امین حسین رحیمی روز چهارشنبه در گفت و گویی در آستانه این نشست با تأکید بر اینکه ایران باید از مزایای عضویت در گروه بریکس بهرهمند شود، افزود: استفاده از ابزارهای نوین فناوری در مباحث حقوقی و قضایی ، در نشست امسال مورد بررسی قرار میگیرد.
وزیر دادگستری ، حل و فصل مسائل و اختلافات مربوط به سرمایهگذاری را یکی از دستور کارهای نشست وزیران دادگستری بریکس. عنوان کرد و افزود : فعالان اقتصادی ایرانی در کشورهای عضو و یا سرمایهگذاران سایر کشورهای عضو این گروه که در ایران سرمایهگذاری میکنند ، ممکن است قراردادهای فیمابین دچار مشکلات و اختلافنظرهای مواجه شود که باید سازوکار حل و فصل این مشکلات در اجلاس بریکس ترسیم شود.
رحیمی به ضرورت تبادل تجربیات بین کشورهای عضو در راستای استفاده از فناوریهای نوین در حوزه قضایی و حقوقی اشاره و تاکید کرد : در این راستا جمهوری اسلامی ایران و برخی کشورهای. عضو بریکس پیشرفتهای چشمگیری را تجربه کردهاند.
وزیر دادگستری موضوعاتی همچون انتقال محکومین ، استرداد مجرمین و معاضدت قضایی را از دستور کارهای مذاکرات گروه بریکس برشمرد و گفت : ایران با تعدادی از اعضای بریکس موافقتنامههای دوجانبه در این زمینهها را ندارد و لازم است از فرصت حضور این نشست استفاده شود تا تفاهمهای مورد نیاز با این کشورها ایجاد شود.
وی ردیابی و شناسایی اموال ناشی از فساد مالی و استرداد این اموال را یکی از موضوعات مهم عنوان کرد و گفت : این موضوع اهمیت بهسزایی دارد ، چراکه اموال ناشی از فساد وقتی از کشور خارج شود ، به راحتی قابل شناسایی نیست ، اما در صورت همکاری کشورهای عضو و استفاده از ابزارهای نوین میتوان به شناسایی و استرداد اموال کمک کرد.
وزیر دادگستری کشورمان ، تبیین مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلف را از جمله مزایای حضور در این نشست ها برشمرد و افزود : تبیین گفتمان عدالت ، که از آمال و آرزوهای بشری است ، میتواند مطرح شود.
رحیمی به ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه اشاره و تصریح کرد : اقدامات صهیونیستها ، نقص صریح تمام اصول و قواعد بینالمللی و ضد اقدامی عدالت است ، و اینگونه نشست های بینالمللی ، فرصتی برای تببین این ظلم آشکار و رساندن صدای مردمی مظلوم و بیپناه به گوش جهانیان است.
اجلاس وزرای دادگستری کشورهای عضو بریکس بعدازظهر چهارشنبه ۲۸ شهریورماه ۱۴۰۳ در مسکو آغاز میشود. وزیر دادگستری علاوه بر شرکت و سخنرانی در اجلاس عمومی ، قرار است جداگانه با وزیران دادگستری روسیه و برخی دیگر از کشورهای عضو گروه بریکس دیدار و مذاکره کند.
وزیر دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این نشست روز سهشنبه ۲۷ شهریورماه وارد مسکو شد.
درباره گروه بریکس
"اصطلاح اختصاری BRIC (بریک) – متشکل از حروف نخست اسامی کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین - در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط یک تحلیلگر غربی مطرح شد. وی پس از مطالعه پتانسیل اقتصادی کشورهای در حال توسعه، به این نتیجه رسید که این چهار کشور جهت اقتصاد و سیاست جهانی را در قرن بیست و یکم تعیین خواهند کرد؛ در واقع، این تحلیلگر غربی، ایجاد گروه بریکس را پیش بینی کرد."
این عبارات بخشی از سخنان یوری اوشاکوف دستیار رئیسجمهوری روسیه درباره تاریخچه بریکس در یک مصاحبه است. بنا بر روایت این مقام روس، پنج سال بعد - در سال ۲۰۰۶ میلادی، در حاشیه شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، وزیران امور خارجه روسیه، برزیل و چین و وزیر دفاع هند یک نشست ویژه جداگانه برای توافق بر سر توسعه همکاری های متنوع در یک چارچوب چهارجانبه را بررسی کردند.
در سال ۲۰۰۹، نخستین اجلاس سران چهار کشور "بریک" در یکاترینبورگ (روسیه) برگزار شد که آنها در بیانیه مشترک نهایی، توافق کردند که گفتوگوها و همکاریهای منسجم، فعال، عملگرا، باز و شفاف را نه تنها به نفع کشورهای در حال توسعه و بازارهای نوظهور، بلکه برای ایجاد نظم جهانی هماهنگ که صلح پایدار و مشترک را تضمین میکند، توسعه دهند.
با الحاق جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱، حرف س - "S" – (ابتدای نام South Africa ) به "بریک" اضافه شد
.در اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی در تابستان ۱۴۰۲، سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که اعضای این گروه (متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تصمیم گرفته اند از آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات برای عضویت کامل بریکس دعوت کنند.
رئیسجمهوری جدید آرژانتین پس از آن اعلام کرد که کشورش به این گروه نمیپیوندد. سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه که کشورش ریاست گروه بریکس را برعهده دارد، در پاسخ به پرسشی در این باره گفت: ما دعوت از آرژانتین را لغو نمی کنیم، این دعوت باقی می ماند. خواهیم دید که توسعه بیشتر بریکس چگونه پیش می رود و همکاران آرژانتینی ما درباره این موضوع چه نتیجه گیری خواهند کرد.
کشور روسیه به عنوان رئیس دوره ای گروه بریکس در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۵۰ رویداد را در این چارچوب برنامه ریزی کرده است. مهمترین رویداد، اجلاس سران گروه بریکس است که اول تا سوم آبان ۱۴۰۳ در کازان روسیه برگزار میشود.
در میان اعضای جدید، مشارکت عربستان سعودی در رویدادهای بریکس کمرنگ بوده است. به گفته کنستانتین کاساچف نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه، ریاض همچنان در حال بررسی مشارکت در گروه بریکس است.
نظر شما