این ماده به عنوان یک مکمل غذایی و ماده آرایشی شناخته می شود. زیرا سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات فعال زیستی است که سلامت و شادابی را افزایش می دهد. در صنعت آرایشی و بهداشتی، ژل رویال در کرمهای ضد پیری، مرطوبکنندهها و سرمها استفاده میشود؛ چراکه به دلیل توانایی آن در آبرسانی به پوست، کاهش التهاب و تولید کلاژن ارزش دارد.
رئیس مرکز رشد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، گفت: گرده زنبور عسل که اغلب به عنوان یک "ابر غذا" شناخته می شود، در پودرهای تقویت کننده انرژی و مکمل های تقویت کننده سیستم ایمنی گنجانده شده است.
بروفه، با اشاره به اینکه موم زنبور عسل به عنوان یک جایگزین پایدار برای مواد مصنوعی در حال تجدید حیات است، افزود: موم زنبور عسل در تولید بسته بندی های سازگار با محیط زیست استفاده می شود که زیست تخریب پذیر و قابل استفاده مجدد هستند. علاوه بر این، موم زنبور عسل یک عنصر کلیدی در لوازم آرایشی طبیعی، شمعها و جلا دهندهها است که برای مصرفکنندگانی که به دنبال محصولات سازگار با محیطزیست هستند، جذاب است.
وی، استفاده از عسل در غذاهای کاربردی، به دلیل شیرینی طبیعی و مزایای سلامتی آن را در حال گسترش دانست و بیان کرد: عسل در طیف گسترده ای از محصولات، از جمله خوراکی های انرژی زا، نوشیدنی ها و مکمل های بهداشتی گنجانده شده است. همانطور که مصرف کنندگان به طور فزاینده ای به دنبال جایگزین های طبیعی برای قندهای تصفیه شده هستند، عسل به یک عنصر ترجیحی در رژیم های غذایی آگاهانه سلامت تبدیل شده است. البته تکنیکهای تخمیر و تبدیل زیستی برای تولید نوشیدنیهای جدید مبتنی بر عسل و محصولات پروبیوتیک در حال بررسی هستند.
رئیس مرکز رشد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، در پایان با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۱ واحد ، هسته فناور و دانش بنیان در این مرکز رشد حضور دارند، عنوان کرد: از این تعداد ۵ مورد در عرصه زنبور عسل و محصولات جانبی آن فعالیت می کنند که موسسه تحقیقات علوم دامی کشور نیز حمایت های لازم را از این شرکت ها انجام می دهد.
به گزارش ایرنا، روز ۳۱ مردادماه با تصویب شورای فرهنگ عمومی کشور و هدف فرهنگ سازی و آشنایی آحاد مردم با محصولات کشاورزی به نام روز ملی محصول عسل نامگذاری شده است.
زنبور عسل، این حشره مفید علاوه برتامین معاش کشاورزان و امنیت غذایی، در برقراری تعادل زیستی و کارکرد صحیح اکوسیستم نقش اساسی دارد که می بایست با اتخاذ تمهیدات لازم و بهره گیری از دانش فنی و پشتیبانی موثر از صنعت زنبورداری کشور اقدامات اساسی با هدف افزایش سرانه مصرف عسل صورت پذیرد.
روز ملی عسل ؛ فرصتی مغتنم در جهت عملیاتی کردن برنامه ها و اقدامات متعدد ملی در بخش ترویج کشاورزی پایدار و اجرای طرح ها در حوزه زنبورداری بویژه ایجاد زنجیره های ارزش محصولات زنبورعسل که می تواند پویایی روزافزون این صنعت را تضمین کند.
نظر شما