به گزارش ایرنا، گاو بانگی فعالیت پر سر و صدای گوزن نر همزمان با فصل جفت گیری برای تعیین قلمرو است که در آن گوزن نر برای تعیین قلمرو به جنگ با دیگر نرها می رود و با ایجاد صدایی شبیه صدای گاو اهلی، گوزن های ماده را به حضور در محدوده قلمرو خود فرا میخواند.
در فصل گاوبانگی اگر گوزن نر صدای همجنس نر دیگری را در قلمرو خود بشنود با سرعت به سمت صدا حرکت می کند تا گوزن مهاجم را از قلمرو خود خارج کند.
همچنین در فصل گاوبانگی، گوزن های نر جوان که موفق به تعیین قلمرو نشده اند از قلمرو نرهای بزرگ تر رانده شده و به حاشیه مناطق جنگلی پناه آورده و به آسانی در تیررس شکارچیان گرفتار می شوند.
علاوه بر آن، گوزن ها در فصل جفتگیری به دلیل ترشح هورمون از هوشیاری و تمرکز بالایی در شناسایی و فرار از دام شکارچیان برخوردار نبوده و به آسانی طعمه صیادان می شوند.
پیش از این تصمیم گیری های برای برقراری امنیت این جانوران اتخاذ شد و به دلیل آسیب پذیر شدن گوزن ها در فصل گاوبانگی، محیط بانان زیستگاههای مرال در مناطق جنگلی اقدام به برپایی پست های موقت گاوبانگی به وسیله چادر در نقاط حساس کرده و حفاظت از گوزن ها را تشدید می کنند و این در حالیست که در سایر ایام سال، شکار مرال به دلیل پوشش انبوه زیستگاه های جنگلی و هوشیاری گوزن ها با مشقت بیشتری همراه است.
چادرهای گاوبانگی در ۲ نقطه بنا می شوند، تعدادی در راس ارتفاعات و پرتگاههای مسلط به پهنههای جنگلی مستقر می شوند که از آن بیشتر برای سرشماری و ثبت صدای مرال و شمارش این گونه استفاده می شود به طوریکه محیط بانان با ثبت صدای مرال و نقاطی که صدا از آن مناطق به گوش می رسد برآوردی حدودی از جمعیت مرال ها به دست می آورند و اگر احیانا صدای تیری به گوش برسد به سایر محیط بانان اطلاع می دهند.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست مازندران با اشاره به آغاز فصل گاوبانگی مرال های نر از اعمال برنامه ها و تمهیدات ویژه برای حفاظت و امنیت این گونه جانوری ارزشمند جنگل های هیرکانی خبرداد.
عطاالله کاویان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به همین منظور تا ۱۵ مهر ماه ورود به جنگل ممنوع است.
وی با اشاره به تبلیغات غیر قانونی برخی تورهای گردشگری مبنی بر برپایی"تور گاوبانگی" اظهار داشت: ورود گردشگر در قالب تورهای گاوبانگی به جنگل در این مدت ممنوع است که این ممنوعیت شامل مناطق آزاد و مناطق جنگلی تحت مدیریت محیط زیست است.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست مازندران توضیح داد: شکارچیان و برخی افراد که از اهمیت این گونه جانوری مطلع نیستند با شیوه های مختلف مبادرت به شکار آنها می کنند که این موضوع در زمان گاوبانگی به صورت تقلید صدای مرال و یا استفاده از ادواتی نظیر اسپیکر برای مرال های ماده آنها جذب می کنند.
وی ادامه داد: این رویه باعث شده تا مرال های ماده با صدای گاوبانگی به سمت صدا رفته و بدین گونه شکارچیان آنها را شکار می کنند.
کاویان اظهار داشت: علاوه بر ممنوعیت حضور در جنگل تا ۱۵ مهر تمام محیط بان هایی که خارج از محدوده زیستگاه مرال حضور دارند در این مناطق مستقر شدند تا دیده بانی لازم برای جلوگیری از شکار مرال ها انجام شود.
وی عنوان کرد: علاوه بر این ۳۰ چادر مختص حفاظت از مرال ها در زمان گاوبانگی در محدوده زیستگاه مرال در جنگل های هیرکانی واقع در مازندران مستقر شده و علاوه بر این از ظرفیت جوامع محلی و دوستداران حیات وحش نیز در این زمینه استفاده شده است.
به گزارش ایرنا، مرال از خانواده گوزنها و از بزرگترین گونههای جانوران علفخوار ایران محسوب می شود و جنگلهای هیرکانی زیستگاه طبیعی این گونه به شمار میرود. ، مرال همچنین بزرگترین گونه گوزن ایران است و در گستره جنوبی دریای خزر یعنی مناطق جنگلی استان های گیلان، مازندران و گلستان زندگی میکند.
در سالهای اخیر به علت شکار بی رویه و تخریب رویشگاههای جنگلی، جمعیت این گونه بشدت کاهش یافته و نسل مرال در خطر انقراض قرار گرفت به طوری که بر اساس سرشماری مبتنی بر رد یابی حدود ۶۰۰ راس مرال در جنگل های هیرکانی مازندران زندگی می کنند.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده در ساری و دشت ناز شهرستان میاندرود ۲ سایت تکثیر و حفاظت از گوزن قرمز و گوزن زرد در استان مازندران محسوب می شوند. در این ۲ پناهگاه حیات وحش حدود ۸۰ راس مرال و گوزن زرد نگهداری می شود.
بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست جریمه هر راس مرال حدود ۳۵۰ میلیون ریال تعیین است.
استان مازندران زیستگاه ۴۹۰ گونه جانوری از ردههای مختلف مهرهداران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستیان و ماهیها است. ۲۶ گونه جانوری در مازندران در زمره گونه های تحت حمایت سازمان های بین المللی محیط زیست قرار دارند.
نظر شما