پایان سال آبی مازندران با افزایش ۳۹درصدی بارندگی

ساری - ایرنا - بر اساس گزارش مرکز ملی پایش خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، میزان بارش باران مازندران در سال آبی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۹ درصد افزایش داشته است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بر اساس این گزارش میزان بارش باران مازندران در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ حدود ۷۰۷ میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۶۶۴ میلی متر بوده حدود هفت درصد و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته که ۵۰۷ میلی متر بوده ۳۹ درصد افزایش داشته است.

بنابر این گزارش میانگین بارش فصل تابستان سال جاری استان مازندران ۱۴۶ میلی‌متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۱۲۸ میلی‌متر بوده، حدود ۱۲ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۰۹ میلی متر بوده، حدود ۲۵ درصد افزایش داشته است.

، داده های هواشناسی مازندران نشان می دهد میانگین بارش ۶ ماهه امسال استان ۳۱۹ میلی‌متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۲۶۴ میلی متر بوده، حدود ۱۷ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۲۷۴ میلی متر بوده، حدود ۱۴ درصد افزایش داشته است.

سال زراعی و یا سال آبی از اول مهر شروع می شود و تا ۳۱ شهریور سال بعد ادامه می یابد. وضعیت آبی مناطق مختلف کشور برای برنامه ریزی کشاورزی بر اساس میزان بارندگی در سال زراعی ارزیابی می شود و به همین دلیل هم میزان کاهش یا افزایش بارندگی برای کشاورزان و متولیان این بخش دارای پیام خاصی است.

پایان سال آبی مازندران با افزایش ۳۹درصدی بارندگی

افزایش حدود یک درجه ای دمای هوای مازندران

طبق آمار هواشناسی میانگین دمای هوای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ استان مازندران ۱۳.۴ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۱۱.۴ درجه سلسیوس بوده حدود ۲دهم درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که۱۲.۶ درجه سلسیوس بوده، هشت دهم درجه سلسیوس افزایش داشته است.

میانگین دمای فصل تابستان امسال استان مازندران ۲۱/۲ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۲۰.۱ درجه سلسیوس بوده، ۱.۱ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۲۰.۷ درجه سلسیوس بوده، نیم درجه سلسیوس افزایش داشته است.

بنابر این گزارش میانگین دمای ۶ ماهه امسال مازندران ۱۷.۸ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۱۶.۵ درجه سلسیوس بوده، ۱.۳ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۸.۲ درجه سلسیوس بوده، چهار درجه سلسیوس کاهش داشته است.

بر اساس خروجی های مدل اقلیمی پژوهشکده اقلیم شناسی سازمان هواشناسی کشور، پیش بینی فصلی بارش استان مازندران طی ماه های مهر تا نیمه دی ماه امسال نشان می دهد که در محدوده نرمال با گرایش به کمتر از نرمال است.

میانگین بارش تا نیمه مهر در محدوده نرمال، از نیمه مهر تا نیمه آبان نرمال تا کمتر از نرمال، از نیمه آبان تا نیمه آذر کمتر از نرمال و از نیمه آذر تا نیمه دی در محدوده نرمال و در مناطق شرقی کمتر از نرمال پیش بینی می شود.

همچنین پیش بینی تغییرات دمای هوای استان مازندران نیز نشان می دهد که میانگین دما از نیمه مهر تا نیمه دی امسال تا ۱ درجه بیش از نرمال است.

طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی استان مازندران هر ساله برنامه کشت پائیزه در نیمی از زمین‌های کشاورزی استان انجام می شود ،شرایطی که کشاورزان برای عملیاتی کردن آن نیازمند بارندگی های پاییزه هستند.

مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد ، اثرگذاری خواهد کرد.

استان مازندران بر اساس خصوصیات دما ، بارش و توپوگرافی دارای دو نوع آب و هوای معتدل خزری و آب و هوای کوهستانی است.

آب و هوای معتدل خزری جلگه های غربی و مرکزی استان تا کوهپایه های شمالی البرز را شامل می شود که در آن به دلیل کمی فاصله کوهستان و دریا رطوبت تجمع یافته و به بارش های قابل ملاحظه و دمای معتدل می انجامد. میانگین بارندگی سالیانه در نوار ساحلی مازندران حدود یکهزار میلی متر است که از غرب به شرق کاهش می یابد.

آب و هوای کوهستانی مازندران از دو نوع معتدل در دامنه های البرز تا سرد در قلل و ارتفاعات بالاتر از سه هزار متر متغیر است.کاهش میزان بارندگی سالیانه ، کاهش متوسط درجه حرارت ماهانه ، زمستان های سرد همراه با یخبندان های طولانی و تابستان های کوتاه از ویژگی های مناطق کوهستانی مازندران است.

قرارگیری مازندران در حاشیه دریای خزر سبب شده است تا این استان در طول سال از آب و هوایی همسایگانی چون سرزمین سیبری ، دریای مدیترانه و دریای خزر و فلات مرکزی ایران متاثر شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha