به گزارش ایرنا از روابط عمومی محیط زیست مازندران، کوروس ربیعی روز سه شنبه اظهار کرد: با توجه به شروع فصل گاو بانگی در طبیعت لازم است محدودیتهایی قائل شویم تا مردم و مسافران وارد مناطق امن نشوند.
وی با بیان این که، هرگونه آسیب طی این ایام در پایداری جمعیت اثرگذار است، با تأکید بر اینکه باید از ورود ناخواسته به طبیعت و تورهای طبیعتگردی جلوگیری شود، خاطرنشان کرد: با توجه نیاز حیاتوحش به آرامش زیست، حفاظت از گلهها ضروری است.
ربیعی با بیان اینکه مردم و مسافران نباید وارد قلمروهای زیستی مرالها شوند، تصریح کرد: مرالها جز گونه حفاظت شده و حمایت شده بوده و نماد تنوع زیستی جنگلهای هیرکانی شمال محسوب میشوند.
وی یادآور شد: جمعیت زمانی میتواند پایدار باشد که موالید خوبی داشته باشد باید این دوران امن باشد و آسیبپذیر نباشد.
مسؤول حیاتوحش اداره کل حفاظت محیطزیست مازندران ادامه داد: بحث حفاظت و حمایت از گونه مرالها با همکاری چهار استان گیلان، گلستان، مازندران و سمنان در دستور کار قرار دارد.
ربیعی گفت: خیلی مهم است برنامههای حفاظتی را داشته باشیم تا بتوانیم ازاینگونه مهم حفاظت کنیم.
وی به فعالیت مرکز تکثیر پشتوانهسازی تولید جمعیت مرال در سمسکنده ساری اشاره کرد و افزود: در این مرکز ۲۳ رأس مرال نگهداری میشوند.
مسؤول حیاتوحش اداره کل حفاظت محیطزیست مازندران با اعلام اینکه فصل گاو بانگی، دوره حساس برای حفاظت از مرال محسوب میشود، اظهار کرد: همه ساله دوران گاو بانگی از نیمه شهریور تا نیمه مهرماه خواهد بود که چادرهای گاو بانگی برای حفاظت از مرالها در زیستگاهها برپا است.
گاو بانگی فعالیت پر سر و صدای گوزن نر همزمان با فصل جفت گیری برای تعیین قلمرو است که در آن گوزن نر برای تعیین قلمرو به جنگ با دیگر نرها می رود و با ایجاد صدایی شبیه صدای گاو اهلی، گوزن های ماده را به حضور در محدوده قلمرو خود فرا میخواند.
در فصل گاوبانگی اگر گوزن نر صدای همجنس نر دیگری را در قلمرو خود بشنود با سرعت به سمت صدا حرکت می کند تا گوزن مهاجم را از قلمرو خود خارج کند.
همچنین در فصل گاوبانگی، گوزن های نر جوان که موفق به تعیین قلمرو نشده اند از قلمرو نرهای بزرگ تر رانده شده و به حاشیه مناطق جنگلی پناه آورده و به آسانی در تیررس شکارچیان گرفتار می شوند.
علاوه بر آن، گوزن ها در فصل جفتگیری به دلیل ترشح هورمون از هوشیاری و تمرکز بالایی در شناسایی و فرار از دام شکارچیان برخوردار نبوده و به آسانی طعمه صیادان می شوند.
به دلیل آسیب پذیر شدن گوزن ها در فصل گاوبانگی، محیط بانان زیستگاههای مرال در مناطق جنگلی گلستان اقدام به برپایی پست های موقت گاوبانگی به وسیله چادر در نقاط حساس کرده و حفاظت از گوزن ها را تشدید می کنند و این در حالیست که در سایر ایام سال، شکار مرال به دلیل پوشش انبوه زیستگاه های جنگلی و هشیاری گوزن ها با مشقت بیشتری همراه است.
چادرهای گاوبانگی در ۲ نقطه بنا می شوند، تعدادی در راس ارتفاعات و پرتگاههای مسلط به پهنههای جنگلی مستقر می شوند که از آن بیشتر برای سرشماری و ثبت صدای مرال و شمارش این گونه استفاده می شود به طوریکه محیط بانان با ثبت صدای مرال و نقاطی که صدا از آن مناطق به گوش می رسد برآوردی حدودی از جمعیت مرال ها به دست می آورند و اگر احیانا صدای تیری به گوش برسد به سایر محیط بانان اطلاع می دهند.
نظر شما