به گزارش خبرنگار ایرنا، کتاب رد پای کوچ با مطالعه میدانی شیوه زندگی عشایر کوچنده به سبکی داستانی و روایت گونه نوشته شده و نگاهی مردم شناختی دارد و نکته جالب توجه در بیان روایت گونه کوچ عشایر، انتخاب روایتگر داستان است که یک سگ انتخاب شده است و در طول این داستان خواننده با سخنگویی روایی سگی به نام شیر روبرو میشود که در طول مسیر به بیان برخی جزئیات جریان کوچ و حرکت مردمان کوچنده را بیان میکند.
راوی این داستان به بیان چگونگی شیوه زندگی و برخورد مردمان که برآمده از مشاهدههای او در طول زندگیش با مردم عشایر در موقعیتهای مختلف است را برای مخاطب به تصویر میکشد.
نویسنده "رد پای کوچ درباره شیوهای که برای ارائه این اثر قوم شناسی انتخاب کرده، به خبرنگار ایرنا گفت: این انتخاب چند دلیل دارد؛ یکی اینکه زبان داستان می تواند مخاطب بیشتری را به خود جلب کند و عموم مردم راحتر با موضوع ارتباط بر قرار میکنند.
سیاوش طاهری که تحصیلات عالیه جامعه شناسی دارد ،اذعان کرد: عموم مردم حوصله و زمان مطالعه کتاب جدی و علمی وتخصصی را ندارند و البته زبان تخصصی قشر خاص خود را دارد؛ بیان موضوعات با شیوه داستانی برای جذب مردمی که کمی از خواندن کتاب دور شدهاند مثمر ثمرتر خواهد بود .
وی درباره انتخاب سگ ایل به عنوان راوی داستان نیز توضیح داد: سگ نخستین حیوانی است که انسان توانسته به کنار خودش بخواند و او را در جمع خود و خانواده راه دهد، بقولی اولین حیوان اهلی شده بدست بشر است و بهمین خاطر است که همیشه و همهجا توانسته انسان را مجاب کند که او را بعنوان همراه وفادار خود بپذیرد، از سوی دیگر سگ بعنوان یک نگهبان قابل اعتماد با قدرت تیز بینی و بویایی ویژه میتواند نقش روایتگری را در یک داستان داشته باشد.
این نویسنده فارسی اظهار کرد: گاهی بیان سخنها و موضوعات از زبان حیوانات اثرگذاری بیشتری دارد.
طاهری یادآور شد: "رد پای کوچ" دومین کتاب من در حوزه مردم شناسی است و نخستین کتاب ( بابا منیر) یک تک نگاری با موضوع تغییر وتحولات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی منطقهای روستایی بود که البته بیشتر به بُعد فرهنگی و آداب و رسوم پرداخته است.
او گفت: دومین کتاب به تعامل و برخورد بین مردمان کوچرو با نگاهی کلی پرداخته و بیان کننده آداب و رسوم عشایر است.
"رد پای کوچ" آبان ماه ۱۴۰۲از سوی انتشارات تخت جمشید منتشر و روانه بازار شد. هم اکنون به علت آنچه که تقاضای مخاطبان نام برده شده به چاپ سوم رسیده است .
نظر شما