به گزارش ایرنا، دبیر هفتمین جشنواره ملی سماق گناباد از جمله اهداف برگزاری این رویداد یکروزه را معرفی ظرفیتهای سماق در توسعه و رونق اقتصادی کشور و بخش کشاورزی، گسترش فرهنگ نوآوری و خلاقیت و تقویت ایده های علمی و دانشگاهی کاربرد گیاه سماق در تغذیه آحاد جامعه دانست.
علیرضا رحمتی ادامه داد: در این جشنواره استادان و محققان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور در باره اهداف و محورهای برگزاری آن از جمله راهکارهای علمی سماق سخنرانی و تحقیقات علمی ارایه دادند.
یکی از استادان دانشگاههای تهران هم گفت: با توجه به استعدادها و توانمندی های گناباد در کشت و تولید سماق و برخورداری از بیشترین سطح زیرکشت سماق کشور باید از ظرفیتهای علمی و دانشگاهی برای غنای هر چه بیشتر فعالیتهای این بخش بهره گرفت.
غلامرضا بخشی خانیکی راه اندازی مرکز تحقیقات سماق کشور در گناباد را ضروری دانست و خواستار توجه بیشتر مسوولان به بستر سازی این مهم شد.
فرماندار گناباد نیز گفت: این شهرستان از ظرفیتهای زیادی در بخشهای اقتصادی و کشاورزی برخوردار است که از جمله میتوان به برخورداری از بیشترین سطح زیرکشت سماق در کشور اشاره کرد.
رضا نصیری توسعه کمی و کیفی و جذب سرمایهگذار برای ایجاد واحدهای فرآوری و بستهبندی از ضرورتهای بخش کشاورزی و به خصوص محصول سماق در شهرستان گناباد دانست.
وی ادامه داد: با ایجاد و توسعه صنایع بسته بندی و فرآوری ضمن افزایش ارزش افزوده تولیدات بخش کشاورزی و دامی شاهد رونق اقتصادی این بخش افزایش می یابد و باید با حمایت از سرمایه گذاران بستر جلب و دلگرمی آنان را به فعالیت در این بخش افزایش داد.
وی اظهار داشت: باید با فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی و دامی، شهرستان گناباد در بازارهای رقابتی صادراتی داخلی و خارجی جایگاه خود را افزایش دهد.
وی اضافه کرد: راه اندازی فرودگاه گناباد نیز بستر توسعه و رونق اقتصادی این شهرستان و جنوب استان خراسان رضوی را فراهم کرده و باید از این پتانسیل بهره لازم گرفت.
علی فیروزی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گناباد هم آمادگی این دانشگاه برای حمایت از طرحهای دانش بنیان و تحقیقاتی در زمینه محصول سماق ذکر کرد.
به گزارش ایرنا، شهرستان گناباد با هزار و ۴۵۰ هکتار کشتزار سماق بالغ بر ۹۰ درصد تولید سماق کشور را به خود اختصاص داده است و به عنوان پایتخت و یا قطب سماق ایران شناخته میشود.
سماق در غرب آسیا، شرق آفریقا، آمریکای شمالی و در کشورمان در استانهای خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، البرز، قزوین و همدان به صورت زراعی و باغی تولید می شود که در شرق کشور تنها در استان خراسان رضوی و در شهرستان گناباد کاشته می شود.
بیش از ۹۰ درصد سماق ایران از کشتزارهای شهرستان گناباد برداشت می شود و حدود ۱۰ درصد آن نیز در دیگر استانها تولید می شود.
وجود بیش از هزار و ۴۵۰ هکتار عرصه زیر کشت سماق در گناباد برای افزون بر ۶۰۰ خانوار در این شهرستان و بخصوص در روستای "خانیک" در بخش "کاخک" اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
از هزار و ۴۵۰ هکتار کشتزار سماق شهرستان گناباد، هزار و ۱۵۰ هکتار بارور است.
سماق درختچه ای کوهستانی است که در زمین هایی با شیب های ملایم تا به نسبت تند کوهپایه ای رشد کرده و میوه می دهد و میوه ها به صورت خوشه برداشت و پس از خشک شدن فرآوری شده و به عنوان چاشنی غذا استفاده می شود.
بیشتر مردم سماق را با مصارف غذایی آن و استفاده در زمان صرف چلوکباب می شناسند در حالی که سماق دارای طیف گستردهای از ترکیبات دارویی مانند اسیدهای ارگانیک، فنولیک اسید، فلاونوئیدها، آنتوسیانینها، تاننهای هیدرولیزکننده و ترپنوئیدها است.
سماق در درمان بیماری هایی نظیر دیابت، فشار خون، نقرس، تیویب دستگاه گوارش و کبد چرب، دردهای عضلانی و کاهش کلسترول و پوکی استخوان نقش مهمی دارد.
سماق گناباد از گیاهانی است که پودر آن به عنوان یکی از ادویههای محبوب در ایران مورد استفاده قرار میگیرد و رنگی نزدیک به قرمز و طعمی متمایل به ترشی دارد که از طریق قلمه، پاجوش و بذر تکثیر میشود و رایجترین روش کشت آن پاجوش است.
مرکز شهرستان گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
نظر شما