ظرفیت و چالش های تولید آب معدنی در کهگیلویه وبواحمد

یاسوج-ایرنا- استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۵۷ رودخانه خروشان و چشمه سارهای همیشه جاری و تامین ۱۰ درصد از روان آب های کشور از ظرفیت اززشمندی برای تولید آب معدنی با کیفیت برخوردار است این در حالی است که نه تنها از همه این ظرفیت ها و منابع آبی این خطه بهره وری مطلوبی نمی شود بلکه برخی از کارخانه های آب معدنی استان نیز با چالش های زیرساختی متعدد مواجه هستند.

به گزارش ایرنا، از ظرفیت های ویژه کهگیلویه و بویراحمد فراوانی چشمه ‌های آب معدنی است که با فراهم شدن زیرساخت‌ های مناسب می توان از این ظرفیت خدادادی در راستای تولید، اشتغالزایی و توسعه استان استفاده کرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به ظرفیت های آب معدنی استان گفت: کهکیلویه و بویراحمد با دارا بودن شرایط ویژه زمین شناسی و هیدروژئولوژیکی منحصر بفرد بخش ارزنده ای از ذخایر آب کارستی کشور را در خود جای داده است.

"کارست" به پدیده خوردگی و انحلال توده سنگهای کربناته(آهک و دولومیت) کارست گفته میشود که اکثر مناطق آبدار کشور در امتداد کوههای زاگرس متمرکز است که در آن مناطق کارستی زیاد است.

"آرش مصلح" ادامه داد: تاقدیس های (تاقدیس: به چینی در طبقات یا لایه‌های زمین که دو سمت آن روبه پایین باشد) آهکی در ارتفاعات دنا، خامی، دیل، ساورز، درشک، کوه سیاه و سفید، زراورد و.... از جمله منابع ارزشمند آب زیرزمینی هستنند که در برخی مناطق استان بصورت چشمه هایی با کیفیت بسیار بالا ظاهر می شوند که این چشمه ها به دلیل وجود املاح و عناصر مفید، ظرفیت مناسبی برای استفاده در صنعت مهم بسته بندی آب معدنی را فراهم کرد.

رئیس اداره صنایع غیرفلزی صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه وبویراحمد در گفت و گو با ایرنا با اشاره به تعداد کارخه های آب معدنی در استان اظهار کرد: ۱۶ پروانه بهره بردای کارخانه های آب معدنی داریم که از تعداد ۲ کارخانه تملک بانک شد یکی دیگر هم در آستانه تملک بانک است و ۱۳تا مابقی فعال هستند.

رجبی ادامه داد: ۲تا از کارخانه آب معدنی در شهرستان چرام و یک آب آشامیدنی در شهرستان گچسان و مابقی این کارخانه ها در شهرستان بویراحمد و دنا هستندکه که بازار آن در استان و برخی از نیازهای استان های همجوار را تامین می کنند.

وی گفت: همه کارخانه های استان ۵۵۰ هزار لیتر مجوز تولید دارند و بیشترین تولید و فروش آب معدنی های استان از ابتدای اسفند تا آذرماه است چرا که بیشترین فروش آب معدنی در استان در این بازه زمانی است.

موانع بهره مندی از ظرفیت های آب معدنی در کهگیلویه و بویراحمد

رجبی به موانع بهره برداری از ظرفیت های تولید آب معدنی در استان گفت: بر اساس آمایش سرزمینی منعی برای سرمایه گذاری و گسترش کارخانه های آب معدنی در استان نیست ولی بدلیل افزایش هزینه های تاسیس، تجهیز ونوآوری ها سرمایه گذاران تمایلی به سرمایه گذاری در این حوزه نیستند چرا که با این شرایط تحریم ماشین آلات داخلی با کارکرد پایین برای آنها صرفه اقتصادی ندارد.

مدیر عامل آب منطقه ای نیز به دیگر چالش بهره برداری از این ظرفیت در استان گفت: با توجه به مسائل اجتماعی و تنش های محلی امکان صدور مجوز جدید مقدور نیست چرا که برخی مناطق را نیز از کشاورزان و جوامع محلی اجازه سرمایه گذاری و صدور مجوز نداده اند.

چالش های کارخانه های آب معدنی در کهگیلویه بویراحمد

رئیس اداره صنایع غیرفلزی صنعت، معدن و تجارت به چالش های کارخانه های آب معدنی در استان گفت: اگرچه قیمت و وجهی برای آب پرداخت نمی شود اما مهمترین چالش ها؛ بالارفتن قیمت مواد اولیه همانند بطری، در بطری، لیزر، حقوق و بیمه پرسنلی، نبود پرداخت تسهیلات بانکی بدلیل کمبود منابع بانکی استان است.

این در حالی است که مالک یکی از کارخانه های آب معدنی استان با اشاره به پرداخت قیمت آب در طول سال گفت: سالانه هر واحد تولیدی بیش از یک میلیارتومان هزینه آب را به آب منطقه ای پرداخت می کنیم اما از مشکلات زیر ساختی محروم هستیم.

"طاهری بویراحمدی" بدلیل فراهم نشدن زیرساخت لازم برای کارخانه آب معدنی معترض است و گفت: جاده دسترسی مناسب، گاز و اینترنت (با وجود عبور لوله گاز و فیبرنوری برای روستای کاکان) برای سه واحد تولیدی کنار جاده در "کاکان" فراهم نشده است.

این تولیدکننده گفت: به دلیل پاسخگو نبود مدیران مربوطه و محول کردن کارها به امروز و فردا، مشکل این واحدهای تولیدی همچنان پابرجاست و جای سوال است سرمایه گذاری که سرمایه خود را برای تولید بکار گرفت و حتی سالانه به آب منطقه ای هزینه آب را پرداخت می کند بنابراین سازمان های مسئول موظف هستند که زیرساخت ها و تسهیلات لازم را در اختیار تولید کننده قرار دهند.

"طاهری بویراحمدی" میزان تولیدی کارخانه خود را بیش از ۲۰۰هزار بطری آب معدنی در روز برشمرد و گفت: هم اکنون ۴۷ نفر مشغول فعالیت هستند که در صورت رفع مشکلات زیرساختی، با فعال شدن ۲ خط تولیدی در همین کارخانه حدود ۲۰ نفر دیگر ظرفیت جذب و اشتغالزایی وجود دارد.

رئیس اداره صنایع غیرفلزی صنعت، معدن و تجارت با اشاره به مشکلات برخی از کارخانه های آب معدنی "کاکان"(۱۸ کیلومتری شهریاسوج) گفت: سه تا از این کارخانه به مقدار۵۰۰ تا ۲۰۰ متری با جاده اصلی فاصله دارند که با بارش برف (برف گیربودن منطقه) جاده دسترسی آنها قطع می شود.

رجبی یادآور شد: قبلا دولت زیرساخت های لازم برای کارخانه های تولیدی را فراهم می کرد ولی اکنون دیگر تعهدی برای تامین این زیرساخت ها ندارد و تولیدکننده می تواند این زیرساخت ها را مهیا کند و این از چالش های استان ما است که نیازمند تدبیر لازم است.

وی در پاسخ به مشابهت استان کهگیلویه وبواحمد با استان های کوهستانی همجوار و نبود مشکلات تولیدکنندگان در آن استان ها تاکید کرد: به عنوان مثال کارخانه های آب معدنی استان چهارمحال و بختیاری که قبلا پایین تر از استان ما بودند ولی هم اکنون با ارتقای رتبه کشوری آنها، وضعیت بهتری از استان ما دارند که دلیل آن دغدغه مندی و حضور فعال و موثر استاندار آن استان در کارگروه های رفع موانع تولید است چرا که برای رفع مشکلات تولیدکنندگان تلاش می کنند.

رئیس اداره صنایع غیرفلزی صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: صنعت و معدن استان به تنهایی و بدون همراهی و همکاری دیگر سازمان های استان به خصوص استانداری نمی تواند مشکلات همه جانبه را رفع کند ونمونه آن اینست که مصوبات کارگروه رفع موانع تولید را بقیه سازمان ها زیر بار تعهد نمی روند و نیازمند دستور بالادستی است.

استفاده روز افزون از آب معدنی و آب آشامیدنی سالم توسط مردم در کشور در حال افزایش است و استان کهگیلویه وبویراحمد که به چشمه سارها معروف است و از این ظرفیت بکرخدادی برخودار است این در حالی است که باوجود این ظرفیت ها و نبود تدبیر لازم و بهره مندی موثر از ظرفیت ها، وضعیت بیکاری و حتی آسیب های اجتماعی آن سالانه روبه افزایش است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha